Sotilas-5-ottelun karsinnat Lahdessa, ennätyksiä rikki

toukokuu 31, 2012

Karsinnat sekä CIOR sotilasmoniotteluun sekä PM-kisoihin järjestettiiin tuttuun tapaan Lahdessa 25.-27.5.2012. Mukana oli myös Viron Reserviupseeriliiton (EROK) edustajat. Kotimaan edustajat antoivat hyvän vastuksen mutta, sekä yksittäiskilpailussa, että liittojen välisessä kisassa voitto valui Suomenlahden etelärannalle Viroon. Kaido Ruul oli voittaja niukasti ennen Simo Jääskeläistä (Kuopion Reserviupseerit) ja Mikko Hautalaa (Raision Reserviupseerit).

Huolto

Tänä vuonna CIOR sotilasmoniottelu järjestetään Tanskassa heinä-elokuun vaihteessa. Samalla kisataan Pohjoismaisesta reserviupseerien maastomestaruudesta. Käytännössä kisat ovat yksi ja sama kilpailu. Toki ampumasuunnistusviesti järjestetään erikseen kilpailujen lomassa. Liitto tulee lähettämään kilpailuun kaksi joukkuetta. Karsinnat käytiin Lahdessa upeassa säässä. Mukana kilpailussa oli muutaman viime hetken poisjäännin jälkeen kahdeksan RUL jäsentä, yksi RES jäsen ja kuusi EROK jäsentä. Kilpailut ja sitä edeltänyt harjoittelu meni läpi varsin mukavasti.

Perjantaina oli harjoitukset ja lauantaina alkoi itse kilpailu. Ensimmäisenä lajina oli ammunnat pistoolilla 25 metristä ja kiväärillä, matkana on ratateknisistä syistä 150 metriä. Itse kilpailussa matka tulee olemaan 200 metriä. Hyvissä oloissa tulokset olivat kohtuullisen hyviä. Ammunnat voitti Saku Liehu (Jyväskylän Reserviupseerit ja JARU). Hän teki pistooliammunnassa liiton uuden ennätyksen 173 pistettä. Entinen ennätys 166 pistettä oli Janne Hyvärisen (Kuopion Reserviupseerit) nimimissä vuodelta 2007. Kiväärin voittotulos oli 170 pistettä.  https://www.rul.fi/reserviupseeriliitto/toiminta/ennatykset/

Esteuinnin ensimmäisellä esteellä Jouni Leppäsaajo, Kanta-Helsingin Reserviupseerit

Esteuinnin ensimmäisellä esteellä Jouni Leppäsaajo, Kanta-Helsingin Reserviupseerit

Aseiden ja kilpailijoiden huollon jälkeen siirryttiin Saksalan uimahalliin jossa oli vuorossa 50 metrin esteuintikilpailu. Uinti tapahtuu maastopuku päällä joka tässä tapauksessa on ehkä raskain ja hitain puku mitä löytyy, m/91. Mutta puvusta huolimatta kaikki selvittivät radan läpi ja kukaan ei hukkunut. Vaikka välillä esteet aiheuttivat melkoisia kolahduksia kilpailijoille. Uinnin nopein oli Mikko Hautala ajalla 38,30.

 

 

Sunnuntaiaamuna aloitettiin Hämeen Rykmentin varuskunta-alueella klo 0800 kilpailun ehkä vaativin osuus. Vuorossa oli 500 metrin sotilasesterata. Siinä 20 erilaista estettä vaikeuttaa matkantekoa. Kilpailussa yritettiin muodostaa mahdollisimman tasaväkiset parit jotta kilpailijat kirittäisivät toisensa mahdollsimman hyvään lopputulokseen. Tiukan  kilapilun jälkeen esteradan voittajaksi selvivi Viron Steven Linkov ajalla 2:46.

Esterata Lauri Sihvola (RES) ja Saanamari Manneri (Tuusulan Reserviupseerit)

Esteradan jälkeen suoritettiin käsikranaatin heitto. Siinä juostaan 50 metriä, heitettään 5 harjoituskärikranaattia 20 metrin päässä olevaan ympyrään ja jauoksu takaisin alku pisteeseen. Tämä simuloi hiukan itse kilpailun kranaatinheittoa. Ohi menneistä kranaateista tulee sakkoa ja kertynyt aika lisätään suunnistuksen kokonaisaikaan. Kranaattien nopein ja tarkin oli Janne Nieminen (Tuusulan Reserviupseerit).

 

Suunnistusradan lähtö oli Lahden Urheilukeskuksen Siiri Rantasen-patsaalta. Rata oli 4,9 km pitkä ja maastoltaan helppoa Lahden maailmancup hiihtojen maastoa ;) Suunnistuksellisesti suht helpohko rata tarjosi kuitenkin riittävän haasteen ja eroja saatiin aikaiseksi sekä tekniikan että kunnon takia. Suunnistuksen nopein oli Raul Hindov ajalla 35:26. Suunnistuksessa ratkaistiin myös lopullisesti henkilökohtaisen kilpailun voitto joka tällä kertaa meni Viron Kaido Ruulille. Simo Jääskeläinen teki niukasti kokonasituloksen uuden RUL ennätyksen. Uusi ennätys on nyt 7733,5 pistettä.  Lopulliset tulokset tästä.

Voittajat 2. Simo Jääskeläinen, 1. Kaido Ruul, 3. Mikko Hautala

Liiton joukkueeksi Tanskaan muodostui Mikko Hautala, Janne Hyvärinen, Simo Jääskeläinen, Jouni Leppäsaajo, Saku Liehu, Janne Nieminen ja Joakim Siirilä.

 

Kaiken kaikkiaan kilpailut menivät erittäin hyvässä hengessä läpi ja Lahden Reserviupseereille ja heitä auttaneelle Päijät-Hämeen alueen reserviläisille suuri kiitos onnistuneesta tapahtumasta. Sää suosi tänä vuonna poikkeuksellisesti. Oli lämmin mutta ei liian kuuma. Ja tuuli ei pilannut ammuntoja tai esteratasuorituksia. Kilpailun ensikertalaiset Saanamari Manneri ja Jouni Leppäsaajo suoriutuivat todella hyvin kaikista lajeista vähäisellä kokemuksella. Saanamari oli samalla ensimmäinen RUL naisjäsen joka suoritti koko kilpailun läpi. Nyt molemmat ovat yhtä kokemusta rikkaampia, ja ensivuonna ovat varmasti kovasti haastamaasa vanhat kokeneemmat kilpailijat.

Kisapaikalla keskusteltiin myös tulevasta Hämeen Rykmentin lakkauttamisesta. Tämä tulee vaikuttamaan tälläisten kilpailujen vetoon alueella mutta vielä kokonais kuva ei ole täysin selvillä, esim. mitä tapahtuu esteradalle kun rykmentti lähtee. Toivottavasti Lahden kaupungin isät ovat viisaita ja pitävät Lahden urehilullista imagoa yllä tässäkin asiassa ja suorituspaikka säilyisi. Hollolan puolella oleva Hälvälän ampumarata on myös vaarassa kadota kunnan tahdon mukaisesti. Tässäkin loistavat suorituspaikat katoaisi ja veisi alueelta urheilullisuutta paljon pois. Olisi hienoa jos Puolustusvoimilla olisi alueelle vielä käyttöä ja näin reserviläisetkin voisivat jatkaa harjoittelua ja kilpailemista alueella.