Ampumaturva

PERUSTIETOA

Reserviläisten ampumaturva on tarkoitettu Suomen Reserviupseeriliiton, Reserviläisliiton, Suomen Rauhanturvaajaliiton, Maanpuolustuskiltojen liiton ja Maanpuolustusnaisten liiton jäsenille. Ampumaturva antaa osallistumisoikeuden Suomen Reserviupseeriliiton, Reserviläisliiton ja Reserviläisurheiluliiton niihin liittotason kilpailu- ja muihin tapahtumiin, joissa ammunta on keskeisessä roolissa.

Ampumaturva antaa myös oikeuden osallistua em. liittojen piirien sekä jäsenyhdistysten niihin tapahtumiin tai kilpailuihin, joissa harjoitetaan ammuntaa ja joissa vaaditaan Reserviläisten ampumaturvan tai Suomen Ampumaurheiluliiton kilpailu- tai harrastelisenssin voimassaoloa. Lisäksi ampumaturva antaa oikeuden osallistua sellaisiin Puolustusvoimien tai muiden tahojen kanssa yhteisiin tilaisuuksiin tai tapahtumiin, joissa vaaditaan Reserviläisten ampumaturvan voimassaoloa.

Reserviläisten ampumaturvan toinen keskeinen tekijä on sen sisältämä tapaturma- ja vastuuvakuutus.

 

VOIMAANTULO

Ampumaturva tulee voimaan aikaisintaan vakuutuskauden alussa tai sen jälkeen maksettaessa maksupäivänä klo 24.00 ja on voimassa vakuutuskauden loppuun.

 

VOIMASSAOLO

Ampumaturva on voimassa:

 • reserviläisten ja puolustusvoimien ampumakilpailuissa
 • harjoituksissa, jotka ovat lajille ominaisia ja harjoituksen johtajan valvonnassa
 • valmennusohjelman mukaisesti harjoiteltaessa
 • koulutus-, liikunta- ja valmennusleireillä urheilutoimintaan liittyen, mutta ei muuna aikana
 • edellä mainittuihin tilaisuuksiin välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla
 • tilapäisesti (3 kk) ulkomailla samoin edellytyksin kuin Suomessa.

 

Lisätietoa Ampumaturvasta löydät tästä tiedostosta: Ampumaturva PDF

 

VAKUUTUKSEN TILAUS

Vakuutustarjouksen voi tilata Reserviläisliiton sivuilla olevalla lomakkeella. Tilattaessa tulee mainita oma nimi, postiosoite, syntymäaika ja missä järjestössä on jäsenenä. Vakuutus maksaa 25 euroa.

 

KUN TAPATURMA ON SATTUNUT

Vamman hoitokulut tulee ensin itse maksaa ja hakea niistä sairausvakuutuslain mukaiset korvaukset Kelasta. Ennen kuin lähetätte kulutositteet selvityslomakkeineen Kelaan, ottakaa niistä kopiot korvaushakemukseen liitettäväksi.

Suosittelemme Pohjolan kumppanihoitolaitosten käyttämistä, kun tarvitsette tutkimuksia tai hoitoa. Kumppanit löytyvät osoitteesta www.pohjola.fi. Asiantuntevan ja nopean palvelun lisäksi Pohjola antaa kumppaneilleen maksusitoumuksia kalliisiin toimenpiteisiin.

Toimita seuraavat asiapaperit lähimpään Pohjolan konttoriin tai suoraan henkilökorvausosastolle:

Pohjola / Yksityistapaturma
PL 660, 00013 POHJOLA.

 • Kopio ampumaharrastusvakuutusmaksun kuitista tai muusta maksutositteesta. Tarvittaessa saat todisteen vakuutuksen voimassaolosta Reserviupseeriliitosta.
 • Urheiluvahinkoilmoitus; Lomakkeen saat Pohjolan konttoreista tai internet-sivuilta. Täytä vahinkoilmoituksen kaikki kohdat.
 • Lääkärinlausunto (E-lomake) Hammasvammoissa lausunto, jossa on kustannusarvio myöhemmin mahdollisesta tehtävästä hammashoidosta.
 • Alkuperäiset kuitit maksetuista vamman hoitokuluista
 • Alkuperäinen Kelan korvaustosite

 

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA:

K: Mitä päällekkäisyyksiä on reserviläisten ampumaturvalla, Suomen ampumaurheiluliiton – SAL kilpailulisenssillä ja metsästäjävakuutuksella?

V: Kaikki em. lisenssit/vakuutukset kattavat periaatteessa kaiken ammunnan perusharjoittelun ja aseen kohdistamisen. Reserviläisen ampumaturva kattaa kaikki reserviläisten kilpailut ja lajinomaisen harjoittelun, mutta ei SAL tai metsästäjien kilpailuja. SAL lisenssi kattaa SAL ja reserviläisten kilpailut ja lajinomaisen harjoittelun ja metsästäjävakuutus kattaa vain metsästäjien kilpailut.

K: Miksi minun pitää lähettää liitolle tarjouspyyntö Ampumaturvasta, enkö voi vain suoraan maksaa sitä? Voinko maksaa vakuutuksen suoraan Pohjolan konttoriin?

V: Ampumaturvan myynti hoidetaan keskitetysti liiton jäsenrekisterin kautta, koska näin saamme varmistettua ajan tasalla olevan jäsenyytesi RUL:ssa ja samalla saamme rekisteröityä vakuutuksesi. Lisäksi yksi ja yhtenäinen käytäntö helpottaa jäsenrekisterin työtä oleellisesti ja vähentää virheitä.

K: Mitkä ovat reserviläisen ampumaturvan ehdot, korvaussummat ja niin edelleen?

V: Löydät tiedot yllä olevasta tekstistä ja tästä: Ampumaturva PDF.

Lisätietoja reserviläisjärjestöjen ampumaturvasta saa Reserviläisliiton tai Suomen Reserviupseeriliiton toimistoista.