Tasavallan presidentti ylensi itsenäisyyspäivänä 695 upseeria reservissä

joulukuu 6, 2014

Tasavallan presidentti on ylentänyt itsenäisyyspäivänä 6.12.2014 yhteensä 695 upseeria reservissä. Lisäksi sotilasläänien komentajat ovat samana päivänä ylentäneet aliupseereita ja miehistöön kuuluvia reserviläisiä. Vähäiset kertausharjoitusmäärät ja pienenevät sodan ajan joukot näkyvät radikaalisti ylennyksen saaneiden reserviläisten määrässä.

Vuonna 2009 Tasavallan presidentti ylensi lippujuhlan päivänä ja itsenäisyyspäivänä vielä yhteensä 2350 reserviupseeria. Siitä lähtien pääsuunta on ollut laskeva. Vuosina 2010 ja 2011 reserviupseereita ylennettiin suurin piirtein sama määrä, 1820 ja 1859. Vuonna 2012 ylennettyjä oli 1460 ja viime vuonna vain 1083. Tänä vuonna ylennyksen sai yhteensä 1171 upseeria reservissä. Myös aliupseeriylennysten määrä on ollut laskeva.

Ylennyksiä aktiivireserviläisille

Itsenäisyyspäivänä ylennettiin vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa toimivista reserviupseereista majureiksi mm. Maanpuolustuskiltojen liiton puheenjohtaja Pauli Mikkola Kirkkonummelta, RUL:n liittovaltuuston jäsen Kari Vahala Porvoosta ja varajäsen Aki Lautamo Kemijärveltä sekä Keski-Suomen reserviläispiirien toiminnanjohtaja Tapio Paappanen Keuruulta. Kapteeniylennyksen saivat mm. RUL:n liittohallituksen jäsen Jaripekka Turtiainen Vihdistä, valtuuston jäsen Tapio Turunen Salosta sekä koulutustoimikunnan jäsenet Juha Mikkonen Kempeleeltä ja Pasi Virtanen Pirkkalasta. Liittohallituksen jäsen Antti Laalahti Tampereelta ja koulutustoimikunnan jäsen Aku Lindström Järvenpäästä ylennettiin yliluutnanteiksi.

Neljä ylennystä kenraalikunnassa

Tasavallan presidentti on itsenäisyyspäivänä ylentänyt kenraalikunnassa Ilmavoimien komentajan prikaatikenraali Kim Jäämeren kenraalimajuriksi, Puolustusvoimien logistiikkapäällikön, prikaatikenraali Timo Rotosen kenraalimajuriksi ja Maanpuolustuskorkeakoulun rehtorin lippueamiraali Veijo Taipaluksen kontra-amiraaliksi. Euroopan unionin tiedustelupäällikkönä toimiva lippueamiraali reservissä Georgij Alafuzoffin ylennetään myös kontra-amiraaliksi.

Suomen Reserviupseeriliitto onnittelee kaikkia 6.12. ylennettyjä sekä kunniamerkin saaneita.

Lista ylennetyistä ammattisotilaista ja reserviläisistä löytyy puolustusvoimien nettisivuilta. Itsenäisyyspäivänä myönnetyt kunniamerkit löytyvät ritarikuntien nettisivuilta (Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta ja Suomen Leijonan ritarikunta). Vapauden Ristin ritarikunnan kunniamerkin saaneiden nimet löytyvät täältä omalta sivultaan.