Saksanniemi-kirja

Senaatin ratsupoliiseista – Marskin rakuunoiksi

Saksanniemen kirjoja on vielä jäljellä, tilaa itselle tai lahjaksi!

 Lue kirjaesittely tästä linkistä >> Lassi Saressalo (Suomen kotiseutuliitto)

Hallitus on päättänyt vuoden 2019 hinnoiksi jäsenille 10 euroa ja kerhon ulkopuolisille 15 euroa. Kirja kertoo Porvoon Saksalassa 1917 perustetun järjestyslipuston tiestä Uudenmaan Rakuunarykmentiksi. Kirjoja voi tiedustella kerhon sihteeriltä sihteeri.pruk[at]gmail.com

Maanpuolustusvinkki:
”Kirja on myös arvokas lahja hyvälle ystävälle tai Itä-uudenmaan historiasta kiinnostuneelle naapurille.”

Saksanniemi aiheesta:

Katso video Youtubesta:
Saksanniemi 1917

”Kesällä 1917 maassa alkoi esiintyä levottomuuksia, joiden seurauksena yleinen turvallisuus ja järjestys romahti monin paikoin. Senaatti ei pystynyt vakauttamaan tilannetta, sillä sen käytössä ei ollut minkäänlaista järjestysvaltaa eli poliisikuntaa. Aktivisteja edustaneet Harald Åkerman (1869–1943) ja Hannes Ignatius (1871–1941) esittivät jo kesän alussa 1200 miestä käsittävän poliisireservin perustamista. Senaattori Oskari Tokoi (1873–1963) ei ollut halukas siihen ja senaattori Allan Serlachiuksen (1870–1935) esitys eduskunnalle ei saanut myöskään kannatusta oikeistolta eikä vasemmistolta.

Elokuussa 1917 sattuneiden väkivaltaisten mellakoiden seurauksena oikeiston vaatimukset kovenivat. Senaattori Serlachiuksen aloitteesta senaatti laati suunnitelman Helsinkiin sijoitettavasta keskuspoliisista, mutta hanke ei edennyt venäläisten kielteisen kannan vuoksi. Silti senaatti ryhtyi toteuttamaan muita vastaavanlaisia yrityksiä. Saksassa koulutettavana ollutta jääkäripataljoonaa ei voitu tuoda venäläisten miehittämään maahan, mutta kansallisen poliisijoukon kouluttamista pidettiin mahdollisena. Helsingin Kaivohuoneella alettiinkin syksyllä 1917 harjoittaa noin 400 miehen vahvuista kunnallista poliisijoukkoa. Punakaarti hajotti sen kuitenkin jo marraskuussa.

Senaattori Serlachius sai kaikessa hiljaisuudessa käyntiin ratsastavan poliisikomennuskunnan koulutuksen syyskuussa 1917 Saksanniemessä, Porvoosta n. 5 km luoteeseen sijaitsevassa kartanossa. Kouluttajana oli vanhassa rakuunarykmentissä palvellut ratsumestari Gaston Ahrenberg (1878–1922) ja koulutettavista kurssilaisista oli tarkoitus muodostaa valtakunnallisen poliisin ydinjoukko. Samanaikaisesti perustettiin eri puolilla maata paikallisia suojeluskuntia. Ahrenberg oli poliisikomennuskunnan paikallinen päällikkö ja hänen apulaisenaan oli entinen poliisikomissaari Pekka Kuokkanen, joka oli myös palvellut aikaisemmin Lappeenrannan rakuunoissa”

lainaus Arno Forsiuksen kirjoituksesta

Poliisit ja poliittinen väkivalta itsenäistymisen vuosina >>