Sotilaskiipeilyä

Liikunta

Reserviupseeriliiton liikuntatoiminnan päätavoitteena on kannustaa ja saada reserviupseerit liikkumaan säännöllisesti kenttäkelpoisuuden ylläpitämiseksi. Reserviläisurheilun erityistehtävänä on samalla ylläpitää ja kehittää osallistujien maanpuolustusvalmiuksia ja -taitoja. Pääosa reserviläisten urheilu- ja liikuntatoiminnasta tapahtuu reserviupseerikerhoissa. Useilla yhdistyksillä on omia säännöllisiä ampuma- ja harjoitusvuoroja. RUL:n oma urheilutoiminta keskittyy reserviupseereiden kansainvälisiin kilpailukontakteihin ja niihin valmentautumiseen.

Ammunta on suosituinta reserviläisurheilua. Voit harrastaa soveltavia reserviläisammuntoja (mm. SRA) tai perinteisiä ratalajeja. Practical -tyyppiset soveltavat ammunnat ovat kasvattaneet suosiotaan viime aikana runsaasti. Helpoiten ammuntatoimintaan pääset mukaan liittymällä RUL:n jäseneksi. Monilla kerhoilla on kalustoa, ratavuoroja ja kouluttajia, joiden avulla pääset tutustumaan eri lajeihin.

Ammunnan lisäksi reserviläisurheilussa on tarjolla useita kunto- ja kilpailutapahtumia. Nämä tapahtumat ovat usein moniotteluita, jotka koostuvat ammunnasta, suunnistuksesta ja esteradasta. Jotokset ja muu maastotoiminta ovat myös hyviä esimerkkejä suosituista reserviläislajeista. Jotosopas löytyy nyt myös liiton sivuilta auttamaan yhdistysten toimintaa.

RUL:n mestaruuskilpailut

Vuosittain järjestetään Suomen Reserviupseeriliiton ampumamestaruuskilpailut, jossa lajeina ovat urheilupistooli, isopistooli, pienoiskivääri, pistoolipika-ammunta, kenttäammunta ja kaksoishirvi. Urheilukalenteri löytyy Reserviläisurheiluliiton sivuilta.

RESUL:n järjestämät kilpailut, www.resul.fi

Edellä mainittuja RUL:n ampumamestaruuskilpailuja lukuunottamatta muissa urheilulajeissa reserviläisten mestaruudet ratkotaan ResUL:n järjestämissä kilpailuissa. Lajeina ovat pistooliampumahiihto, ilma-asekilpailu, ampumahiihto, talvikilpailu, sovelletut reserviläisammunnat, ampumasuunnistus, merikilpailu, pistooliampumajuoksu, maastoammunta, maastokilpailu, neliottelu ja partiokilpailu. ResUL järjestää lisäksi vuosittain talvi- ja syysjotoksen. Käytännössä RESUL:n järjestämistä tapahtumista vastaavat reserviupseerikerhot, reserviläisyhdistykset ja piirit.

Lisätietoja: www.resul.fi

Lisäksi reserviläisillä on mahdollisuus osallistua seuraavissa lajeissa sotilaiden mestaruuskilpailujen B-sarjaan: partiohiihto, ampumasuunnistus ja partiosuunnistus.

Piirien ja kerhojen kilpailut

Reserviupseerikerhot – ja piirit järjestävät omia mestaruuskilpailuja pääsääntöisesti samoissa lajeissa, joissa kilpaillaan Suomen mestaruuksistakin.

Pohjoismainen maastomestaruus

Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa kisataan joka vuosi pohjoismaisista maastomestaruuksista, jossa lajeina ovat haastava partiokilpailu ja perinteinen ampumasuunnistusviesti. Pohjoismaisista mestaruuksista on kisattu 1930 -luvulta lähtien. Vuonna 2007 kisattiin Suomen Säkylässä, vuonna 2008 kilpailut pidettiin Norjan Ringerikissä, 2009 kilpailtiin Tanskassa, 2010 Norjan Stavangerissa (CIOR sotilsaviisiotelu) ja 2011 Suomessa Dragsvikissa. Vuonna 2011 mukana oli myös kutsujoukkue Virosta. Vuodesta 2012 lähtien pohjoismaiset maastomestaruudet on ratkottu muutaman kerran CIOR:n sotilasmoniottelun yhteydessä: kesällä 2012 Tanskan Höveltessä, 2013 Tsekin Brnossa ja 2014 Saksan Fuldassa.

Joka toinen vuosi kilpaillaan myös pohjoismaisista merimestaruuksista.

ROSTO – Itäinen urheiluyhteistyö

Yhteistyö itäisen naapurin kanssa alkoi 1980 -luvulla. Venäläisiä sotilasmoniottelussa edustaa ROSTO maanpuolustusjärjestön joukkue. Joka toinen vuosi järjestettävien kilpailujen lajeina ovat mm. kaksintaisteluammunta ja sotilasesterata. Kilpailukosketus venäläisten kanssa jatkui syyskuuhun 2005, jolloin voimia miteltiin Moskovassa. Tällä hetkellä ROSTO -sotilasmoniottelun jatkosta ei ole tietoa.

CIOR-Sotilasmoniottelu – Haastava, kansainvälinen laji

Suomen Reserviupseeriliiton kilpa- ja edustuslajeihin kuuluu ns. CIOR-sotilasmoniottelu, joka on Naton reserviupseerien versio sotilas-5-ottelusta. Sotilasmoniottelun lajit ovat esterata, esteuinti, ammunta, sotilassuunnistus tehtävärasteineen sekä käsikranaatin heitto. Sotilasmoniottelu sopii hyväkuntoiselle reserviläiselle.

CIOR-sotilasmoniottelu on periaatteiltaan sama laji kuin sotilasviisiottelu. Se on kehitetty Naton reserviupseerijärjestön CIOR:n mestaruuskilpailuita varten. RUL:n edustusjoukkue on osallistunut lajin mestaruuskilpailujen rauhankumppanuusmaiden sarjaan vuodesta 1995. Lajit eroavat muutamassa kohdassa: Sotilas-5-ottelu on yksilölaji, CIOR-sotilasmoniottelussa kilpaillaan kolmen hengen joukkuein.

Maastojuoksu on sotilasmoniottelussa korvattu sotilassuunnistuksella, johon kuuluu myös erilaisia tehtävärasteja esim. ensiapu-, kohteensuojaus- tai vesistön ylitystehtäviä. Lisäksi sotilasmoniottelu kilpaillaan taisteluvarusteissa – sotilas-5-ottelussa on sallittu urheiluasut.

CIOR-sotilasmoniottelussa lajien suoristusjärjestys on ammunta, esterata, esteuinti, käsikranaatin heitto ja sotilassuunnistus sekä siihen liittyvät oheislajit mm. kartanluku ja paikanmääritys. Järjestäjien päätöksellä käsikranaatin heitosta omana lajinaan voidaan luopua, jolloin se voidaan sisällyttää sotilassuunnistukseen esim. osana taistelutilanteen mukaista toimintarastia. Lajien suoritusjärjestyksellä on huomioitu niiden fyysistä rasittavuutta.

CIOR-sotilasmoniottelun viralliset säännöt.

Miten pääsen kokeilemaan?

Liitto korvaa karsintakilpailuihin ja harjoituksiin osallistuvien urheilijoiden matkakustannukset. Kilpailijat on vakuutettu liiton toimesta kansainvälissä kilpailuissa ja niihin liittyvissä harjoituksissa.

RUL järjestää harjoitus- ja tutustumismahdollisuuksia lajiin joka vuosi pääsääntöisesti kevätkaudella. Seuraa liiton kalenteria, ota yhteyttä myös omaan reserviupseerikerhoosi tai liiton järjestösihteeriin ja kysy harjoitusmahdollisuuksista lähimmällä esteradalla.