Ammunnan Q&A

Tulta toukokuussa! -haasten aikana järjestetyissä webinaareissa esitettiin kysymyksiä, joihin webinaarien järjestäjät vastasivat paitsi webinaarien aikana, myös jälkeenpäin. Kysymykset vastauksineen on koottu tälle sivulle.

Ammunnan harrastamisen aloittaminen

Q: Liityin reserviläisiin ja haluaisin oppia turvallisen aseen käsittelyn sekä ampumaan. Kokemusta aseista ei lainkaan. Onko oikea paikka harjoitteluun reserviläisten harjoitukset vai pitäisikö sittenkin liittyä johonkin ampumaseuraan?
A: Reserviläisyhdistykset järjestävät paljon pätevää ampumakoulutusta, mutta tämä on hyvin yhdistys kohtainen asia. Asiaan saa selvyyden vain tiedustelemalla asiaa omasta yhdistyksestä. Kannattaa myös muistaa että mikäli yhdistys johon on liittynyt ei tarjoa ampumatoimintaa joka itseä kiinnostaa niin yhdistyksen vaihto on helppoa tai sitten voi liittyä myös kaksoisjäseneksi.

Q: Mihin asti pystyy harrastamaan ilman omaa asetta?
A: Tämäkin on yhdistys kohtainen asia, mutta lähtökohtaisesti laina-aseilla voi harrastaa ainakin siihen asti kun voi hankkia oman aseen.

Q: Kuinka nopeasti yleensä voi alkaa itse ampumaan itsenäisesti, jos lähtötaso on nolla?
A: Yksilökohtainen asia, kannattaa kuitenkin huomioida että aluksi on kuitenkin harjoiteltava valvotusti laina-aseilla. Omaa kehittymistä voi nopeuttaa harjoittelemalla esim. airsfoft aseilla joiden avulla voi erittäin hyvin harjoitella etenkin pistooliammuntaa ja turvallista aseenkäsittelyä.


Ampumapäiväkirja

Q: Mitä kaikkea ampumapäiväkirjaan täytyy kirjata?
A: Tärkeimmät: aika, paikka ja kaikki käytetyt asetyypit.
Myös ammutut laukaukset voi halutessaan kirjata ylös, vaikka jo yksikin laukaus riittää merkintään.
Lisäksi mahdollisuuksien mukaan kuittaus joltain läsnäolevalta. Jos ketään ei paikalla, voi käynnin dokumentoida esim. ottamalla kännykkäkuvan kalustosta radalla.

Q: Voiko yhtenä päivänä saada harjoituspäivältä ”harjoituspäivämerkinnän” kahdelle eri asetyypille? vai joutuuko valitsemaan kummalle ottaa merkinnän?
A: Kyllä voi. Jokainen käytetty asetyyppi kirjataan ylös ampumapäiväkirjaan. Harrastus kertoja voi siis kerryttää vain yhden päivässä, mutta yksi harrastuskerta voi kerryttää useaa asetyyppiä.

Ammunnan harrastajien oma jäsenryhmä

Q: Olen maksanut myös Toimintaturva-maksun liittyessäni reserviläisiin. Tuleeko tästä jokin todistus, jota voi tarvittaessa näyttää?
A: RUL:n ja RES:n ammunnan harrastajien jäsenryhmään liittyneille (RUL Plus/RES Toimintaturva) toimitetaan erillinen jäsenkortti. Näitä postitetaan muutaman viikon välein sen mukaan, kun maksu näkyy Maanpuolustusrekisterissä. Lisäksi jäsen saa tekstarilla ohjeet mobiilikortin lataamiseen.


Aseluvat

Q: Kerryttääkö airsoft ammuntakerrat harrastuskertoja oman pistoolin hankintaa varten?
A: Pääosin vain ruutiaseilla tapahtunut harjoituskerta lasketaan.

Q: Kelpaako pitkän aseen ampumakerrat harrastuneisuudeksi pistoolille?
A: Ei kelpaa. Harjoittelun on tapahduttava samalla asetyypillä.

Q: Kaverillani on aseita ja luvat niihin. Olen käynyt hänen kanssaan/valvonnassa ampumassa. Kelpaako hänen laatimansa todistus ampumisista?
A: Jos ampumapäiväkirja on kunnolla täytetty, niin sen pitäisi kelvata AAK:lle.

Q: Voiko 223/308 puoliautomaattikiväärille saada siis luvan, jos on kuulunut yli 3 vuotta ampumaseuraan ja ampumapäiväkirjassa on edeltävän 12 kk ajalta TT2-kiväärin merkintöjä 10kpl? Vai pitääkö nuo merkinnät kyseistä aselupaa varten olla nimenomaan TT3-kivääristä?
A: Toimintatapa ei vaikuta. ERVA asetta varten harjoittelua vaaditaan ERVA aseella, eli siihen TT2 kivääri ei kelpaa.

Q: Ymmärsinkö oikein, että pienoiskivääriin ei tarvita vuoden ampumapäiväkirjaa?
A: Oikein ymmärretty. Mutta muuten perusteet aseen hankkimiselle on oltava kunnossa.

 Sovellettu reserviläisammunta SRA

Q: Voiko SRA-kortin saamisen jälkeen hakea B-luvan kivääriä vaikka harrastuneisuutta ei ole vielä vuotta?
A: Kyllä voi.

Q: Pumppuhaulikko SRAssa?
A: Ei välttämättä pärjää nopeudessa itselataaviin vertaillessa, mutta riittävä työväline harrastukseen. Mitä isompi makasiiniputki, sitä parempi (8+ putkeen on suositeltavaa)

Poikkeusolot Suomessa

Q: Onko poikkeusolojen aikana reserviläisillä luvat rynnäkkökiväärin käyttöön?
A: Tästä vastaa Puolustusvoimat.