Suomen Reserviupseeriliitto 80 vuotta

Suomen Reserviupseeriliitto 80 vuotta

lokakuu 28, 2011

Suomen Reserviupseeriliiton (RUL) perustamisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta 17.5.2011. Vuoden pääaktiviteettina järjestetään yhteensä yli 70 johtamispäivätapahtumaa eri puolilla maata. Juhlavuotensa kunniaksi liitto on kutsunut kaksi uutta kunniajäsentä sekä julkaissut Reservin kenttäjohtaja -kirjan. RUL on reserviupseerien aatteellis- toiminnallinen maanpuolustusjärjestö, jossa on 28.000 jäsentä.

Suomen Reserviupseeriliiton 80-vuotisjuhlajulkaisu on ”Reservin Kenttäjohtaja”-kirja. Kirja on 120-sivuinen rautaisannos reservin johtajan perustietoja ja -taitoja.

Sisällöltään Reservin Kenttäjohtaja on laaja kattaus eri osa-alueiden ja yhteistoiminnan perusteista. Lähtökohtana on ollut joukkueenjohtajataso. Kirjassa on myös ajantasaista tietoa mm. taktisista merkeistä, karttajärjestelmästä, johtamisesta ja tavallisimmista aseista. Parhaimmillaan se palvelee taskukirjana, josta käyttäjä voi kenttäolosuhteissa nopeasti tarkistaa tarvitsemansa tiedon.

Kirja on suunnattu kaikille sotilastaitojensa ylläpitämisestä ja kehittämisestä kiinnostuneille reservin johtajille. Se sopii hyvin käytettäväksi vapaaehtoisessa maanpuolustuskoulutuksessa ja kertausharjoituksissa. Kirjan keskeisenä lähteenä on ollut Puolustusvoimien, erityisesti Reserviupseerikoulun, koulutusmateriaali.

Kaksi uutta kunniajäsentä
Liiton kunniajäseniksi on kutsuttu Mannerheim-ristin ritari, kapteeni Tuomas Gerdt ja ekonomi, majuri Pekka Selín.

Mannerheim-ristin ritari 95, kapteeni Tuomas Gerdt, (s. 1922) sai Mannerheim-ristin alikersanttina taistelulähetti tehtävistä erittäin vaikeissa olosuhteissa Kannaksella heinäkuussa 1942. Hän kävi Upseerikoulun kurssin (=RUK:n) 57 Niinisalossa vuonna 1943. Tuomas Gerdt on ollut aktiivisesti mukana reserviupseeritoiminnassa 1940-luvun lopulta lähtien. Lappeenrannassa asuva Tuomas Gerdt on edelleen Mannerheim ristin-ritarien säätiön puheenjohtaja.

Ekonomi, majuri Pekka Selínillä (s. 1941) on poikkeuksellisen ansiokas ura reserviupseeritoiminnassa sen toiminnan kaikilla tasoilla. Hän on toiminut Savonlinnan ja Jyväskylän reserviupseerikerhojen hallituksissa sekä Keski-Suomen reserviupseeripiirin puheenjohtajana.  RUL:n liittohallituksen jäsenenä hän oli vuosina 1986 – 89 ja 1991 – 92. Vuonna 1993 Pekka Selín valittiin liiton 2. varapuheenjohtajaksi ja vuosina 1996 – 2001 hän toimi RUL:n puheenjohtajana.  Hän asuu Jyväskylässä.

Reserviupseereita koulutettu yli 90 vuotta
Itsenäisen Suomen ensimmäiset reserviupseerikurssit järjestettiin jo 1918 Vimpelissä ja Vöyrillä. Reserviupseerikoulutus vakiintui koulutuksen siirryttyä Haminaan vuonna 1920. Kaikkiaan Suomessa on koulutettu yli 170.000 reserviupseeria. Nykyisin noin 7 – 8 % jokaisen ikäluokan varusmiehistä, eli hieman alle 2.000 henkilöä vuosittain, saa reserviupseerikoulutuksen.

Järjestäytynyt reserviupseeritoiminta alkoi Suomessa 3.12.1925 jolloin Helsingissä perustettiin valtakunnallinen Reserviupseerikerho. Toiminnan laajennuttua koko maahan tuli liiton perustaminen ajankohtaiseksi. Suomen Reserviupseeriliiton perustava kokous pidettiin Katajanokan Kasinolla 17.5.1931. Paikalla oli reserviupseereita kahdeksalta paikkakunnalta, mutta liiton perustamisasiakirjan allekirjoittivat vain Helsingin, Turun ja Riihimäen kerhojen edustajat. Ensimmäisen toimintavuoden lopussa liittoon kuului kuusi upseerikerhoa, joissa oli jäseniä alle viisisataa. Nyt RUL:ssa on 324 jäsenyhdistystä ja 20 reserviupseeripiiriä, joissa on yhteensä 28.000 henkilöjäsentä. Liiton puheenjohtajana toimii dekaani, professori, kapteeni reservissä Mika Hannula.

Lisätietoja kaikista juhlavuoden tapahtumista saa toiminnanjohtaja Janne Kososelta ( , 050 5810 819), reserviupseeripiireistä ja internetistä sivulta www.rul.fi