Kivalon Reserviläismaja

Kivalon Reserviläismaja

 

Majan kerrosala on n. 100 m2. Majassa on takkatupa, kolme makuuhuonetta ja keittiö. Oleskelutilaa on n. 20 hengelle, vuodepaikkoja on 16, sisältä löytyy kemiallinen wc ja pihaterassi. Pihapiiristä löytyy myös sauna, varasto, puuvaja ja puhdasvetinen kaivo. Alueella on hyvät metsästys ja marjastusmaastot. Luontopolku Martimoaavalle lähtee majan läheisyydestä.

 

Varaukset:

Majan vuokraus majaisäntä Pekka Hildeniltä

puh. 0400 947 203

s-posti: [email protected]

 

Vanhaa historiaa

 

Tietoa Kivalon Reserviläismaja Ry:stä
Kivalon Reserviläismaja ry. on perustettu 30.3.1979 ja rekisteröity 11.2.1982. Majayhdistyksen jäsenet olivat seuraavat rekisteröidyt yhdistykset:

 

Yhdistyksien edustajista muodostuu majayhdistyksen hallitus, jonka sihteerinä toimii majaisäntä.

 

Perustaminen, rakentaminen ja kunnossapito

Kivalon Reserviläismajahankkeen alullepanijoita olivat Kemin ja Veitsiluodon reserviupseerit, jotka 1971 kutsuivat alueen muut reserviupseerien ja -aliupseerien yhdistykset koolle pohtimaan yhteisen tukikohdan perustamista. Keväällä 1971 hanke sai vauhtia, kun keminmaalaiset reserviupseerit välittivät tiedon, että Keminsuulla aletaan purkaa vanhaa historiallista peräpohjalaista rakennusta. Rakennuksen ajateltiin soveltuvan tukikohdaksi uudelleen pystytettynä asianmukaiseen ympäristöön. Rakennuksen omistivat edesmenneiden eversti August Mäkiniemen ja hänen sisarensa Ida Kuuselan omaiset. August Mäkiniemen leski Aino Mäkiniemi lupasi ilomielin hankkeelle oman ja perheensä osuuden talosta ja lisäksi rahasumman Kuuseloiden osuuden lunastuksesta. Metsähallitukselta vuokrattiin tontti Kivalon alueelta ja rakennuksen purku aloitettiin.

Purkutyöt saatiin päätökseen kesällä 1972, mutta hankkeen kustannusarvio nousi 140.000 markkaan. Koska kellään hankkeen osakkaista ei ollut alkupääomaa, jouduttiin tilannetta harkitsemaan uudelleen. Ongelman ratkaisu tuli Kemi Oy:ltä, joka tarjosi valmistamiaan tilavaa hirsimökkiä, erillistä saunaa ja vajarakennusta varsin kohtuulliseen hintaan.

Rakennusten pystyttäminen aloitettiin keväällä 1974. Talkoolaiset tekivät töitä koko kesän, joten elokuun 3. päivänä 1974 pidettiin harjannostajaiset. Saman syksyn aikana lahjoituksena saadut Mäkiniemen talon hirret myytiin Ylipaakkolan kotiseutuyhdistykselle, joka pystytti perinnerakennuksen Tervolan kotiseutumuseon alueelle.

Kesän -75 aikana saatiin loputkin rakennustyöt tehtyä, ja yhdistetty tupaantuliais- ja vihkijuhla pidettiin 21.9. Tilaisuuteen osallistui yli 200 kutsuvierasta ja reserviläistä perheineen. Samalla julkistettiin hankkeeseen tavalla tai toisella osallistuneet lahjoittajat, ja tehty työmäärä: 274 miestä ja 54 naista olivat tehneet 4830 työtuntia joko purku- tai pystytystyömaalla. Tehtävänä oli vielä pihatyöt, kaivo, vesijohto- ja viemärityöt sekä sähköistykset.

Töiden valmistuttua olikin aika siirtyä kunnossapitoon. V. 1984 rakennusta oli ryhdyttävä suoristamaan tunkeilla perustuksen roudittua. samalla pirtin lattia avattiin ja koolaus korjattiin. Majan ulkokuori maalattiin uudelleen v. 1990. Vuoden 2003 perusparannuksessa uusittiin rakennusten huopakate, majan terassi kunnostettiin, vesihuolto hoidettiin kuntoon, sauna ja pesuhuone remontoitiin. Vuosina 2004-2007 talkoiltiin 2788 tuntia 42 miehen ja 10 naisen voimin. Tontilla olevan laavun rakensivat metsäkoulun pojat. V. 2009 maalattiin maja ja sauna ulkoa, ja majalle rakennttiin pyörätuoliramppi. Reserviläismajan tontti lunastettiin Metsähallitukselta 1.6.2007.

Talkooprojekteihin osallistuneiden henkilöiden luettelo on mittava. Mainittakoon vielä, että maanpuolustusnaiset ovat vuosien varrella huolehtineet majan siisteydestä ja osin sisustuksesta, joskus myös tilaisuuksien muonituksesta.

Käyttö ja käyttäjät

Majan pääasiallisia käyttäjiä ovat olleet lähinnä majayhdistyksen jäsenet itse. On pidetty hengellisiä iltoja, pikkujouluja, vappujuhlia ja järjestetty ulkoiluretkiä. Majan maastossa on järjestetty myös mm. ampumahiihtokilpailuja. Kemin sotilaspiiri järjesti pariin otteeseen kertausharjoitukset maja tukikohtanaan v. 1979. V. 1987 majalla järjestettiin vapaaehtoiset kertausharjoitukset. Maja on toiminut myös suunnistuskilpailuiden tukikohtana useaan otteeseen. Reserviupseeriliiton 50-vuotisjuhlaviesti hiihdettiin Kivaloiden kautta, ja hiihtäjät yöpyivät majassa. Myös jääkäriperinneyhdistyksen etappivaellusten reitti on kulkenut majan läheisyydessa, niin että vaeltajat ovat viettäneeet yönsä majassamme. Majaa ovat vuokranneet erilaisiin tilaisuuksiinsa myös mm. sinibaretit.

 

 

Nykytilanne 2015       HISTORIAA

 

Ajatus Kivalon reserviläismajan rakentamisesta tuli esille vuonna 1971. Elokuun 3. päivänä 1974 pidettiin majan harjannostajaiset. Majan ylläpitämiseksi perustettiin keväällä 1974 Kivalon Reserviläismajasäätiö. Säätiösuunnitelma ei kuitenkaan toteutunut. Tilalle perustettiin 30.3.1979 Kivalon Reserviläismaja ry. Yhdistys on rekisteröity 11.2.1982. Yhdistyksen numero yhdistysrekisterissä on 134 671. Majayhdistys juhli v-2009 Kivalon Reserviläismajan 35-vuotistaivalta ja majan remonttia. Peruskorjaus tehtiin v. 2005-07; suuret käyttöönottojuhlat olivat v-2007 kesällä.

 

YLEISTÄ

Yhdistyksen jäseninä on yhdeksän Keminmaan ja sen lähiympäristön reserviupseeri-, reserviläis- ja maanpuolustusnais-yhdistystä. Näiden jäsenmäärä on yhteensä noin 350 henkilöä. Kemin Reserviupseerit erosivat majayhdistyksestä keväällä 2012.

 

Hallituksen jäsenet v. 2015 olivat:

  Jäsenyhdistykset

Anneli Toivanen                  vara Marjatta Prykäri           Kemin Maanpuolustusnaiset ry

Maila Kraatari                     vara Eija Hiukka                  Keminmaan Maanpuolustusnaiset ry

Ilkka Suhonen                     vara Toivo Roivainen           Keminmaan Reserviläiset ry

Tuomas Saarenpää               vara Pekka Kraatari              Keminmaan Reservinupseerit ry

Janne Järnfors                      vara Helvi Hamari               Simon Reserviläiset ry

Pauli Halttu                         vara Veikko Hintikka           Simon Reserviupseerit ry

Jukka Timonen                    vara Jari Piipponen              Tervolan Reserviläiset ry

Hannu Kaarakka                  vara Matti Vaajoensuu         Tervolan Reserviupseerit ry

Heikki Aula                         vara Jari Pietilä                    Veitsiluodon Reserviupseerit ry

 

Toiminnantarkastajat           Seppo Taponen                    Veitsiluodon Reserviupseerit ry

Juhani Tolvanen                   Veitsiluodon Reserviupseerit ry

 

Majaisäntä                           Pekka Hilden Keminmaan Reserviläiset ry