Teksti: Janne Kosonen

SuomiAreenassa keskusteltiin vapaaehtoisten merkityksestä kokonaisturvallisuudessa

Vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt järjestivät 18.7. Poris SuomiAreenassa yhteisen keskustelutilaisuuden, jonka aiheena oli vapaaehtoisten asema kokonaisturvallisuudessa.

Keskusteluun osallistui RUL:n lisäksi, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, Maanpuolustusnaisten liitto ry, Naisten Valmiusliitto ry, Reserviläisliitto ry ja Suomen Lottaperinneliitto ry. Näkemyksiään yhteiskunnallisesta turvallisuudesta ja vapaaehtoistyön merkityksestä kertovat RUL:n puheenjohtaja Mikko Halkilahti, NVL:n puheenjohtaja Anne Holmlund, MNL:n puheenjohtaja Mervi Liimatainen, MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki, RES:n puheenjohtaja Ilpo Pohjola sekä Lottaperinneliiton kunniajäsen ministeri Elisabeth Rehn. Paneelikeskustelun mainiona juontajana Janne Rauhala (Rock My Business Oy).

Heti keskustelun aluksi Rauhala haastoi panelistit miettimään, mitä kukin tekee kokonaisturvallisuuden eteen edustamansa organisaation tehtävien lisäksi. Yhteinen näkemys oli, että jokainen voi vaikuttaa omilla pienillä teoilla ja kertomalla niistä ja kokonaisturvallisuudesta muille.

Varaamisrekisteri tarvitaan

Keskustelijat olivat yksimielisiä siitä, että vapaaehtoisten turvallisuustoimijoiden asema yhteiskunnassa pitää pystyä määrittelemään nykyistä paremmin. Moni vapaaehtoinen on aktiivinen toimija useassa eri järjestössä. Vapaaehtoisten osaamisen nykyistä hyödyntäminen häiriö- ja poikkeusoloissa edellyttääkin yleistä varaamisrekisteriä, josta selviää kunkin henkilön osaaminen sekä se, mihin tehtävään hänet on poikkeusoloissa varattu. Varaamisrekisterin tärkeyttä keskustelutilaisuudessa korostivat mm. Mikko Halkilahti, Elisabeth Rehn ja Anne Holmlund.

RUL:n puheenjohtaja Mikko Halkilahti ja ministeri Elisabeth Rehn.

Tekijöitä kyllä löytyy

Panelistit uskoivat, että vapaaehtoisille löytyy runsaasti tehtäviä kokonaisturvallisuudessa. Tekijöitäkin riittää, kunhan tehtävät on selkeästi määritelty ja niihin on olemassa nousujohteinen koulutusjärjestelmä.

Paneelissa nousi esille myös vapaaehtoistoiminnan sukupuoli- ja ikäkysymykset. Sotilaalliset tehtävät on ymmärrettävästi rajoitettu vain reserviläisille. Suurin osa muista kokonaisturvallisuuden tehtävistä ovat avoimia kaikille täysi-ikäisille Suomen kansalaisille. Osaaminen ja halu kouluttaa itseään ovat näissä tehtävissä keskeisiä valintakriteereitä.

Panelistit olivat yksimielisiä siitä, että kokonaisturvallisuuskoulutukselle ei pidä asettaa ikärajoja. Varautumisesta ja turvallisuudesta voi kertoa ja sitä tulisi opettaa oman kehitystasonsa mukaisesti jo nuorillekin koululaisille. Varsinaiset kokonaisturvallisuuden vapaaehtoistehtävät kuitenkin vaativat, että toimija on täysi-ikäinen.

Mielenkiintoista ja monipuolista keskustelua seurasi paikan päällä Porin Kaupungintalon puistossa noin 70 henkilöä. Keskustelutilaisuus nauhoitettiin ja se on katsottavissa MTV3 Katsomosta täältä.