Kesäretki Viroon 2013

Matkan aloitimme Tallinnassa perinteisesti laskemalla seppeleen Metsakalmistussa  Suomen-poikien hautamuistomerkille.

IMG_8418

IMG_8422

Kun olimme ohittaneet itään menevällä rantatiellä Russalkan, Suomenlahteen uponneen venäläisen sukellusveneen muistomerkin, Obeliskin venäläisten lähdöstä 1918 kertovan kivipatsaan, Piritan luostarin rauniot ja uuden roomalaiskatolisen naisluostarin sekä 1950 – 1960-lukujen omakotialueen, saavuimme majapaikkaamme Oru-hotelliin.

Kadriorgin palatsi ja puisto

IMG_8428

Hämyisä hevoskastanja- ja lehmuskuja, jota ympäröivät luonnontilassa olevat niityt täynnä kurjenpolvia, päivänkakkaroita ja apilaa sekä vanhoja jättimäisiä tammia, johtaa Kadriorgin  palatsiin, jonka rakennutti Pietari I vuonna 1718.

IMG_8429

IMG_8431

IMG_8432Palatsi on toiminut taidemuseona ja 1930-luvulla jopa Viron valtionpäämiehen virka-asuntona. Nyt upeassa barokkipalatsissa voimme ihailla ulkomaisten taiteilijoiden mm Ilja Repinin töitä. Palatsia ympäröi taidepuisto säännöllisesti leikattuine pensaineen ja symmetrisesti istutettuine kukka-asetelmineen. Korkean ympärysaidan sisäpuolella kasvatetaan vieläkin lehtimajoja, jollaisissa miehet entisaikoina vilvoittelivat odotellessaan vaimojaan. Palatsia ympäröivä kanava massiivisine kivineen on juuri saatu entisöidyksi.
Eräs puiston ylpeyden aihe on 2011 rakennettu aito japanilainen puutarha.
Havupuut kuvaavat elämän vaikeuksia, tummia puolia, koivut ja hopeapajut elämäniloa, vaaleita puolia.
Kiviä pitkin voit astella kierrellen vesialuetta, vaipua mietteisiin ja kuunnella, kun puisto puhuu. Kivet kuvastavat myös Tallinnan vanhan kaupungin rakennuksia mm raatihuonetta. Kirsikkapuut olivat jo kukkineet ja nyt oli rododendronien aika.

Viron sotamuseo
Kenraali Laidonerin museo

WP_000171

Viron sotamuseo on perustettu kenraali Laidonerin kotiin. Johan Laidoner syntyi 1884. Hän oli Viron itsenäisyystaistelun johtaja 1919 – 1920 ja Viron armeijan perustaja. Elämänsä viimeiset 13 vuotta hän oli neuvostovankiloissa kuollen 1953.

WP_000169
Asiantuntevan oppaan johdolla saimme tutustua taidokkaasti uudistettuun museoon ja tämän päivän sotaväen toimintaan
Erillisessä rakennuksessa sijaitsevassa sotilasajoneuvomuseossa ihmetystä herätti mm ajoneuvoon sijoitettu täisauna.

WP_000167

WP_000172

Kiek in de Kök ja bastionin käytävät

Vanhan kaupungin korkeimman puolustustornin  Kiek in de Kök’in ( kurkistus keittiöön ) 6.kerroksesta on hyvät näkymät lähiympäristöön  ja museossa aikamatka Tallinnan historiaan.

WP_000178

WP_000176
Mielenkiintoisinta kuitenkin oli tornista lähtevä maanalainen käytävä. Tätä 3 metriä korkeaa ja 1,5 metriä leveää puolustustarkoituksessa rakennettua käytävää on nähtävissä 520 metriä. Kuljimme 17 metriä maanpinnan alapuolella käytävää pitkin inkeriläiseen ja ruotsalaiseen bastioniin. Käytävä oli peitetty salaamistarkoituksessa korkeilla multakukkuloilla. Sen olivat löytäneet täällä asuneet kodittomat ja punkkarit. Käytäviä oli käytetty väestönsuojana ja kaasusuojana.

Skoonelaiseen bastioniin emme päässeet sillä sen olivat vallanneet harvinaiset myrkylliset hämähäkit
( totta vai tarua ). Sen sijaan liikkuva juna vei meidät matkalle Tallinnan tulevaisuuteen vuoteen 2019.

Yksityinen miehitysmuseo kuului myös ohjelmaan ennen ostostaukoa. Hauska ja elävästi kertova opas karisti väsymyksen matkalaisista ja herätti mielenkiinnon miehitysajan elämäntapaan ja esineisiin. Oppaan omakohtaiset esimerkit toimeentulosta ja vaatimattomasta elämästä värittivät kerrontaa.

Sitten pujahdimme Vene 6:den sisäpihan terassille suklaakahville ja ”kamapussi” Virusta mukanamme hotelliin unelmoiden kotona tehtävästä talkkunahyveestä.

Paldiski ja  Padisen kartano

 

Kolmantena retkipäivänä suuntasimme kohti Paldiskia. Saimme tutustua Russalka-patsaan tekijän Amandus Adamsonin ateljeemuseoon, tarkkailla punaisen Pakrin majakan juurella jyrkkää rantaklinttiä pesilleen sujahtavine pääskysineen. Satamasta keräsimme  pyöreitä kalkkikiviä matkamuistoksi. Paldiskin keskustassa pysähdyimme JR 200 vapaaehtoisten kotiinpaluun 19.8.1944 muistomerkille ja laskimme sinne kukkaseppeleen.

IMG_8450
Padisen kartanon vieressä sijaitsevat sikstiiniläisluostarin rauniot. Mahtava kivirakennus on ehkä Euroopan parhaiten säilyneitä luostareita

IMG_8474

Lounaan nautimme upeassa Padisen kartanossa ja ihastelimme lintu-, ruusu-, metsästysaiheisia tapetteja sekä pohdimme mahdollista yöpymistä yläkerran vierashuoneissa tulevien Viron matkojen yhteydessä.

Raili Tanskanen

IMG_8457

IMG_8473


Kuvat Sampo Martiskainen