Turvallisuuspoliittinen seminaari 01.09.2018

RESERVIUPSEERIKURSSI 157 ”ILKKA”, ETELÄ-KYMEN KADETTIPIIRI JA MAANPUOLUSTUSKOULUTUSYHDISTYS JÄRJESTÄVÄT
Turvallisuuspoliittisen seminaarin lauantaina 1. syyskuuta 2018 kello 09.00 – 12.00 Reserviupseerikoulun Maneesissa, Haminassa.

Seminaarin pääteemana on Venäjän nykyiset poliittiset ja sotilaalliset toimet Euroopassa, ja kuinka ne vaikuttavat nykypäivän käsitykseen sodasta. Aihetta pohditaan otsikolla ”Käykö Venäjä sotaa?”. Yleiseen ja tiedotusvälineiden kielenkäyttöön on vakiintunut käsite hybridisota erityisesti Venäjän viime vuosien toimien vuoksi. Hybridisodassa ei pyritä vaikuttamaan toisiin valtioihin vain suorin sotilaallisin keinoin, vaan myös poliittisin, viestinnällisin, kulttuurisin ja jopa ihmisten ajattelutapaan käyvin toimin.
Missä siis kulkee sodankäynnin raja? Miten tällaiseen sodankäyntiin voi varautua? Onko Eurooppa ja Suomi varautunut tähän? Käykö Venäjä nyt tällaista sotaa länttä vastaan?

Seminaarin toisena osana on katsaus Suomen Puolustusvoimien nykytilaan ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Näkyykö niissä varautuminen uudenlaiseen sodankäyntiin?

Seminaarin ohjelma

08.30 – 09.00 Ilmoittautuminen

09.00 – Avaus; seminaarin moderaattorit, Ismo Silvo (SissiK/RUK 157) ja Markku Haranne (2.K/RUK 157)
9.10 – 10.45 Teema: Käykö Venäjä sotaa?
* Venäjän vaikuttamisen monet muodot: informaatiosota, poliittinen vaikuttaminen, sotilaallinen puuttuminen. Venäjään erikoistunut toimittaja Kerstin Kronvall
* Miten Eurooppa ja Nato ovat varautuneet uuteen turvallisuustilanteeseen ja hybridisodankäyntiin? Tutkija, prikaatikenraali evp Juha Pyykönen (ItPtri/RUK 157) 10.45 – 11.00 Tauko
11.00 Suomen Puolustusvoimat tänään ja tulevaisuudessa.
* Miten Suomi varautuu sotilaallisesti tulevaisuuden turvallisuusympäristöön? Kenraalimajuri Markku Myllykangas, Maavoimien esikunta
11.50 – 12.00 Yhteenveto ja loppukeskustelu – moderaattorit ja kurssin puheenjohtaja Peter Fagernäs (4.K/RUK 157)

Seminaari on avoin ja maksuton kansalaisseminaari ja tilarajoituksista johtuen seminaariin osallistuminen edellyttää ilmoittautumista 24. elokuuta 2018 mennessä.
Ilmoittautumiset Kadettikunnan sähköpostiosoitteeseen: ilmoittautuminen(at)kadettikunta.fi. Paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä. Seminaaria koskeviin tiedusteluihin vastaa Kadettikunnan pääsihteeri, eversti evp Juha Tammikivi (PSTJ/1.K/RUK 157), juha.tammikivi(at)kadettikunta.fi, puhelin 09 490 932.

Tulevat tapahtumat