Jäsenkirje 2/2018

Jäsenkirje 2/2018

SUOMEN-POIKIEN PERINNEYHDISTYS RY

Arvoisat Suomen-poikien perinneyhdistys r.y:n jäsenet,

Viron itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi jatkui sujuvasti omamme päättyessä. Suomen-poikien henkinen perintö – Eesti auks, tuleviku pandiks on konkretisoitunut hienolla tavalla. Uskon, että moni meistä on päässyt kokemaan siitä osan ja sen myötä arvostamaan veteraaniemme työtä entistä enemmän. Viimeisten tietojen mukaan Suomen-poikien rivivahvuus Virossa on hieman yli 30, mutta leskien joukko huomattavasti suurempi. Jatkossa heidän merkityksensä perinteen ylläpidossa ja taltioinnissa korostuu.

Naapurimme itsenäisyyteen liittyy keskeisesti myös Suomen-poikien innoittajina toimineiden Pohjan Poikien panos veljeskansan itsenäisyystaipaleen alkumetreillä. Viron lähetystö Helsingissä kunnioittaa tätä laskemalla seppeleen Pohjan Poikien muistomerkille Vanhankirkon puistossa vuosittain 24.2. Olisikohan tässä meille vielä palanen perinnettä pelastettavaksi, ennen kuin Pohjan Poikien tarina kuihtuu perinteiden unholaan. Tälle olisi tilaisuus esimerkiksi yhdistyksemme sääntöuudistuksen yhteydessä.

Perinnetyö on valinkauhassa, missä haetaan uusia toimintamuotoja turvaamaan kansakuntamme itsenäisyyden ja vapauden puolesta taistelleiden muisto tuleville sukupolville osana kansallista tarinaa. Tässä suhteessa näen Tammenlehvän Perinneliiton mahdollistajana, jonka kanssa teemme ja kehitämme yhteistyötä. Samalla rohkaisen meitä kaikkia tuomaan esille Suomen-poikien perinnettä arvoisellaan tavalla.

Lopuksi uusin toiveeni jäsenkunnallemme, että kunnioittaisimme sopivin huomionosoituksin itsenäisyyspäivänämme sotiemme veteraanien, Suomen-poikien toiminnasta kertovia muistomerkkejä ja mahdollisuuksiemme mukaan pyrkisimme tapaamaan vielä rivissä olevia kunniakansalaisiamme.

Risto Haimila, SPPY r.y., puheenjohtaja

Perinteiden vaaliminen ja tallentaminen sekä Suomen-poikien, heidän puolisoidensa ja leskiensä tukeminen

Toimintaa on jatkettu suunnitelman mukaisesti, vuosikokous 3.3.2018, Taavetin muistomerkin kukitus 18.8.2018. Vuoden aikana on jatkettu yhteistyötä SVYL:n ja Tammenlehvän Perinneliiton sekä muiden yhteistyöjärjestöjen kanssa. Yhdistys on laatinut EU tietosuoja-asetuksen 2016/679 (GDPR) vaatimusten mukaisesti henkilörekisteri-ja tietosuojaselosteen. Tarvittaessa pyyntö omien tietojen tarkistamiseen tulee lähettää yhdistyksen sihteerille.

Kesän matka toteutettiin Hiidenmaalle 28.-29.7.2018. Matkalle osallistui bussillinen Suomen-poikien omaisia ja tukijoita Suomesta ja Virosta. Ilmassa oli hieman haikeutta, koska mukana ei ollut yhtään Suomen-poikaa. Matka kuitenkin osoitti, että perinteiden vaalijoita on jatkossakin. Perinneyhdistysten yhteinen matka on todettu tärkeäksi perinteen vaalimiseen liittyvän yhteistyön kannalta.

Suomen-poikien historiaa oli esillä Valgan Militar festivaaleilla aiempaan tapaan. Perinneosasto esiintyi jatkosodan näköisuniformuissa ja sai positiivisen vastaanoton. Kiitos osallistujille.

Perinteinen Rosvopaisti-juhla järjestettiin Virossa 1.9.2018. Samalla oli kunniakäynti Muuksin muistomerkillä ja juhlatilaisuus Peeter Kivimäen museolla. Mukana oli osallistujia Virosta ja Suomesta, joukossa myös Puolustusvoimien edustaja Pääesikunnasta sekä perinteisesti suurlähetystömme edustajat.

Yhdistyksen talous

Suomen-poikien hautakivien pystytykseen ja leskille vaihtoehtoisesti varattujen hautausavustusten maksamista jatketaan suunnitellusti, mikä pystytään toteuttamaan hyvin yhdistyksen taloustilanteessa. Taloustilanne pysyy vakaana, kun jäsenmaksut saapuvat ajallaan. Vuodenvaiheessa jäsenrekisterissä oli 170 jäsentä.

Loppuvuoden 2018 tapahtumia:

Pohjantähden alla, Virolaiset vapaaehtoiset pohjolassa” – näyttely ja seminaari järjestetään Viron sotamuseossa Tallinnassa 1.10.2018.  Tilaisuudessa esiintyvät Viron ja Norjan historioitsijoita.    

Syysseminaari lauantaina 20.10.2018 Helsingissä. Yhdistys järjestää perinteisen syysseminaarinsa Helsingissä lauantaina 20.10.2018 klo 13.00 alkaen Helsingin entisen Suojeluskuntatalon, nykyisen Maanpuolustusyhdistysten talon auditoriossa. Sisäänkäynti Töölöntorinkatu 2 puolelta. Esitelmiä, arpajaisia, kirjamyyntiä – tervetuloa. Ilmoittautumiset sihteerille 16.10. mennessä.

Martin markkinat  24.11.- 25.11.2018 Helsingissä. Yhdistys osallistuu Martin markkinoille 24.11-25.11.2018 Helsingissä kaapelitehtaalla. Yhdistyksen esittelypiste on SVYL:n osaston yhteydessä. Pisteellä myydään mm. yhdistyksen ja Suomen-poikien leskien ja puolisoiden valmistamia tuotteita. Jäseniä toivotaan mukaan esittelypisteelle kertomaan ihmisille Suomen-pojista. Lyhytkin paikalla olo lauantaina tai sunnuntaina on suureksi avuksi vaihtohenkilöstönä.

Soomepoiste Pärimusühing järjestää Joululounaan hotelli Virun ravintola Merineitsissä Tallinnassa lauantaina 8.12.2018 klo 14. Osallistujat järjestävät matkat ja mahdolliset majoitukset itse. Osalle jäsenistä ilmoittautumis-ja maksuohje tulee suoraan sähköpostilla. Muut osallistumisesta kiinnostuneet saavat osallistumisohjeet ottamalla yhteyden sihteeriin. Tilaisuus on perinteisesti lämminhenkinen ja sen suosio on kasvanut vuosi vuodelta.

”Pohjan-pojista Suomen-poikiin” -näyttely, Museo Militariassa Hämeenlinnassa 16.12.2018 saakka Viron 100-vuotisjuhlan kunniaksi toteutettu näyttely, suositeltava tutustumiskohde.

Yhdistyksen hallitus esittää parhaat kiitoksensa jäsenille siitä arvokkaasta tuesta, jota he ovat osoittaneet Suomen-poikia kohtaan, joita on tätä kirjoitettaessa keskuudessamme vielä hieman yli 30 Virossa. Jäsenet joilla on mahdollisuus viedä Suomen-poikiin liittyville muistomerkeille 6.12.2018 kynttilä tai pieni seppele, pyydetään ilmoittamaan sihteerille, jolloin yhdistys voi maksaa em. kynttilöiden tai seppeleen kuluja.

Toimintaa 2019

Viron itsenäisyyspäivän 24.2. tapahtumia juhlistamme perinteisesti yhteistyössä lähetystöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Vuoden 2019 kesämatka suuntautunee Kaakkois-Suomeen.

Vuosikokouksen yksi tärkeimpiä asioita on yhdistyksemme sääntöjen päivitys vastaamaan tulevaisuuden perinnetyön toteutusta.

2019 toiminnasta ja vuosikokouksesta tiedotetaan tarkemmin I/2019 jäsenkirjeellä, yhdistyksen sosiaalisen median sivuilla ja Viro.nyt -lehdessä.

Sihteeri: Antti Moisio, sähköposti: antti_.moisio(at)pp.inet.fi  ja  puh. 040-5312606. (huom: sihteerin sähköpostiosoitteessa nimien välissä kaksi välimerkkiä, ”alaviiva ja piste”).