Talvisota 80 vuotta

”105 kunnian päivää”

Talvisodan 1939-40 merkkivuosi
2019

 

Talvisodasta 80 vuotta

Tulossa: Sotahistoriallisia esitelmiä ja tietoiskuja Suomen ja Neuvostoliiton välillä talvella 1939-1940 käydystä ja 105 päivää kestäneestä talvisodasta.

 

Kirjoittaja: koulutusupseeri Jarkko Törmänen

 

 


Tutustu myös:

Talvisotayhdistys: https://talvisota.fi/

 


Hyvin varustetut suojajoukot marssimassa juuri käynnistyneisiin ylimääräisiin harjoituksiin Karjalan kannakselle lokakuussa 1939 (SA-kuva).

Sodan tuulet lähestyivät uhkaavina Suomea 80 vuotta sitten:

80 VUOTTA YH:N ALKAMISESTA

Suomen kenttäarmeijan osittainen liikekannallepano julistettiin alkavaksi pikaisesti käynnistyvänä ”ylimääräisenä harjoituksena” 6. lokakuuta 1939.
Neuvostoliitto kävi yhä ”kulissineuvotteluja” Suomen hallituksen kanssa – samaan aikaan kun Kremlissä jo lopullisesti lukkoon lyödyn ja kovaa vauhtia valmisteilla olleen Suomen valtaamisoperaation varsinaiseen käynnistymiseen oli aikaa enää alle 8 viikkoa.

 

-JT


”TUNTEMATON TALVISOTA”

Tuntematon Talvisota -dokumenttisarjassa nähtiin runsaasti historiallista materiaalia ja lukuisia talvisodan veteraanien haastatteluja sotamiehistä kenraaleihin.

Katso tästä osa 1:
https://www.youtube.com/watch?v=qDevvDWTnCQ
(med svensk text)

-JT


”Ylimääräinen harjoitus” muuttuu vähitellen liikekannallepanoksi

Loputkin Suomen kenttäarmeijasta kutsuttiin 11. lokakuuta mukaan ylimääräisiin harjoituksiin. Tämä oli samalla liikekannallepanon II vaihe. Näiden joukkojen YH-päivä oli 14.10.1939 ja niiden keskitykset tuleville toiminta-alueille alkoivat 16.10.

-JT