Historia

Pyhäjärven reserviupseerikerho ry. perustettiin Pyhäjärvellä KMO:n tiloissa 17.11.1957. Paikalle oli kokoontunut pyhäjärviset Esko Antikainen, Eino Hellevaara, Aarno Jounela, Hiski Laitinen, Toivo Litmanen, Aimo Lönnblad, Teuvo Oksanen, Kauko Osmoviita, Olavi Paajanen ja Mauri Salonen. Tilaisuudessa oli paikalla myös Keski-Pohjanmaan res.ups.piirin puheenjohtaja kapt. A.S.Koivio (Kokkolasta), sekä Haapajärven res.ups.kerhon edustajat ylil. Liimatainen, ylil. Häkkinen, ltn. Tuomikoski ja vänr. Hämäläinen.

Puheenvuorossa Olavi Paajanen perusteli oman kerhon tarpeellisuutta tukemaan jäsenten toimintaa upseereina ja esitti perustettavaksi Pyhäjärvelle reserviupseerikerhoa. Moni esitti epäilyksenä kerhon menestymisestä varsin pienen 10-15 jäsenen turvin. Koska vierailijat olivat aloittaneet toimintansa samasta pisteestä, esittivät he tukensa kerhon perustamiselle. Keskustelun tuloksena perustettiin oma kerho ja kerholle hyväksyttiin Suomen reserviupseerikerhon mallisääntöjen mukaiset säännöt.

Kerhon puheenjohtajaksi valittiin Mauri Salonen ja hallituksen jäseniksi Hiski Laitinen, Kauko Osmoviita, Olavi Paajanen ja Aimo Lönnblad. Kerho ottikin ensimmäisiksi tehtäväkseen itsenäisyytemme 40-vuotisjuhlien järjestelyn. Juhla pidettiin kirkonkylän koululla yhdessä seurakunnan ja kunnan kanssa. Juhla oli kerännyt väkeä paikalle runsaasti. Lisäksi ensimmäisenä toimintavuonna kerho oli jouluaattona valaissut sankarihauta-alueen ja oli järjestänyt sankariristille upseerien kunniavartion.

Ensimmäinen toimintavuosi oli jo varsin vilkas. Tammikuussa pidetyssä kokouksessa puheenjohtajaksi valittiin Kauko Osmoviita sekä hallitukseen Olavi Paajanen, Mauri Salonen, Hiski Laitinen ja Aimo Lönnblad. Tällöin kokoontumiset pidettiin vuoroin toisten jäsenten luona. Jäsenmäärä oli ensimmäisenä toimintavuonna 15 henkilöä. Toimintana järjestettiin useita kerhoiltoja, joissa yhdessä oli mm. luennoimassa Raahen sotilaspiirin edustaja. Perheille oli järjestetty useita tapahtumia, kuten hiihtoretki saareen ja vuoden päätteeksi pikkujoulut. Kerhomme edustajia oli vieraillut Kiuruveden res.ups.kerhon vihkiäisissä ja kesällä Kalajoella piirin kesäretkellä. Kesän aikana oli myös järjestetty prosenttiammunnat pienoiskiväärillä ja pistoolilla. Sijoitus koko maankin tuloksissa oli ollut varsin hyvä; pienoiskiväärissä viides ja pistoolissa toinen. Lisäksi kerho oli järjestänyt yhteiskoulun 5-luokkalaisille maanpuolustusaiheisen kirjoituskilpailun.

10-vuotta myöhemmin 1967 jäsenmäärä oli jo lähes 60. Kerho oli hankkinut itselleen lipun ja 10-vuotis juhlien aattona kerholle perustettiin virallisesti naisjaosto. 60-luvulla kerho järjesti muiden tapahtumien ohella mm kirjoituskilpailuja abeille ja abi-iltoja.

Kerhon ensimmäinen maja rakennettiin vuonna 1961 Pyhäjärven järven eteläpäähän (myöhemmin ns. Seppälän) rantaan Torsti Aminoffilta vuokratulle rantapalstalle. Vähäisen käytön vuoksi maja myytiin Outokumpu oy:lle ja vuonna 1964 kerho vuokrasi seurakunnalta maapalstan Emoniemen Syväniemestä lähempää kylää. Paikalle alettiin heti rakentamaan uutta mökkiä ja tietä. Palstalla sijaitsee vieläkin kerhon mökki ja vuonna 2002 palstalle rakennettiin lisäksi uusi saunarakennus.

Vuosikymmenien ajan maja on mahdollistanut monenlaisen yhteisen toiminnan: Kokoontumiset perhekunnittain, rantakalaillat, monenlaiset talkoot, hengelliset illat, hiihtoretket, pilkkikisat, patikkaretket ja se on toiminut kokoontumispaikkana piirin ja naapurikerhojen kutsutapahtumissa. Majan vuokratuloilla on katettu suurelta osin kerhon toiminta. Majaa on korjattu ja kunnossapidetty lukemattomilla talkoilla. Uusimpana hankkeena päämajaan rakennettiin vuonna 2004 uusi varaava takka.

Kerhon puheenjohtajina ovat toimineet:

 

Lähteet: