RUL:n uusi puheenjohtaja valitaan syksyllä

toukokuu 23, 2019   /   amakela

RUL:n kolmen vuoden välein järjestettävä liittokokous on tulevana syksynä 16.11.2019 Turussa, tervetuloa! Kyseessä on perinteikäs vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestöjen yhteinen kokous- ja tapahtumaviikonloppu (15.-17.11.2019), joka sisältää useita eri keskeisten vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestöjen kokouksia, lauantain juhlaillallisen, sekä huipentuu sunnuntain maanpuolustusjuhlaan.  Yksi viikonlopun huomionarvoisimmista asioista on RUL:n puheenjohtajan valinta vuosille 2020-2022. Samassa kokouksessa valitaan myös uusi liittovaltuusto, sekä päätetään liiton toiminnan ja talouden suuntaviivoista seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi.

Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja, liittohallituksen puheenjohtaja, valitaan aina kolmen vuoden välein pidettävässä liittokokouksessa kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Nykyinen puheenjohtaja Mikko Halkilahti on hyvissä ajoin kertonut, ettei ole käytettävissä liiton puheenjohtajan tehtävään toisen puheenjohtajakautensa 2017-2019 jälkeen. Näin ollen puheenjohtaja vaihtuu tulevassa vuodenvaihteessa.

RUL:n keskeiset luottamustehtävät ovat arvostettuja tehtäviä ja sisältävät merkittävän määrän työtä: vapaaehtoista työtä ja vaikuttamista yhteisten asioiden edistämiseksi. Nykyisen ja edeltävien puheenjohtajien työmäärästä kertonee se, että tehtävään liittyviä tapahtumia, kokouksia tai esiintymisiä on suunnilleen 100 päivänä vuodessa. Lähelle samaa työmäärää ovat myös aiemmat varapuheenjohtajat tällä vuosikymmenellä (ja varmasti aiemminkin) vapaaehtoisen maanpuolustuksen edistämiseksi tehneet. Mielenkiintoiset ja vastuulliset tehtävät antavat tekijälleen paljon, mutta vaativat myös joustavaa kalenteriajan käyttömahdollisuutta; joko työnantajan hyvin positiivista suhtautumista asiaan tai vaihtoehtoisesti oman yritystoiminnan harjoittamisesta pois otettua aikaa.

Olen saanut nyt toimia RUL:n 1. varapuheenjohtajan tehtävissä viimeisen kuuden vuoden ajan. Tämä on ollut erinomaista aikaa, joten on luontevaa, että olen lupautunut ehdokkaaksi tulevaa liiton puheenjohtajaa valittaessa. Puheenjohtajaehdokkaaksi olen päätynyt siten, että Laihialta lähdin heinäkuussa 2002 varusmiespalvelustani suorittamaan Niinisaloon, sieltä Haminaan kurssille 221 (tiedustelutulenjohto), sekä edelleen heinäkuussa 2003 reserviin. Opiskeluaikana maanpuolustus jatkui harrastuksena Jyväskylän Akateemiset Reserviupseerit ry:ssä (JARU), josta tulin valituksi valtakunnallisen Opiskelijain Reserviupseeripiirin puheenjohtajaksi 2006, sekä edelleen RUL:n hallitukseen 2007 ja liiton johtoryhmänä toimivaan työvaliokuntaan 2008 alkaen. Tästä saakka on ollut ilo toimia liiton keskeisissä luottamustehtävissä, sekä vuosien mittaan mm. maanpuolustusjärjestöjen yhteishankkeiden toteuttamisessa, reserviläisliikunnan kehittämisen tehtävissä niin taustalla kuin kilpailijanakin, sekä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK):n hallituksessa sekä koulutuksen kehittämisessä.

Muutettuani Helsinkiin olen toiminut mm. kotiyhdistykseni Kanta-Helsingin Reserviupseerit hallituksessa, läheisessä yhteistyössä Helsingin Reserviupseeripiirin kanssa, sekä sittemmin Helsingin piirin esityksestä myös liiton puheenjohtajistossa 2012 alkaen. Mainittakoon vielä, että vaimoni on kotoisin Haminasta, jossa vietämme paljon aikaa, ja meillä on kaksi upeaa pientä tytärtä. Kotijoukkojen tuki, sekä arkityöhöni ALM Partners Oy:n toimitusjohtajana liittyvä oman ajankäytön suunnittelumahdollisuus ovat tuoneet puheenjohtajaehdokkuuden minulle mahdolliseksi.

Toivottavasti RUL:n puheenjohtajan tehtävään ilmoittautuu useita ehdokkaita. Liiton sääntöjen mukaan ”liiton puheenjohtajaa valittaessa tulevat kysymykseen vain ne suostumuksensa tehtävään antaneet henkilöt, jotka jäsenyhdistys tai henkilöjäsen ovat ilmoittaneet liittohallitukselle kahta kuukautta ennen liittokokousta”. Näin ollen puheenjohtajaehdokkaat ovat selvillä pian syyskuun puolenvälin jälkeen.

 

 

Aaro Mäkelä

Aaro Mäkelä

Yliluutnantti (res) Aaro Mäkelä on Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja.