Lippua, miekkaa, kivääriä, pistoolia, kameraa, retkeilyvälineitä...

Sotavahinkosäätiön tunnustuspalkinnot 2012

kesäkuu 11, 2012

Sotavahinkosäätiö on myöntänyt vuoden 2012 tunnustuspalkinnot vapaaehtoisesta työstä.  Tunnustuspalkinnon saa 14 yhteisöä ja 6 henkilöä . Palkintojen yhteissumma on 32.000 euroa. RUL:n esityksestä palkinnon saavat tänä vuonna Ylitornion Reserviupseerit, Lavian seudun Reserviupseerikerho, Merikarvian – Siikaisten Reserviupseerikerho sekä Juhani Pura Valkeakoskelta ja Seppo Posio Liedosta.

Sotavahinkosäätiö myöntää tunnustuspalkintoja vuosittain. Palkinnoilla huomioidaan henkilöitä ja yhteisöjä, joiden maanpuolustusansiot ovat poikkeuksellisen merkittäviä. Palkintoja myönnetään  Suomen Reserviupseeriliiton, Kadettikunnan, Reserviläisliiton  ja Maanpuolustuskiltojen liiton puitteissa tehdystä maanpuolustustyöstä.

Ensimmäiset maanpuolustuspalkinnot myönnettiin vuonna 2009. Nyt Sotavahinkosäätiö on myöntänyt järjestöjen esitysten pohjalta seuraavat maanpuolustuspalkinnot:

Suomen Reserviupseeriliitto ry / viisi maanpuolustuspalkintoa, yhteensä 8000 €
• Maanviljelijä, yliluutnantti Seppo Posio, Liedon Reserviupseerit.  Seppo Posio on vuosien ajan kirjoittanut ja kirjannut muistiin varsinaissuomalaisten sotilaiden kertomuksia talvi- ja jatkosodan tapahtumista. Lisäksi hän on kirjoittanut artikkeleita sotahistoriasta Suomen sodasta jatkosotaan. Hänen kirjoituksiaan on julkaistu mm. Parivartio-, Turun Tienoo-, Vapaussoturi-, Maaseudun Tulevaisuus -lehdissä sekä Turun Sanomissa. Kirjoitustyön lisäksi Seppo Posio on toiminut aktiivisesti Liedon Reserviupseereissa, Varsinais-Suomen Reserviupseeripiirissä sekä paikallisissa veteraanijärjestöissä. Palkinto 1500 euroa.
• Erityisopettaja, kapteeni Juhani Pura, Valkeakosken Reserviupseerit.  Juhani Pura on tehnyt poikkeuksellisen pitkän, monipuolisen ja ansiokkaan uran vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa. Juhani Pura on toiminut vastuullisissa johtotehtävissä Valkeakosken Reserviupseerikerhossa, Etelä-Hämeen Reserviupseeripiirissä ja Suomen Reserviupseeriliitossa. Lisäksi hän toimi Maanpuolustuskoulutus ry:n ensimmäisenä puheenjohtajana. Juhani Puralla on lisäksi laaja kirjallinen tuotanto, joka käsittää mm. lukuisia maanpuolustus- ja veteraaniyhdistysten sekä urheiluseurojen historiikkeja. Palkinto 1500 euroa.
• Ylitornion Reserviupseerit ry.Ylitornion Reserviupseerit ovat yhdessä paikallisten aliupseereiden kanssa kunnostaneet aikaisemmin rajavartioston käytössä olleen Reväsvaaran ampumaradan uudelleen aktiiviseen ampumakäyttöön. Rata palvelee laajasti Ylitornion ja lähialueiden ampumaharrastajia. Suuri osa hankkeesta on toteutettu talkootyönä. Palkinto 2000 euroa.
• Lavian seudun Reserviupseerikerho ry.Lavian seudun reserviupseerit ovat yhdessä alueen muiden vapaaehtoisten maanpuolustusyhdistysten kanssa tehneet vuosina 2001 – 2011 laajan kunnossapito- ja kehittämistyön Lavian ampumaradalle. Talkootoiminta ja pienille yhdistyksille mittavat taloudelliset panostukset ovat mahdollistaneet ampumaradan kunnostuksen, joka on ollut tärkeä tekijä aktiivisen vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan jatkumiselle alueella. Palkinto 1500 euroa.
• Merikarvian – Siikaisten Reserviupseerikerho ry. Kerho vastaa Merikarvian Veteraanikorsun toiminnasta. Veteraanien korsutuvalla käy vuosittain yli 2000 vierailijaa. Korsulla järjestetään erilaisia tilaisuuksia mm. perhejuhlia, muistotilaisuuksia, kokouksia ja koulutustilaisuuksia. Lisäksi korsua ja veteraanitoimintaa esitellään erilaisille ryhmille mm. koululaisille. Korsun ylläpito tapahtuu talkoovoimin. Palkinto 1500 euroa.

Kadettikunta ry / kuusi maanpuolustuspalkintoa, yhteensä 8000 €
• Eversti Heikki Hult, Helsingin Kadettipiiri. Pitkäaikainen ja ansiokas maanpuolustustyö sekä kadettiupseerien lauluharrastuksen edistäminen. Palkinto 2000 euroa.
• Everstiluutnantti Jouni Mattila, Pohjois-Karjalan Kadettipiiri. Pitkäaikainen ja aktiivinen maanpuolustustyö Pohjois-Karjalassa. Palkinto 2000 euroa.
• Hankoniemen Kadettipiiri. Hankoniemen Kadettipiirin pitkäaikainen ja ansiokas alueellinen maanpuolustustyö. Palkinto 1000 euroa.
• Kanta-Hämeen Kadettipiiri. Kanta-Hämeen Kadettipiirin pitkäaikainen ja ansiokas maanpuolustustyö sekä aktiivinen evp-upseeritoiminta. Palkinto 1000 euroa.
• Lahden Kadettipiiri. Lahden Kadettipiirin pitkäaikainen ja ansiokas maanpuolustustyö. Palkinto 1000 euroa.
• Pirkanmaan Kadettipiiri. Pirkanmaan Kadettipiirin pitkäaikainen ja ansiokas maanpuolustustyö. Palkinto 1000 euroa.

Reserviläisliitto ry / viisi maanpuolustuspalkintoa, yhteensä 8000 €
• Kersantti Mika Albertsson, Imatran Reserviläiset. Poikkeuksellisen ansiokas työ sotiemme veteraanien hyväksi. Palkinto 1500 euroa.
• Sotilasmestari Reima Lundberg, Hämeenlinnan Reserviläiset. Poikkeuksellisen ansiokas työ maanpuolustuksen hyväksi ja Hämeenlinnan Reserviläiset ry:n historian teko. Palkinto 1500 euroa.
• Kurikan Reserviläiset ry. Panssariestekiven nouto Karjalasta ja sen uudelleen pystytys Kurikan Tykkipuistoon. Palkinto 2000 euroa.
• Kempeleen Reserviläiset ry. Puntin lenkki -liikuntatapahtuma ja reserviläisten liikuntaharrastuksen aktivoiminen. Palkinto 1500 euroa.
• Kouvolan Reserviläiset ry. Rapojärven veteraanimajan ylläpito ja kunnostus talkoovoimin. Palkinto 1500 euroa.

Maanpuolustuskiltojen liitto ry / neljä maanpuolustuspalkintoa, yhteensä 8000 €
• Kaartin Jääkärirykmentin Kilta ry. Jääkärien perinteiden ylläpitäminen ja Santahaminassa sijaitsevan Perinnetalon (Jääkäritalon) ylläpito ja kunnostus. Palkinto 2500 euroa.
• Ratsumieskilta ry. Ratsuväen historiikin julkaisu. Palkinto 2000 euroa.
 Porin Rykmentin-Porin Prikaatin Kilta ry. Varusmies-infotilaisuuksien järjestäminen. Palkinto 1500 euroa.
• Suomenlinnan Rannikkotykistökilta ry. Kuivasaaren museolinnakkeen ylläpito ja tykkien kunnostus. Palkinto 1500 euroa.

Suomeen perustettiin talvisodan jälkeen sotatuhojen korjausta rahoittamaan kaksi sotavahinkoyhdistystä. Yhdistysten toiminta jatkui jatko- ja Lapin sodan aikana. Sotavahinkoyhdistykset korvasivat lakisääteisellä palovakuutuksella vakuutettujen talojen ja irtaimiston vauriot täysimääräisesti. Jäljelle jääneet varat siirrettiin vuonna 1954 perustettuun Sotavahinkosäätiöön. Se on viimeiset vuodet ohjannut valtaosan myöntämistään apurahoista ja avustuksista sotiemme veteraanien tukemiseen. Sotavahinkosäätiön puheenjohtaja toimii vakuutusneuvos Peter Küttner Helsingistä.