Miesten joukkue mitaleille Tallinnan MILCOMP:ssa

elokuu 12, 2019

Tallinnassa elokuun ensimmäisellä viikolla 6.-8.8. järjestettyyn sotilasmoniotteluun MILCOMP:iin (Military Competition) osallistui 35 joukkuetta 12 eri maasta, sekä kaksi kansainvälistä joukkuetta. Suomesta tämän vuoden kisoihin lähti miesten joukkue (3+1) sekä naisten joukkue (3).

 

Kilpailun parhaaksi joukkueeksi ylsi saksalaisten joukkue (DEU3) kokonaispisteillä 7376,63. Toiseksi tuli edellisten vuosien tapaan Suomen miesten joukkue (FIN2), jonka kokonaispisteet olivat 7152,22. Kolmanneksi sijoittui Viron joukkue (EST2) 6333,87 pisteellä.

 

Reserviupseeriliiton miesten joukkueessa kilpailivat Saku Liehu, Mikko Välivirta ja Janne Hyvärinen. Miehet kilpailivat veteraanisarjassa, sillä jokaisella oli yli 5 vuotta kokemusta MILCOMP:sta. Joukkue tuli toiseksi mm. sotilassuunnituksessa sekä ammunnoissa. Lisäksi Saku Liehu oli koko kilpailun kolmanneksi paras ampuja yksilösuorituspisteissä. Varamiehenä toiminut Johannes Siirilä osallistui kansainväliseen joukkueeseen (INT2), joka sijoittui parhaaksi kaikista kolmesta kansainvälisestä joukkueesta. MILCOMP:ssa sarjoja on yhteensä viisi: veteran, experienced, novice, female ja international.

 

Reserviupseeriliiton ensimmäisessä naisten joukkueessa kilpailivat Heini Kouki, Mirka Mannersuo ja Elina Kangas. He sijoittuivat naisten sarjassa sijalle viisi.

 

Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Virossa turvallisuusalan oppilaitoksella, Estonian Academy of Security Sciences. Puhujana tilaisuudessa oli Viron tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid. Rouva presidentti muistutti puheessaan Viron maantieteellisen sijainnin mukanaan tuomista haasteista ja nosti esiin reserviupseerien taitojen ylläpitämisen tärkeyden.

 

– Valmistautuminen on kaikki kaikessa. Reserviupseerien syvin olemus on sitä, että on valmistautunut hylkäämään siviilielämänsä niin, että hyvin lyhyelläkin varoitusajalla on valmis tarttumaan aseisiin ja puolustamaan maataan, tapaansa elää ja omia arvojaan, presidentti Kaljulaid sanoi. Hän totesi, että monella tapaa reserviupseerien valmistautuminen on tänä päivänä vieläkin tärkeämpää kuin ennen, sillä globalisaatio on tehnyt maailmasta pienemmän paikan ja kriisejä ja konflikteja voi syttyä hyvinkin nopeasti.

 

Presidentti Kaljulaid puhui myös sotilasmoniotteluiden merkityksestä upseerien valmiuden ylläpitämisessä.

– Yksi valmistautumisen puoli on huolehtia myös käytännöllisten, taistelukentällä tarvittavien taitojen ylläpitåämisestä, hän totesi.

– Siksi tällaiset kilpailut ovat edelleen ajankohtaisia ja tarpeellisia. Olen samaa mieltä heidän kanssaan, jotka sanovat, että upseerin tärkein ja jopa ainoa tehtävä edelleen tänäkin päivänä on johtaa ihmisiä taistelussa. […] Johtaja ei voi olla uskottava, ellei tämä tunne työnkuvaansa. Johtajan ei tarvitse olla paras suunnistaja, mutta hänen tulee tietää työ, jonka parhaat suunnistajat tekevät tullakseen parhaiksi.

 

Presidentti kiitti puheessaan sotilasmoniotteluiden järjestäjiä kovasta työstä tapahtuman hyväksi ja muisti erikseen suomalaisia reserviupseereita, jotka saapuivat talkooväeksi Tallinnan MILCOMP:iin. He tekivät suuren työn ottaessaan tämän vuoden sotilasmoniotteluiden järjestämisvastuun hoitaakseen Tallinnassa.

– Kaikki te osallistujat ja vapaaehtoiset olette osoittaneet mihin reserviupseerit kykenevät, mitä he ovat valmiita tekemään, ja kuinka valmistautuneita he ovat.

 

Parhaat joukkueet palkittiin perjantaina CIOR:n kesäkongressin päätösjuhlassa, joka järjestettiin Viron Merimuseossa (Seaplane Harbour Museum). Juhlapuhujana oli Viron pääministeri Jüri Ratas.

 

Kaikki Tallinnan kesäkongressin MILCOMP-tulokset löytyvät täältä.