Hopeaa Tanskasta

elokuu 14, 2012

Reserviupseeriliiton joukkue voitti hopeaa sekä  CIOR sotilasmoniottelussa, että PM-maastomestaruuskisoissa  Tanskassa 26.7.-3.8. järjestetyissä kilpailuissa.  

Kuten viime vuonna RUL joukkue (FIN2) sijoittui toiseksi pistein 8527,4. FIN2 joukkueessa kilpaili Mikko Hautala (Raision RU), Simo Jääskeläinen (Kuopion RU) ja Joakim Siirilä (TERES). Voiton vei tänä vuonna Saksan joukkue (DEU4) pisteillä 8722,4. Tänä vuonna oli Suomesta ensimmäistä kertaa mukana kaksi joukkuetta. Tämän mahdollisti samalla käyty PM-maastomestaruuskilpailu. Kakkosjoukkue (FIN1) Janne Hyvärinen (Kuopion RU), Saku Liehu (Jyväskylän RU ja JARU) ja Janne Nieminen (Tuusulan RU), sijoittui lopullisissa tuloksissa 13. Varamiehenä mukana ollut kisan ensikertalainen Jouni Leppäsaajo (Kanta-Helsingin RU) kisasi Etelä-Afrikan ja USA:n varamiesten kanssa kansainvälisessä INT2 joukkueessa. He tulivat 4. omassa sarjassaan.  Jouni auttoi loistavasti esteradalla yhdysvaltain naissotilasta ja esteuinnissa varsin miehekkäästi, isännäin ottein, molempia joukkueensa jäseniä.

Kisat Tanskassa oli järjestetty oikein erinomaisesti. Pieni kisaorganisaatio sai asiat luistamaan loistavasti.  Ja ruokahuolto Høvelten Kuninkaallisen Henkivartiokaartin parakilla oli ihan ravintola tasoa. Tässä kohtaa yksityistäminen oli ihan toimiva ratkaisu. Tosin paikalliset varusmiehet joutuivat itse maksamaan ruokansa.

Itse kilpailu ja siihen valmistautuminen sujui hyvin.  Aluksi kolme päivää joukkueet pääsivät harjoittelemaan ammuntaa, esteratoja, suunnistusta ja käsikranaattien heittoa. Ohjelmaan kuului myös järjestäjien tarjoamaa ajanvietettä, lähinnä Kööpenhaminaan tutustumista mereltä ja maalta. Pieni Merenneito – patsas ja siltojen aluset tulivat varsin tutuiksi kanavaristeilyillä. Suurinta huomiota aiheutti kuitenkin nykyaikainen vapaamielinen uimarimerenneito.

Ammunnoissa tulos oli kohtuullinen, ja joukkueet pääsivät kohtuullisista asemista jatkamaan kohti seuraavia päiviä, FIN2 5. ja FIN1 18. Pistooli ei oikein osunut tuttuun tapaan käteen, mutta siinäkään ei tullut mitään taantumista. Kilpailuun kuuluu 200m kivääriammunta, jossa asetta ei saa tukea maahan. Sekä 25m pistooliammunta. Molemmissa on sekä tarkkuus- että pika-ammunta osio.

Esteradoilla käytiin tiukkaa kilpailua ja FIN2 oli päivän toiseksi nopein. 500m esteradan aika 20 esteellä oli 3:08,10 ja 50m esteuinnissa 5 esteellä maastopuku päällä aika oli 40,8. Toisen päivän jälkeen FIN2 oli yhteistuloksissa 4. vain 44 pistettä perässä johtajaa.

 

Suunnistukseen päästiin hyvistä asetelmista. Kilpailu oli toki tiukkaa, voitosta kamppaili vielä useampi joukkue vain muutaman sadan pisteen sisällä. Viimeisenä päivänä kun oli jaossa vielä noin 3000 pistettä suunnistuksessa, kranaatin heitossa, paikanmäärityksessä sekä etäisyydenarvioinnissa. Kun suunnistusradan tekijöinä oli entiset huippukilpailijat Ulrik Staugaard ja Christian Saxe oli odotettavissa mielenkiintoinen kilpailu. Suunnistus osoittautuikin erittäin hyväksi ja haastavaksi. Järjestäjillä oli sattunut valitettava pieni virhe yhteen kohtaan ja alkupään joukkueet lähtivät eräältä rastilta 180 astetta väärään suuntaan. Tämä kyllä korjattiin pikaisesti mutta mm. FIN1 joukkue haki turhaan väärästä suunnasta rastia n. 25 minuuttia. Aika kyllä hyvitettiin lopputuloksissa, mutta voimia moinen vei heikoimmilta jäseniltä. Suunnistus sisälsi useita erilaisia karttoja, melontaa, pienoiskivääri-ammuntaa ja maastopyöräilyä. Vaikeutta lisäsi kartoilta toiselle hyppiminen ja eri kartoilla oman paikan määrittäminen.  Nopein suunnistusaika oli Eestin 2:00:32 ja hitain oli Etelä-Afrikan reilu 7 tuntia. Saivat sentään kunniamaininnan sinnikkäästä työstä palkintojenjaossa. FIN2 oli suunnistuksen 3. nopein ja FIN1 9. nopein.  Lopputulokset kun ynnättiin niin DEU4 joukkue pinnisti voittajaksi vaivaisen 200 kisapisteen turvin. Hyvä, että heidän läpi vuoden kestävä treenaaminen näkyi. Suomessa lajitreenejä on käytännössä kahtena päivänä vuodessa.

Nyt mukana ollut kahden joukkueen mukanaolo oli loistava ja toivottavasti tämä saadaan jatkossakin matkaan. Ja tuota treenaamistakin pyritään parantamaan, että ensivuoden joukkue saisi tuon reilun 200 pistettä enemmän. Lopuksi vielä kisan ensikertalaisen Jouni Leppäsaajon mietteitä: ” Hienoin sotilaallinen urheilukilpailu missä olen koskaan ollut.  Kilpailussa ei pärjää yhden lajin ammattilainen vaan kokonaisuus ratkaisee. Omin voimin ei myöskään voi voittaa, vaan partiossa  eteneminen vaatii yhteistoimintaa. Esteuinti, esterata ja partiosuunnistus suorittetaan maastopuvussa joka tuo pienen  lisähaasteen kilpailuun. Suunistuskilpailua voi verrata RUK-JOHA  harjoitukseen, tehtävät reitin varrella ovat paljon enemmän kuin  pelkkää rastille juoksua. Muuttuvat kartat, melonta-, ammunta- ja pyöräilyosuudet pitävät hereillä koko matkan. Suosittelen kaikille  lajin kokeilemista, tästä ei reserviurheilu enää parammaksi voi mennä.”

Lisää kuvia esteradalta löytyy virallisen kuvaajan sivuilta seuraavista linkeistä: kuvia1 ja kuvia2

 

PM-kisat

Tanskassa järjestettiin myös perinteinen Pohjoismaisten reserviupseerien mestaruuskilpailu. Ensimmäisenä lajina oli ampumasuunnistusviesti. PM mestaruuden tässä lajissa vei FIN1 joukkue Hyvärinen, Liehu ja Nieminen. Toiseksi tuli Tanska ja kolmanneksi FIN2. Kisa oli avoin kaikille CIOR kisan osallistujille ja kisan nopein olikin Ison-Britannian joukkue. Kilpailu oli erittäin raskas, koska Tanskassakin on satanut koko kesän ja aluskasvillisuus oli tuuheampaa ja korkeampaa kuin koskaan.

Varsinaisen PM-maastokilpailun tulokset saatiin CIOR-kilpailun lopputuloksista ja tämän voiton vei FIN2 joukkue Hautala, Jääskeläinen ja Siirilä. Maiden välisiin kokonaistuloksiin laskettiin kustakin Pohjoismaasta kahden parhaan joukkueen tulos ja tässä voitto meni Tanskaan.