Historia

Kerhon perustaminen

Pirkkalan Reserviupseerikerhon perustava kokous pidettiin Pirkkalan silloisen Osuuskassan kerhohuoneessa 17.11.1967. Puheenjohtajana kokouksessa toimi kapteeni Erkki Orsila ja sihteerin tehtävissä oli Paavo Närvänen. Muut perustajajäsenet olivat Markku Jokela, Erkki Kaltto, Mikko Köppä, Göran Lagerbohm, Veikko Loponen, Matti Niippa, Olavi Pyykkö, Pentti Rappi, Simo Roimela ja Seppo Teräluoto. Kerhon perustajajäsenistä suurin osa oli toki aikaisemmin toiminut pitkään muissa reserviupseerikerhoissa, monet heistä olivat Tampereen Reserviupseerikerhon jäseniä, mutta nyt perustettiin Pirkkalaan oma kerho.

Toiminta alussa

Kerhon toiminta alkoi vilkkaana. Kerran kuukaudessa pidetyt kerhoillat olivat suosittuja. Uuden kerhon rahatilannetta kohennettiin myymällä itsenäisyyspäivän sinivalkoisia kynttilöitä ja järjestämällä erilaisia tempauksia. Ensimmäisenä toimintavuotena osallistuttiin myös piirin viestihiihtokilpailuihin ja sijoituttiin kuudensiksi. Lisäksi kerholla oli neljät ampumahiihtokilpailut, yhdet hiihtokilpailut ja yhdet ampumakilpailut. Tutustumismatkoja tehtiin kaksi ja yhteistyötä viriteltiin paikallisen aliupseeriyhdistyksen sekä Lempäälän- ja Vesilahden reserviupseerikehojen kanssa. Toiminta Pirkkalassa alkoi aktiivisesti heti ensimmäisenä toimintavuotena.

Kerhon juhlat

Kerho vietti 10-vuotisjuhlia itsenäisyyspäivän aattona 1977 keskuskoululla, tuossa tilaisuudessa kirkkoherra Erkki Pennanen vihki Pirkkalan Reserviupseerikerhon lipun. Tasan kymmenen vuotta myöhemmin 1987 vietettiin kerhon 20-vuotisjuhlia koulukeskuksessa. Vuonna 2007 järjestettiin yhteiset 40-vuotisjuhlat Pirkkalan Reserviläiset ry:n kanssa.

Jouluaaton kunniavartio

Vuodesta 1984 kerho on yhdessä aliupseeriyhdistyksen/reserviläisyhdistyksen kanssa järjestänyt jouluaaton kunniavartion Pirkkalan sankarihaudoilla. Satakunnan Lennosto on ystävällisesti lainannut varusteet kunniavartion osanottajille. Tämän vaatimattoman mutta juhlallisen tilaisuuden ovat useat kerhomme jäsenet ottaneet tavaksi kunnioittaa sotiemme vaatimia uhreja ja veteraaneja sekä samalla tavaksi rauhoittua ja laskeutua joulurauhan tunnelmaan.

Haaparannan maja

Kerhon tukikohtana toimi melkein alusta asti aina 1980 luvun puoliväliin Suupalla sijaitseva Haaparannan maja. Kerho oli vuokrannut majan yhdessä aliupseeriyhdistyksen kanssa. Majaa kunnostettiin ja sinne rakennettiin sauna. Maja oli erilaisten ampumakilpailujen, hiihtokilpailujen ja jotosten tukikohtana.

Jääkäripatsas

Kerhon kunniakkaana tehtävänä oli pitkään vuoro vuosina yhdessä aliupseeri/reserviläisyhdistyksen kanssa huolehtia Jääkäripatsaasta. Yhdistysten jäsenet huolehtivat nurmikon leikkauksesta ja siisteydestä patsaan ympäristössä. Liputuspäivinä huolehdittiin liputuksesta patsaalla. Aikoinaan istutimme patsaan juurelle siinä nyt kasvat koivut. Patsas siirtyi 2000 luvun alussa Pirkkalan kunnalle.

Kerhon toimintaa

Kerhomme kokouksissa ja kerhoilloissa kuultiin asiantuntevia esityksiä maanpuolustukseen liittyvistä ja yhteiskunnallista aiheista. Vuosien varrella tutustuttiin Pirkkalan ja lähialueen tärkeisiin tuotantolaitoksiin sekä vierailtiin useissa varuskunnissa. Satakunnan Lennoston ampumaradoilla voidaan ampua niin kiväärillä kuin pistoolillakin. Järjestimme reserviupseeripiirin maastokilpailuja ja oltiin mukana niin reserviupseeripiirin kuin reserviupseeriliiton tapahtumissa. Olimme perustamassa MPK ry:n Pirkkalan paikallisosastoa vuonna 1999 ja toimitaan yhdistyksen johtoryhmässä. Kerhomme jäseniä on koulutettu toimimaan MPK ry:n järjestämien kurssien kouluttajina ja johtajina. Nuoret upseerit ovat osallistuneet aktiivisesti esim. KRISO koulutukseen ja MPK:n järjestämille kursseille. Kerhomme jäsenet ovat vieraillet viime sotiemme taistelupaikoilla Vienan-karjalassa ja Laatokan karjalassa. Teemme yhteistyötä Pirkkalan sotaveteraani- ja sotainvalidijärjestöjen, Satakunnan Lennoston, Pirkkalan Reserviläisyhdistyksen ja muiden reserviupseeriyhdistysten kanssa.

Pirkkalan Reserviupseerikerhon puheenjohtajat:

Kunniapuheenjohtajat:

Veikko Loponen 2002