Teksti: Mikko Halkilahti

Puheenjohtajan joulutervehdys

Hyvät Suomen Reserviupseeriliiton jäsenet,

Toiminnantäyteinen vuosi 2018 on kohta takana. Vuoteen on mahtunut paljon hienoja juhlallisia hetkiä sekä kiireisiä aikoja, jolloin tunnit vaan tuntuvat loppuvan kesken päivästä.

Monet instituutiot ja järjestöt ovat viettäneet tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan. Meille reservin upseereille näistä merkittävimpänä varmasti Puolustusvoimat, joka vietti juhlavuottaan monella eri paikkakunnalla varsin näyttävästi ja useat meistä myös osallistuivat näihin hienoihin tapahtumiin. Onnittelut vielä kerran Puolustusvoimille!

Vuoden aikana seurasimme tiiviisti kahden lain valmisteluprosessia; aselaki ja laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Molemmilla laeilla on huomattavaa merkitystä reserviläistoimintaamme. Aselain osalta tehty edunvalvontatyö tuotti lopulta tulosta ja alkukesän ensimmäiseen lakiluonnokseen saatiin paljon esittämiämme korjauksia läpi ja viime viikkojen lausunnoilla ja kuulemisilla saamme aselaista varmasti kohtuullisen ja direktiivin mukaisen aselain Suomeen.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen lain prosessi on vielä kovasti kesken, sillä vasta marras-joulukuun taitteessa saimme siitä lakiesityksen luettavaksi. Merkittävää siinä on se, että sotilaallinen koulutus siirtyisi MPK:lta Puolustusvoimille. Lisää rahaa toki toimintaan tulisi noin 5 miljoonaa euroa, mutta sekin PV:n sisäisinä siirtoina. Suurimpana kysymysmerkkinä on jäljelle jäävän MPK:n toimintaedellytykset ja vapaaehtoisten kouluttajien motivaatio jatkaa työtä organisaatiossa, jonka terävin kärki siirtyy Puolustusvoimille. Laki valmistunee kevään aikana, joten edunvalvontaa riittää siis myös ensi vuodelle.

Vuoden aikana liiton ehkä yksi tärkeimmistä teemoista on ollut ulkoisen viestinnän kehittäminen. Nyt koneisto alkaa olemaan kunnossa ja ensi vuonna päästään oikeasti toteuttamaan suunnitelmia. Kiitos tästä kuuluu ehdottomasti myös liiton toimiston väelle, joka puurtaa yhteisen asian eteen innolla ja ammattitaidolla. Kiitos panoksestanne Janne, Susanna ja Kirsti!

Lopuksi haluan onnitella kaikkia itsenäisyyspäivänä palkittuja ja ylennettyjä. Olette vuosien saatossa tehneet mittavan määrän pyyteetöntä työtä yhteisen turvallisuuden eteen ja siitä oikeutetusti kuuluu teitä myös palkita. Kiitos teille ja onnittelut!

Rauhallista joulunodotusaikaa koko jäsenkunnalle ja muistakaa myös levätä hetkinen, jotta jaksatte taas ensi vuonna tehdä arvokasta maanpuolustustyötä Suomen ja suomalaisten hyväksi.

 

Rauhallista joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta 2019 toivottaen,