Sotilas-5-ottelukarsinnat viimeistä kertaa Lahdessa

toukokuu 27, 2014

Helteisessä säässä Lahden alueella käydyissä sotilas-5ottelun karsinnoissa otti RUL joukkue voiton Viron reserviupseereista (EROK) pistein 22 047 – 19 715. Henkilökohtaisen kilpailun paras oli Joakim Siirilä (Teres) ennen Simo Jääskeläistä (Kuopion Reserviupseerit) ja Mikko Hautalaa (Raision Reserviupseerit)

Hämeen Rykmentin lakkauttamisen johdosta viimeistä kertaa Lahden seudulla pidetty karsintakilpailu sujui loistavasti. Toki ajankohtaan nähden kova helle hiukan uuvutti kilpailijoita, mutta mukavampaa se oli kuin monesti palelu Suomen keväässä.

Kilpailu alkoi kokoontumisella Hennalaan Hämeen Rykmentin sotilasesteradalle perjantaina. Mukana oli 8 suomalaista ja 4 virolaista kilpailijaa. Karsintoihin oli uskaltautunut konkarien ohella mukaan myös kaksi ensikertalaistakin. Antti Laalahti (TaKoRu) oli mukana viime vuonna CIOR tapahtumassa, YROW-nuorten upseerien työpajassa, ja sai kipinän yrittää mukaan urheilupuolelle. Jukka Ahola (Sastamalan Reserviupseerit) oli taas värvätty kilpailijoiden reserviläisaktiivisuuden parista. Esteratakilpailu sujui hyvin kuumasta kelistä ja puuskittaisesta tuulesta huolimatta. Nopeimman ajan teki Joakim Siirilä, 2:43,74.

kranaatitPerjantaina heitettiin myös liiton uuden karheilla kranaateille kranaatinheittokilpailu. Nopein ja tarkin tässäkin lajissa oli Joakim Siirilä. Kranaatinheiton tulos yhdistetään pisteytyksessä suunnistusaikaan.

Lauantaiaamuna suoritettiin pistooli- ja kivääriampumiset Hälvälän ampumaradalla. Kivääriammunta päästiin ampumaan CIOR:n normaalimatkalla 200 metriltä ja ihan oikeankokoisiin tauluihin. Kiväärin paras oli Viron Margus Andresson ampumalla 158 pistettä 180:stä.

Pistoolissa paras oli Suomen Janne Hyvärinen (Kuopion Reserviupseerit) tuloksella 164/180.

esteuintiKivimaan uimahallissa odotti sähäkkä esteuinti. Lahdessa ennen käytetyt esteet oli rykmentin alasajon takia siirretty jo Santahaminaan, jotenka Lahden kerhon piti hakea esteet sieltä takaisin lainaan. Ja samoja 25 metrin radalla tarkoitettuja esteitä ei löytynyt, mutta 50m altaan esteet löytyi. Tämä hankaloitti esteiden asemointia altaaseen, mutta hyvin aikataulussa pysyen Lahden pojat saivat radan ammattitaidolla paikalleen. Itse kilpailu oli tiukka ja kotimainen m05 maastoasua osoittautui jälleen riittäväksi vastukseksi vedessä. Nopeimman ajan 50m viidelle esteelle kellotti Joakim Siirilä 40,55.

 

Uinnin jälkeen oli edessä siirtyminen Orimattilaan suunnistuksen pariin. Vajaa 30 asteen helteessä teimme päätöksen jättää m05 maastoasusta takit pois päältä suunnistuksessa. Tämä oli sikäli viisas ratkaisu, että kukaan ei joutunut ihan lämpöhalvauksen uhriksi. Toki 4,9 km suunnistuksessa ainakin toimistotyöntekijöillä oli maastopuvun housuissa, kengissä ja t-paidassa olo kuin sardiinilla Saharassa, mutta kaikki kuitenkin selvisivät maaliin. Harjoitus näissä olosuhteissa oli paikallaan ja tällä paksulla asulla, koska puolustusvoimat eväsivät tälle vuodelle, ainakin vuodesta 2008 asti meillä ulkomailla käytössä olleen, m04 helleasun käytön kansainvälisissä tapahtumissa. Toivottavasti Saksassa ei ole viime vuonna Tsekissä olleita +35 asteen helteitä. Suunnistuksen ykkönen oli Jukka Ahola ajalla 36:26,35.

Tulokset

Suuri kiitos Lahden seudun järjestäjille varsinkin Heimo Lahtiselle ja Wille Wiittaselle. Ensi vuonna karsinta onkin sitten tarkoitus järjestää Santahaminassa.

CIOR:n sotilas-5-ottelu käydään tänä vuonna Saksan Hammelburgissa 1.-9.8. Suomen Reserviupseeriliitto  lähettää sinne seitsemän henkisen joukkueen parantamaan viime vuoden 3. sijaa.