Tykistön suojeluspyhimyksen Santa Barbaran päivä 04.12.2019 | klo 0:00 - 23:59

 

Pyhä Barbara oli legendan mukaan 200-luvulla elänyt varhaiskristitty neito ja marttyyri. Legendan mukaan Barbaran isä vangitsi hänet vartioituun torniin.

Barbaran isä, mahtava kauppamies Dioscurus oli ankara kristittyjen vihaaja. Hän tahtoi suojata oman tyttärensä väärältä opilta ja sulki hänet tornirakennukseen. Tästä huolimatta Barbara omaksui kristinuskon. Vihastunut isä ryhtyi pitämään tytärtään vangittuna. Barbara sai rukouksensa voimalla salaman iskemään tornin hajalle ja onnistui pakenemaan.
Takaa-ajon hän keskeytti koskettamalla palmunlehvällä kalliota, joka jyristen halkesi ja syntynyt rotko katkaisi takaa-ajajien tien.
Barbara saatiin lopulta kiinni, ja kun hän kidutuksista huolimatta pysyi uskossaan,  hänet tumittiin kuolemaan. Mestauksen suoritti hänen oma isänsä.

Barbara kuoli marttyyrina vuonna 303 jKr.
Valintaan tykistön suojeluspyhimykseksi on vaikuttanut tuo hänellä legendan mukaan ollut kyky hallita salamaa ja ukkosta.
Tykki keksittiin vasta noin tuhat vuotta myöhemmin.

Pyhän Barbaran ovat valinneet pyhimyksekseen myös monet muut joko vaarallisissa olosuhteissa toimivat kuten raudanvalajat, linnoitusten rakentajat, kaivosmiehet, vangit ja vankikarkurit tai hyvää makua omaavat kuten arkkitehdit sekä Ferraran, Guastalan, Alicanten ja Mantovan kaupungit.

Pyhän Barbaran päivää vietetään kansainvälisesti joulukuun 4. päivänä.

 

-JT