Liiton puheenjohtaja Mika Hannulan joulutervehdys

Liiton puheenjohtaja Mika Hannulan joulutervehdys

joulukuu 17, 2013   /   hannumika

Arvoisa reserviupseeri,

Takana on jälleen tapahtumarikas vuosi reserviupseeritoiminnan historiassa. Kertausharjoitusten määrä on edelleen matala, mutta vastapainoksi Puolustusvoimien MPK:lta tilaaman sotilaallisen koulutuksen määrä on tänä vuonna ennätyksellisen korkea. Vaikka kertausharjoitusten määrän onkin tarkoitus vuonna 2015 nousta suunniteltuun 18 000 reserviläiseen vuodessa, antaa tämän vuoden koulutustilanne tietyllä tavalla esimakua siitä, mitä on tulossa; reserviläisten vapaaehtoisuus ja omaehtoinen sitoutuminen korostuvat.

Puolustusvoimien MPK:lta tilaama sotilaallinen koulutus järjestetään vapaaehtoisina harjoituksina. Reserviläiselle saapuu siis postissa kutsu, ei käsky. Kutsuun vastaaminen on vapaaehtoista. Sodan ajan joukkojen pienentyessä on sekä Puolustusvoimien että reserviläisen – sotilasarvoon katsomatta – etu, että sodan ajan joukkoihin sijoitetaan juuri ne henkilöt, jotka sitoutuvat oman sotilasammattitaitonsa kehittämiseen ja ylläpitoon, ja ovat valmiit vastaamaan sotaväen kutsuun.

Kuluvan vuoden helmikuussa Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen julkisti maanpuolustuskurssin avajaisissa ”Reservin ja vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kehittämisen” perusajatuksen. Tuon perusajatuksen sisältämää kahdentoista kohdan toimenpidelistaa on jalostettu käytännön toimenpiteiksi koko vuosi. Lopputulos on ollut lausuntokierroksella keskeisissä maanpuolustusjärjestöissä ja puolustushallinnon toimijoilla. Käytännön toimenpiteistä Puolustusvoimat tiedottanee vuoden 2014 alkupuolella. Odotettavissa on todennäköisesti monia myönteisiä ja tervetulleita uudistuksia. Aktiivisen reserviupseerin silmin tuleva vuosi näyttää siis hyvin kiinnostavalta!

Kulunut vuosi 2013 oli allekirjoittaneen kuudes ja samalla viimeinen vuosi Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtajana. Takana on nyt kaksi kolmen vuoden puheenjohtajakautta. Ensimmäistäkään kertaa en ole katunut, että ryhdyin arvokkaan, vuonna 1931 perustetun liittomme puheenjohtajaksi. Ajanjakso on ollut työntäyteinen ja vaativa, mutta samalla tavattoman antoisa. Kuusi vuotta yhdessä tehtävässä on kuitenkin aika, jolloin mitä todennäköisimmin on kyennyt antamaan sen mitä annettavissa on. Reserviupseeriliiton edun mukaista on, että liiton johdossa on riittävä vaihtuvuus ja käytettävissä on uutta inhimillistä pääomaa. On siis aika vaihtaa vetovastuuta. Luovutan huoletta puheenjohtajuuden seuraajalleni, agronomi, kapteeni res Mikko Halkilahdelle, sillä tiedän Mikon hartioiden kantavan.

Minulle on ollut kunnia palvella yhtä maamme vanhimmista ja arvokkaimmista maanpuolustusjärjestöistä. Olen tavannut näiden kuuden vuoden aikana lukemattomia henkilöitä, joiden näkemykset ja kyvyt ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen. Kiitos Teille kaikille, joiden kanssa minulla on ollut mahdollisuus tehdä työtä Isänmaan ja reserviupseeriaatteen hyväksi!

Hyvä reserviupseeri, toivotan Sinulle rauhallista joulua ja menestyksellistä uutta vuotta 2014!

Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja
Professori, majuri res

Mika Hannula

Mika Hannula

Majuri (res) Mika Hannula on Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja.