Luontoretkellä Koljatissa

Syysretkellä Koljatissa (Viitasaaren Seutu 25.9.2019)

Koljatin luonnosta hyvä kuvaus löytyy linkistä: https://retkipaikka.fi/koljatin-juurella-viitasaarella/

Kojatin luontoretki toteutettiin la 21.9.2019.

Ida Hämäläisen mukaan paikalla asunut Uuno Leppänen kärsi linnatuomion veljensä Iivari Leppäsen riihen tuhopoltosta (vai oliko se vahinko?). Uunon päästyä linnasta, ei hän heti tullut Viitasaarelle takaisin; missä lie kierrellyt pohjoisissa töissä. Synnyinseutu veti puoleensa, kun ei ollut paikkaa mihin mennä. Hän erakoitui ja karttoi tavata toisia ihmisiä. Hän asui ensin Hännilänsalmen vallihaudassa (Hämäläismäellä). Hän kyhäsi oman erakkomajansa Kalliojärven rantaa, missä sai rauhassa elellä ja järvestä kalastaa mutarantaisesta järvestä. Kohtalonsa viime hetket hän eli tuon järven rannassa, mistä poliisit hänet löysivät hukkuneena.


Erakon mökki Kalliojärveltä kuvattuna.


Erakon asunto.


Erakon sauna.

Timo Bomanin mukaan: Erakon lampeen putoaminen tapahtui keväällä 1961. Olin silloin tuore virkamies ja tapahtuma jäi kammottavana mieleeni, kun tuo erakko vedettiin sieltä lammesta. Tuo erakko ei tullut kahteen viikkoon myymäläautolle ja siksi kyläläiset ilmoittivat asiasta poliisille.

Sotavankileiri on melkoinen historianlehti maamme ja Viitasaarenkin historiassa. Ida Hämäläisen kuvaus siitä lyhyesti liitteenä. Erkki Ruuska oli 8-vuotias kun vangit tulivat Munakukkulan maastoon ja heidän huoltonsa tapahtui Uudeltatalolta. Erkillä oli tarinaa asiasta vaikka kuinka paljon. Paulin kanssa etsimme vankileirin paikkaa ja ”ryssän uuni” löydettiin maastosta. Sinne menemme käymään. Sillä alueella on myös rinteessä aivan kuin puolustusasemat, mutta ne voivat myös olla kaivettua ojaa. Mutta miksi rinteessä poikittain olisi ojaa, koska maasto on hiekkaperäistä kalliopohjaista maata. Toivottavasti porukalla löytyy tähän jokin selitys!

Ida Hämäläisen kuvaus sotavankileiristä:


Toimittaja: Mauri Kananen

Lähteet:
Timo Bomanin kirja Sörkka

Ida Sofia Hämäläisen kyläkirja Soliskylä Jurvansalo

Pauli Salosen ja Erkki Ruuskan kanssa tehdyt havainnot maastosta sekä heidän antamansa tiedot

Viitasaaren Seudun artikkelissa oleva linkki: https://arkisto.fi/uploads/Julkaisut/monografiat/Vankileirien_kasikirja_web.pdf

Vankileirien_kasikirja_web