Voitto PM-kisoista ja toinen sija CIOR sotilas-5-ottelusta Saksasta

elokuu 13, 2014

Reserviupseeriliiton joukkue voitti reserviupseerien Pohjoismaisen maastomestaruuden Saksan Hammelburgissa. CIOR sotilas-5-ottelussa liiton joukkueet sijoituivat toiseksi (FIN2) ja kahdeksanneksi (FIN1). Lisäksi FIN2 joukkue voitti sekä esteratapäivän että suunnistuspäivän.

CIOR:in, Naton reserviupseerien, sotilasviisiottelukisat käytiin tänä vuonna Saksan Hammelburgissa 1.-9.8. Aluksi kilpailussa on harjoitusosuus, missä päästään tutustumaan ennen kaikkea paikallisiin aseisiin ampumisen merkeissä sekä muihin suoritusolosuhteisiin ja ratoihin.

ammuntaTiistaina alkoi itse kilpailu pistooli- ja kivääriammunnoilla. Käytössä oli kiväärinä H&K G3 A3 (.308 versio) ja pistoolina H&K P8 9mm. Muiden vähäisestä kokemuksesta, ja koska saksalaiset ovat muillakin aseilla hyviä ampumaan, oli kilpailu melkein ratkennut ensimmäisen päivän jälkeen. DEU3 joukkue johti pisteillä 2895 ennen DEU2:sta 2590 p. Reserviupseeriliiton parempi joukkue FIN2 (ylil Mikko Hautala, Raision RU, kapt Simo Jääskeläinen Kuopion RU ja ylik Joakim Siirilä Teres) oli neljäntenä pisteillä 2330. Liiton toinen joukkue FIN1 (ylil Janne Hyvärinen Kuopion RU, kapt Saku Liehu Jyväskylän RU ja JARU ja vänr Janne Nieminen Tuusulan RU) oli 11. pistein 1955. Liiton joukkueiden varamies Antti Laalahti (TaKoRu) oli kansainvälisen joukkueensa INT3 kanssa sijalla 20.

esterataFIN1 Keskiviikkona oli vuorossa esteradat. Ensin aamulla 500 metrin maastoesterata. Siinä FIN2 oli nopein joukkue alittaen ainoana 3 minuutin rajan. Tämä vaikka yksi joukkeen jäsen joutui suorittamaan yhden esteen uudestaan. Kisa-asuna suomalaisilla oli muuten monen vuoden jälkeen m62 housut vihreällä kenttäpaidalla. Koska tälle vuodelle Puolustusvoimat eivät enään pystyneet niukan budjetin takia tukemaan m04 helleasulla, kuten edellisinä vuosina, vaan ainoastaan raskaalla ja leikkaukseltaan huonolla m05 asulla.

esteuintiIltapäivällä oli vuorossa esteuinti, missä uidaan maastopuku päällä 50 metrin rata. Matkalla on viisi estettä. Kisaisännän tarjoamat puvut olivat kohtuullisen nopeita. Mutta koska käytössä oli vain yksi rata, oli se hiukan hidas kolmelle kilpailijalle yhtäaikaa. Mutta kaikki pääsivät kunnialla maaliin. FIN2 oli tässä lajissa toiseksi nopein, häviten voittaneelle GBR1 joukkueelle hiukan reilun sekunnin. FIN2 voitti yhteenlasketun esteratapäivän ja saivat DEU3 joukkeen etumatkaa kurottua kiinni yli 200 pisteellä.

 

Suunistuspäivään jäi sentään hiukan jännitettävää. Päivä kun sisältää suunnistuksen lisäksi kartanluvun, etäisyydenmäärityksen ja käsikranaatin heiton. Kustakin on jaossa maksimissaan 280 pistettä. Ja suunnistusmarssista on jaossa yli 2500 pistettä. Mutta DEU3 pitäisi kyllä tehdä pieniä virheitä ja FIN2 onnistua 100% kaikessa, jotta voitto tulisi Suomeen.

EsterataFIN2

Kartanluku ja suunnistus olivat hiukan helpon oloisia ja lähellä varuskuntaa. Saksan CIOR sotilasviisiotteluporukka kun pitää tässä varuskunnassa harjoitusleirejä 4-5 viikonluppuna vuodessa. Suomen joukkueet olivatkin kartanluvussa ja etäisyydenmäärityksessä parhaat joukkueet FRA2 kanssa. Tässä vaiheessa DEU3:sta oli saatu kiinni reilulla 100 pisteellä ja toivo vielä eli. Mutta Saksan joukkue oli suunistuksen nopein ja piti siis johtonsa loppuun asti. FIN2 joukkue otti toki suunnistuspäivänkin voiton, mutta eroa DEU3 jäi lopulta 353 pistettä. Mutta kunniakas toinen sija ja sentään kaksi päivä voittoa mistä joukkue saikin mitallit palkintojen jaossa. FIN1 nousui kohtalaisen suunnistuksen ansiosta 8. sijalle ja INT3 joukkue jossa varajäsen Antti Laalahti kilpaili yhdessä Etelä-Afrikan ja Saksan edustajan kanssa kipusi sijalle 17.

Lopulliset tulokset kisajärjestäjän sivuilta.

PM-kisat

PM_joukkueet Pohjoismaiset maastomestaruuskisat typistyivät heti alussa Norjan terroriuhan takia. Melkein kaikki Norjan joukkueen jäsenet ovat poliiseja ja heiltä oli peruttu lomat varotoimenpiteinä. Paikalla oli vain yksi norjalainen kilpailemassa. Ruotsista oli yksi joukkue. Tanskasta oli sentään kaksi joukkeutta, mutta toinen oli noviisi naisten joukkue, joka oli keräämässä kokemusta.

PM_voittajatReserviupseeriliitto voitti selvästi liittojen välisen kilpailun, toiseksi tuli Tanska ja kolmas oli Ruotsi. Yksilölajina jaettu parhaan ampujan palkinnon nappasi Tanskan Steen Vittrup.