Vapaaehtoisen maanpuolustuksen tuki palautui

joulukuu 11, 2015

Vapaaehtoiseen maanpuolustustyön- ja koulutuksen määrärahoihin kaavaillut noin viidenneksen eli 400 000 euron leikkaukset ensi vuodelle eivät toteudu. Asia varmistui, kun valtiovarainkunta vahvisti ensi vuoden talousarvion. Ensimmäisenä asiasta uutisoi Reserviläinen –lehti, joka haastatteli RUL:n ja RES:n puheenjohtajia.

Reserviläisjärjestöt vetosivat syyskuussa yhtenä rintamana eduskuntaan, jotta järjestöjen määrärahat palautettaisiin riittävälle tasolle. Julkilausuman allekirjoittivat syksyllä Maanpuolustuksen Tuen, Suomen Reserviupseeriliiton, Reserviläisliiton, Maanpuolustuskiltojen liiton, Naisten Valmiusliiton ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen puheenjohtajat.

Liitot tyytyväisiä

– Olihan se huojentava tunne, kun tieto tuli. Varsinkin kun raha tulee täysimääräisenä. Tässä oli kuitenkin kyse tosi vakavista asioista, varsinkin MPK:n toiminnassa leikkaukset olisivat näkyneet voimakkaasti, Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti toteaa.

Halkilahden mukaan päätös kertoo myös hallituspuolueiden yhteisestä näkemyksestä ja siitä, että maanpuolustus koetaan tärkeäksi asiaksi.

– Se mikä hallitusohjelmaan on kirjattu, tuli toteutuneeksi nyt myös päätöksen myötä.

Edunvalvonta toimii

Vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt olivat koko prosessin ajan aktiivisia toimijoita.  Summan tärkeyttä vapaaehtoiselle maanpuolustukselle on käyty konkretisoimassa useille päättäjille.

– Edunvalvonnalla oli varmasti nähtäviä vaikutuksia asiaan. Jos tässä olisi oltu vain hiljaa, tuskin niitä rahoja olisi palautettu. Tämä oli meille selkeä signaali, että edunvalvonta toimii, Halkilahti toteaa.

Reserviläisliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) ilmaisi myös tyytyväisyytensä päätökseen.

– Olen tyytyväinen valtiovarainvaliokunnan päätökseen huomioida vapaaehtoisen maanpuolustuksen rahoitus. Uskon, että maanpuolustusjärjestöjen vahva edunvalvonta ja erittäin perustellut syyt vapaaehtoisen koulutuksen turvaamiseen tässä maailmanlaajuisessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa vaikuttivat myönteiseen kantaan.

Savola jakoi myönteisestä ja toivotusta päätöksestä kiitosta kaikille toimijoille.