GLOSHOLMENIN RISTEILY 18.8.2013

RAJOJEN VARTIOINTIA, MAANPUOLUSTUSTA JA SAARISTON KULTTUURIA -RISTEILY

Porvoon Reserviupseerikerho toteutti jäsenkyselyn alkuvuonna ja sen yhtenä antina oli toivottu saaristoristeilyä. Asiaa käsiteltiin kevätkokouksessa ja pitkäaikainen kerhon jäsen, yliluutnantti (res) Ari Kautto (laivuri) tarttui heti asiaan ja kertoi asian hänen puolestaan järjestyvän.
Niinpä linnakesaariristeilyä Glosholmenin merivartioasemalle alettiin suunnittelemaan yhdessä Porvoon eri Maanpuolustus- ja Veteraaniyhdistysten kanssa.  Elokuisena sunnuntaina (18.8.2013) matka sitten toteutui.
Porvoon Reserviupseerikerhon puheenjohtajan ja matkanjohtajan yliluutnantti (res) Erkki Naumasen avaussanat laivan komentokannelta kiittelivät runsasta osanottoa ja hän toivotti kaikki tervetulleeksi linnakesaariristeilylle! Ilahduttavaa tässä Porvoonseudun Maanpuolustus- ja Veteraaniyhdistysten yhteishankkeessa olikin juuri osanottajamäärä, sillä miehistön lisäksi laiturista irtautui ms Sandra D:n kyydissä 65 henkilöä. ”Tämä on suurin maanpuolustuksellinen yhteistapahtuma Porvoossa sitten 2000 -luvun alun isojen kotiseutuharjoitusten” Erkki mainitsi. Myös sipoolaisia oli mukana kuusi henkilöä. Päivälle oli luvattu verrattain hyvää risteilysäätä ja sitä se kyllä olikin, lähes hellelukemissa matkustettiin, raikkaan merituulen siivittämänä.
Jokiuomaa takana 138 km aina Lahteen asti ja edessä n.2 km Porvoon jokea jonka jälkeen, Kokonniemen kärjen kohdilta, avautuu leveämpi väylä Porvoon saariston halki aina aukealle merelle asti, nauttikaa matkasta ja laivan antimista! Näin aloitti kippari Kautto matkakuulutuksensa. Risteilyyn osallistujat saivatkin kuunnella matkan aikana pitkän linjan laivurin Ari Kauton kertomia mielenkiintoisia tarinoita saariston historiasta.
Matkalla kohti määränpäätä näimme Kauton kertomusten siivittämänä niin Runebergin mökin kuin luonnollisesti hänen kivensä, jonka päällä hän aikoinaan kalasti mato-ongella ja kirjoitti monia runoteoksiaan. Myös eri saaret pienemmistä isompiin tuli matkan varrella tutuiksi ja kohtasimme myös Porvoon Merikarhujen Sjöbjörnarna tukikohdan Skallerholmarnan ja siellä olevan historial-lisen nähtävyyden Jatulintarhan. Kapteenimme valaisi sen historiasta näin: Jatulintarha on kivilatomus, jonka tarkoitusta ei varmasti tiedetä, mutta rakennelma liittynee kuitenkin suotuisia tuulia odotelleiden merimiesten ajankuluun. Linnusto saaristoreitillä koostui pääasiassa merimet-soista, jotka ovatkin lisääntyneet 2000-luvun aikana erittäin suuriksi yhdyskunniksi (Kuva 2).

Muumisaaren Klovharun sivuutimme mennen tullen, ja se oli alun perin yksi meidän matkan kohteistakin, mutta edellisien päivien mainingeista johtuen päätimme kuitenkin ihailla sitä kauempaa ja sieltä voimmekin aistia Tove Janssonin luomien hahmojen piirteitä.

Saavuimme Glosholmenin merivartioaseman laituriin reilun parin tunnin matkan jälkeen ja siellä meitä oli vastaanottamassa Merivartioston henkilöitä; ylimerivartija Ville Johansson, vanhempi merivartija Patrik Neem ja nuorempi merivartija Mats Liljeroos. Ville Johansson kertoi ensin yhteisesti kaikille merivartiotoiminasta sekä tietysti linnakkeen historiasta ja vähän tulevaisuudestakin (Kuva1). Tämän jälkeen puoli porukkaa pääsi nauttimaan laivalle maittavan lohikeittoaterian ja toinen puolikas pääsi ennen omaa ruokailuvuoroa tutustumaan saaren rannikko-puolustuslinnakkeisiin, merivartioston kalustoon sekä linnakkeen historiaan merivartioston henkilöiden erittäin asiantuntevalla ja innostuneella opastuksella.
Mielenkiintoisia kohteita on saarella paljonkin sisältäen lukuisat puolustusvarustukset sekä -linnoitukset ja löysimme helikopterikentänkin sekä siinä lähistöllä olevan pienimuotoisen ampumaradan, jossa voi harrastaa pistooliammuntaa.
Hyvin maastoutuneet rannikkotykit kuuluu saaren varustukseen ja näillä pääsimme tähystämään ja tähtäilemään lähistön merialueelle.
Mieleenpainuvimpana kokemuksena voisi mainita kiipeämisen korkeaan tutkatorniin. Tornista on upeat näkymät laajalle Porvoon saaristoon sekä avomerelle (Kuva 3).
Ennen paluumatkaa nautimme vielä kahvit kera herkullisen leivoksen ja lähtöhetken paluumatkalle kruunasi merivartioston helikopterin ylilento! (Kuva 4).

Erkki Naumanen piti kiitospuheen merivartioston henkilökunnalle ja luovutti heille muistoksi kirjan: Senaatin ratsupoliiseista Marskin Rakuunoiksi ja lisäksi Uudenmaan Reserviupseeripiirin 60- vuotishistoriateoksen.
Paluumatka kiersi pääpiirteittäin samaa reittiä mitä tulimme ja laivurilla riitti kerrottavaa rannikon historiasta ja tapahtumista vuosikymmenien ajoilta ja esittipä kippari saaristolaishenkisen laulu-esityksenkin paluumatkalla
Kiitos kaikille mukana olleille ja matkan järjestäjille eri yhdistyksissä sekä laivan kapteenille, yliluutnantti (res) Ari Kautolle! Erkki luovutti myös Arille kiitokseksi ristelystä Senaatin ratsupoliiseista Marskin Rakuunoiksi-kirjan.

Risteily oli osoitus siitä, että Porvoossa elää edelleen vahva maanpuolustushenki! Yhteistyöllä asiat onnistuvat erinomaisen hyvin. Erityismaininta Porvoonseudun Sotilaspojat ja Lottatytöt-yhdis-tykselle, jota kautta Raija Rissasen organisoimana osallistui retkelle 23 henkilöä.
Glosholmenin sotahistoriaa ja muumimajakka
Glosholmenin merivartioasema sijaitsee Porvoon kaupungin alueella Pellingin saariston eteläpuolella. Gloshomenilla on pitkät perinteet merivartioasemana ja sotilastukikohtana. Saari linnoitettiin toisen maailmansodan aikana ja sodan jälkeen saaren linnoitteita kehitettiin edelleen. Merkkeinä sotahistoriasta ovat lukuisat puolustusvarustukset.
Glosholmenin kiinnostavin historiallinen kohde on majakan raunio, joka tunnetaan Tove Janssonin Muumitalon esikuvana. Majakka rakennettiin alun perin vuonna 1835, jolloin se oli Suomen neljäs valomajakka. Paikka oli kuitenkin huono ja majakka sammutettiin, kun Söderskärin uusi majakka valmistui vuonna 1862. Tämän jälkeen Glosholmenin majakka muutettiin tunnusmajakaksi, joka kuitenkin räjäytettiin vuonna 1940. Majakka päätyi Muumitalon esikuvaksi, sillä muumikirjailija Tove Janssonin mökki sijaitsi lähiluodoilla.

Saaren tulevaisuus mietinnässä
Glosholmenin tulevien käyttömuotojen ja toimintamallien kartoittamiseksi hankkeessa on teetetty esisuunnitelma alueen kehittämiseksi.
Glosholmenin saari on tarkoitus ottaa luontomatkailukäyttöön sen jälkeen, kun merivartioaseman toiminta saarella loppuu. Eri käyttö- ja toimintamahdollisuuksien tarkastelussa otetaan huomioon saaren luonto- ja kulttuuriperintöarvot ja niiden säilyminen. Täytyy vaan toivoa, että Porvoon kaupunki arvostaa omalla alueellaan olevaa historiallista paikkaa ja Metsähallituksen sekä muiden yhteistyötahojen kanssa pääsee suotuisaan lopputulokseen saaren käytön suhteen.

Teksti: Juha Liukkonen ja Erkki Naumanen

 

Lisätietoja: Erkki Naumanen puh. 044 3508928   puheenjohtaja         Porvoon Reserviupseerikerho-

Mats Blomberg   puh. 040 5576626   varapuheenjohtaja  Borgå Reservofficersklubb r.y.

Juha Liukkonen  puh. 050 4584864   tiedottaja                      ”