Galleria

Kerhon 40-vuotisjuhla

Ylihärmän reserviupseerikerho vietti 40-toimintavuottaan ja juhlisti merkkipaalua Härmän kylpylän Baneketti-ravintolassa 30.10.2018. Tilaisuudessa oli vieraana evp everstiluutnantti Lasse Kinnunen, joka kertoi vapaaehtoisen maanpuolustuksen muutoksista ja kuinka nämä vaikuttavat reserviin. Eero Noponen tarjosi trumpetillaan musiikkiesityksen eri marssimusiikeista. Juhlassa annettiin kerhon jäsenelle, kapteeni Aarno Heinoselle puolustusministeri Jussi Niinistön myöntämä Suomen reserviupseeriliiton kultainen ansiomitali. Mitalin oli luovuttamassa Etelä-Pohjanmaan reserviupseeripiirin puheenjohtaja Marko Kaappola. 

EVP Everstiluutnantti Lasse Kinnunen piti juhlassa esitelmän vapaahetoisen maanpuolustuksen muutoksista ja sen vaikutuksesta reserviin.

Kapteeni Aarno Heinoselle myönnettiin reserviupseeriliiton kultainen ansiomitali. Mitalin luovutti Reserviupseeripiirin puheenjohtaja Marko Kaappola.

 

 

 

 

 

 

Kunniavartiot

Ylihärmän reserviläiset ovat kunnostaneet Ylihärmän jääkäreiden muistomerkin kirkkopihassa. Jumalan palveluksen yhteydessä kunnostetulle patsaalle laskettiin seppele. Kerholtamme seppelettä oli laskemassa Jarmo Kivimäki ja kunniavartiossa Hannu Hauhia.

Hannu Hauhia kunniavartiossa Jääkäripatsaalla.

 

 

Kerhon liikuntapäivä Yliviitalassa

Kerho vietti liikuntapäivää toukokuussa. Paikkana toimi Yliviitalan liikuntakeskus. Sää oli erinomainen mikä edesauttoi hyviä ammuntatuloksia. Ohjelmassa olikin ammuntaa pienoiskiväärillä kaatuviin maaleihin sekä makkaranpaistoa. Liikkumassa olivat kerhosta Jarmo, Vesa, Pekka ja Niko.

Itsenäisyyspäivä, Suomi 100

Itsenäisyyspäivänä järjestettiin kunniavartio Ylihärmän kirkkomaalla. Kerholta kunniavartiossa olivat Tuomas Mäkinen, Jarmo Kivimäki ja Hannu Hauhia.

Tuomas kunniavartiossa (vasemmalla)

Jarmo itsenäisyyspäivän kunniavartiossa (vasemmalla)

Hannu itsenäisyyspäivän kunniavartiossa (vasemmalla)

 

Varusmiesinfo 20.6.2017

Ylihärmän reserviupseerikerho järjesti yhdessä reserviläisten kanssa jälleen varusmiesinfo-tilaisuuden heinäkuussa palveluksensa aloittaville kauhavalaisille. Tilaisuus järjestettiin tiistai iltana klo. 18 – 21 Yliviitalan liikuntakeskuksessa. Ajankohta vaikutti sopivalta sillä 13 innokasta palveluksensa aloittavaa oli saapunut paikalle. Tilaisuus alkoi keskustelulla palvelukseen astumispäivästä sekä palveluksen etenemisestä sen jälkeen. Tapahtuman kouluttajat antoivat vinkkejä tuleville alokkaille. Keskustelun jälkeen siirryttiin toiminnallisten rastien pariin, jossa tulevat alokkaat pääsivät käsiksi rynnäkkökivääriin; ampumalla Eco-aseella ja harjoittelemalla rynnäkkökiväärin kokoamista ja purkamista kouluttajien ohjeistaessa. Päivän aikana pääsi myös tutustumaan kevyeen kertasinkoon, telamiinoihin, käsikranaatteihin sekä muihin armeijan varusteisiin. Erkki Kallio piti huolta osallistujien huollosta kahvin ja voikkuleivän merkeissä. Tilaisuudessa kouluttajina toimivat reserviupseerikerhon Samuli Koivula ja Niko Hautala sekä reserviläisistä Petteri Säilä, Niko Mäki ja Jari Ojala. Samuli ja Jari ovat hiljattain kotiutuneet itse palveluksesta, joten heillä riitti hyviä vinkkejä ja viimeisintä tietoa armeija-ajasta. Tapahtumassa käytetyt varusteet saatiin lainattua MPK:lta sekä EP:n reserviläispiiriltä. Hyvä osallistujamäärä sekä osallistujilta saatu hyvä palaute puoltavat, että tapahtumaa tultaisiin myös jatkossa järjestämään tässä muodossa. Seuraava varusmiesinfo tullaan järjestämään marras-joulukuussa tammikuussa palveluksensa aloittaville kauhavalaisille.

 

  Kunniavartiot

Reserviupseerikerho osallistuu kunniavartioihin sankarihaudoille yhdessä reserviläisten kanssa. Tänä keväänä kunniavartioita on järjestetty mm. Tammisunnuntaina, Talvisodan päättymisen muistopäivänä, Kansallisena veteraanipäivänä sekä Kaatuneiden muistopäivänä.

Kuvassa kunniavartio Talvisodan päättymisen muistopäivänä.

 

 

 

 

 

Päämajamarssi 28.1.2017

Ylihärmän reserviläiset järjestivät jo perinteeksi muodostuneen Päämajamarssin. Tapahtumassa pystytettiin myös infotaulu Päämajan edustalle. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan noin 15 henkilöä.

 

 

 

 

 

 

Opastaulu Mannisen taistelun muistomerkille

Toistakymmentä asiasta kiinnostunutta ylihärmäläistä ja ruovesiläistä oli paikalla, kun muistomerkkialueelle pystytettiin taistelusta kertova opastaulu. Taulun lahjoitti Laatukilpi Oy ja tolpan Loma-Kesra.

IMG_0490 – Kopio                        IMG_0485 – Kopio

Kerhon virkistyspäivä 29.5

Toukokuun viimeisenä sunnuntaina järjestettiin perinteinen kerhon virkistyspäivä. Tapahtuman tukikohtana toimi tuttuun tapaan Katteluksen Vesan Sammusjärven rannalla sijaitseva mökki. Päivä aloitettiin pienimuotoisella vaellusretkellä Sammusjärven lähimaastossa. Vaelluksen jälkeen hoidettiin nestetasapaino kuntoon, jonka jälkeen aloitettiin mittava makkaran paisto- ja syöntioperaatio, josta ohessa todisteena kuva. Tehtävän jälkeen koitti paluu sivistyksen pariin väsyneenä, mutta onnellisena. Virkistyspäivään osallistui Asko Roivio, Jarmo Kivimäki ja Vesa Kattelus.

Tankkausta

Tankkausta, Vesa Kattelus ja Asko Roivio

Armypäivä 28.5 palvelukseen astuville

Ylihärmän reserviupseerikerho järjesti yhdessä reserviläisten kanssa perinteisen ”Armypäivän” Yliviitalan liikuntakeskuksessa lauantaina 28.5. Päivä oli tarkoitettu kesällä 2016 varusmiespalveluksensa aloittaville. Päivä alkoi 9.30 ilmoittautumisella, jonka yhteydessä osallistujat kuittasivat itsellensä käyttöön M05 maastopuvun ja lippalakin. Korppukahvin lomassa käytiin läpi varusmiespalvelukseen astumista ja palveluksen etenemistä. Vinkkejä armeijan arkeen antoivat vänrikit Ville Kuoppala ja Niko Hautala sekä reserviläisistä Petteri Alho ja Petteri Säilä.

Päivän ohjelma jatkui ruokailulla, jonka osallistujat valmistivat itse trangialla. Ruokana tietysti hernekeitto. Ruokailun jälkeen siirryttiin suorittamaan toiminnallisia rasteja. Tähän kuului ohjattu ammunta pienoiskiväärillä, rynnäkkökiväärin kasaus ja purku, kertasinkojen käytön opettelu, sulkeisjärjestysharjoitus, telamiinakoulutus, käsikranaatin heitto ja puolijoukkueteltan kasaaminen.

WP_20160528_004

WP_20160528_005

 

 

 

 

 

WP_20160528_001

 

 

 

 

Tarvikkeet ja välineet rasteille lainattiin MPK:lta. Päivään osallistui yhteensä 13 palveluksensa aloittavaa. Päivä sai paljon positiivista palautetta ja se koettiin hyödylliseksi. Osallistujat toivoivat myös, että päivä voitaisiin jatkossa pitää hieman lähempänä palvelukseen astumispäivää, jolloin se olisi vieläkin ajankohtaisempi.

Jouluaaton kunniavartio 24.12.2015

IMG_0415Jouluaaton perinteisessä kunniavartiossa oli kerhon edustajana Tatu Lahdensuo (kuvassa vasemmalla).

 

Varusmiesinfo Ylihärmässä 12.12.2015

IMG_0404 (2)

Vuoden toinen varusmiesinfo järjestettiin Ylihärmän Kiistolassa yhdessä Ylihärmän Reserviläisten kanssa. Ohjelmassa oli teoriainfo armeijan arjesta, ruokailu ja rastikoulutusta. Ylemmässä kuvassa  kerhon ampumaupseeri Ville Kuoppala (takana oikealla) opastaa tulevia varusmiehiä rynnäkkökiväärin käsittelyssä ja alemmassa kuvassa kerhon varapuheenjohtaja Niko Hautala pitää sulkeisjärjestystä.

IMG_0412 (2)

Reserviläispyöräily Alahärmässä 15.08.2015

IMG_0383

Reserviläispyöräilyn toteuttivat tänä vuonna alahärmäläiset  reserviläiset Martti Puronvarren johdolla. Lähtö- ja maali oli Alahärmän koulukeskuksessa, jossa osallistujat varustettiin.  Pyörämarssin pituus oli runsaat 40 km ja marssireitti kulki hiekkateitä pitkin Haaruksen kautta Kortesjärvelle ja edelleen Kauhavalle. Kapteeni evp Kyösti Kettunen esitteli pyöräilijöille Ahvenvuoren tutka-aseman toimintaa; itse asemalle tai sen lähellekään ei joukkoa päästetty. Mäenpään hiihtomajalla kuultiin asiantunteva esitys vanhasta sotatiestä ja syötiin hernekeittoa lisukkeineen. Tämän jälkeen lähdettiin vanhaa sotatietä pitkin paluumatkalle kohti Alahärmää.  Kuvassa ylihärmäläisiä osallistujia lähtövalmiina ensimmäisen tauon jälkeen Kortesjärvellä.

 Varusmiesinfo Yli-Viitalan liikuntakeskuksessa 13.6.2015

 IMG_0376

Palvelukseen astuville kauhavalaisille järjestettiin varusmiesinfo Yli-Viitalan liikuntakeskuksessa yhteistyössä Ylihärmän Reserviläisten kanssa. Ensin pidettiin sisätiloissa esitys siitä, mitä varusmieskoulutus tuo tullessaan ja sen jälkeen siirryttiin ulos rastikoulutukseen. Rasteilla harjoiteltiin mm. rynnäkkökiväärin purkamista ja kokoamista sekä käsikranaatin heittoa. Osallistujat saivat vielä syödäkseen Kallion Erkin loihtiman lämpimän aterian. Kuvassa kouluttajat ja osa osallistujista tapahtuman jälkeen. Takana vasemmalla kerhon varapuheenjohtaja Niko Hautala, joka on vetänyt varusmiesinfoja jo useamman vuoden ajan.

 

Pauha-harjoitus Lohtajalla  Vattajan ampuma-alueella 25.4.2015

 Pauha 2015 004

Jokavuotiseen Pohjanmaan MPK:n piirien järjestämään Pauha-harjoitukseen osallistui satoja reserviläisiä ja nuoria yli kymmenelle eri kurssille. Kuvassa tarkka-ampujakurssin osallistujat valmistautuvat ampumaan maalitauluihin, joista kauimmat ovat 1300 metrin päässä meren rannassa..

 

Reserviläispyöräily Seinäjoella 15.8-2014

 

IMG_0354

Reserviläispyöräily pyöräiltiin tällä kertaa Seinäjoelta jokivartta pitkin Lapualle ja takaisin. Pyörämarssin pituus oli perinteinen 40 kilometriä ja osallistujia oli noin 80. Ylihärmäläisiä oli jälleen mukana hyvänlaisen porukka.

Napuen taistelun 300-vuotisnäytös 9.8.2014

 

IMG_0349

Isossakyrössä järjestettiin taistelunäytös Napuen taistelun 300-vuotismuistovuoden huipentumaksi. Näytökseen osallistui 1700-luvun alun univormuihin sonnustautuneita asianharrastajia Suomesta, Ruotsista, Ukrainasta ja Venäjältä. Isokyröläiset reservikäiset esittivät talonpoikaistaistelijoita ja Niinisalon ratsastajat kasakoita.  Vauhdikasta näytöstä oli seuraamassa  suuri yleisö.

Napuen taistelusaa Venäjän armeijan joukot löivät ruotsalaisista sotilaista ja etelä-pohjalaisista talonpojista koostuneen armeijan. Tästä alkoi ns. iso viha, jonka aikana venäläiset tuhosivat Etelä-Pohjanmaan perusteellisesti.

 Mannisen taistelun muistomerkin 80-vuotismuistojuhla 14.6.2014

 

IMG_0306

Ruoveden Väärinmajan kylässä järjestettiin kesäkuussa vapaussodan aikaisen Mannisen taistelun muistomerkin 80-vuotismuistojuhlaa. Järjestelyistä vastasivat ruovesiläiset ja ylihärmäläiset reserviläisyhdistykset ja Väärinmajan maa- ja kotitalousseura. Muistomerkillä pidettiin ensin hartaushetki; lippulinna järjestäytyi ja seppeleet laskettiin.

IMG_0310

Väärinmajan kylätalo Tapiola toimi juhlapaikkana.  Ennen juhlaa syötiin kenttälounas. Juhlapuheen piti kansanedustaja Jussi Niinistö. Esiintyjät olivat tällä kertaa ruovesiläisiä; Ylihärmän soittokunta vastasi musiikista.

IMG_0320

Paikalla oli linja-autollinen ylihärmäläisiä. Juhlan jälkeen juotiin vielä kahvit, jonka jälkeen käytiin tutustumassa muistomerkin lähellä sijaitsevan Mannisen talon pihapiiriin.

Kerhon liikuntapäivä Sammusjärvellä  29.5.2014

 

IMG_0301

Kerhon liikuntapäivän tukikohtana oli Katteluksen Vesan mökki Sammusjärven rannalla.  Aluksi soudimme järven yli (kuvassa Asko Roivio ja Vesa Kattelus) länsirannalle. Maihinnousun jälkeen jatkoimme  jalkapatikassa luonnontilaisen Peuraminnevan keskellä olevaan metsäsaarekkeeseen, josta löytyi Vesan omistama kota. Kodassa alkoi ankara makkaran paistamis-ja syömisoperaatio, joka päättyi vasta kun eväät oli syöty viimeiseen makkaraan. Pienen lepohetken jälkeen Asko kaivoi repustaan ilmapistoolin, jonka jälkeen alkoi lähes yhtä ankara ampumakisa. Nautittuamme vielä hetken erämaisesta luonnonrauhasta, lähdimme suunnistamaan takaisin Sammusjärvelle. Soutelimme järven rantaa myötäillen takaisin mökille. Mökin esittelykierroksen jälkeen palasimme sivistyksen pariin jälleen yhtä kokemusta rikkaampana.

Mannisen taistelun muistomerkillä 15.3. 2014

 

IMG_3478

Vapaussodan alkuvaiheessa 15.3.1918 Ruovedellä ns. Mannisen taistelussa kaatui mm. yhdeksän ylihärmäläistä suojeluskuntalaista. Kesäkuussa 1934 etelä-pohjalaiset  vapaussoturit rakensivat taistelussa kaatuneiden suojeluskuntalaisten muistoksi muistomerkin Siitä lähtien ovat ylihärmäläiset vapaussoturit,  sotaveteraanit ja nykyään reserviläiset käyneet laskemassa kukkalaitteen muistomerkille. Tänä vuonna paikalla oli ylihärmäläisten reserviläisyhdistysten lisäksi ruovesiläisiä reserviläisiä ja Tampereen suomalaisen klubin edustajia.

IMG_0295

Kukkalaitteen laskemisen jälkeen siirryttiin lyhyen matkan päähän Mannisen taloon talonväen vieraaksi. Maukkaan hirvikeiton ja kahvituksen jälkeen muistomerkin hoitotoimikunta kokousti pääaiheenaan tuleva Mannisen taistelun muistomerkin 80-vuotismuistojuhla.

Varusmies-info 3.1.2014

3.1.2014 järjestetty varusmies-info keräsi 20 palvelukseen astuvaa nuorta.

Reserviupseerikerho järjesti varusmies-infon yhdessä Ylihärmän reserviläisten kanssa. Tilaisuus järjestettiin jo neljättä kertaa koko Kauhavan alueen palvelukseen astuville nuorille. Osallistujia varusmies-infoissa on ollut noin 20 henkeä ympäri Kauhavaa. Tilaisuudessa käydään läpi varusmiespalvelun etenemistä ja armeijan arkea rennon rupattelun merkeissä. Tammikuun 2014 infossa omia kokemuksiaan armeijasta olivat kertomassa Petteri Alho sekä Niko Hautala. Seuraava varusmiesinfo järjestetään kesäkuussa 2014.

Asko Roiviolle RUL:n kultainen ansiomitali

IMG_0289

Asko Roiviolle (kuvassa keskellä) luovutettiin Ylistarossa pidetyssä reserviupseeripiirinvuoden 2013 syyskokouksessa RUL:n kultainen ansiomitali tunnustuksena ansioistaan vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä. Ansiomitalihn myönsi 4.6.2013 puolustusministeri Carl Haglund.

 Syyskokous 26.11.2014

IMG_0284

 Syyskokoksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2014  ja valittiin nykyinen hallitus jatkamaan myös ensi vuonna. Kokouksen päätteeksi kerhon perinnemiekka luovutettiin Aarno Heinoselle (kuvassa vasemmalla), joka on toiminut kerhossa pitkään ja aktiivisesti.

 

ARMY-päivä Ylihärmän yhteiskoululla

Ylihärmän reserviläiset järjestivät Ylihärmän yhteiskoululla ARMY-päivän yhteiskoulun yhdeksännelle luokalle. Päivä järjestettiin alkukesästä 2013, ja se oli malliaan ensimmäinen Ylihärmässä. Päivän aikana 9-luokkalaisille kerrottiin varusmiespalveluksesta, sen merkityksestä ja etenemisestä. Lisäksi päivään kuului erilaisia koulutuspisteitä, joissa opeteltiin teltan pystyttämistä, puolustusvoimien käyttämien radioiden käyttöä, sulkeisia sekä trangian käyttöä. Niko Hautala edusti reserviupseereita ARMY-päivässä.

army_sulkeiset

 

army_teltta

Kansallinen veteraanipäivä, kunniavartio

Reserviupseerikerho on perinteisesti osallistunut veteraanipäivän kunniavartioon yhdessä reserviläisten kanssa. Vuonna 2013 kansallista veteraanipäivää vietettiin 27.4, jolloin kunniavartio järjestettiin Ylihärmän kirkon sankarihaudalla. Kuvassa vasemmalla reserviupseerikerhon Niko Hautala kunniavartiossa.

veteraani

Reserviupseerikerhon syyskokous 26.11.2012

Ylihärmän reserviupseerikerho piti syyskokouksen Ylihärmän osuuspainkin tiloissa 26.11.2012. Kokouksen aiheena oli käydä läpi kerhon kuluneen vuoden toimintaa mutta myös suunnitella vuoden 2013 tulevaa toimintaansa. Lisäksi kerhon perinnemiekka luovutettiin Tauno Mäki-Haapojalle.

Perinnemiekan luovuttivat kerhon puheenjohtaja Pekka Säilä (vas.) sekä miekan entinen haltija Valto Kattelus (kesk.) Perinnemiekan vastaanotti miekan uusi haltija Tauno Mäki-Haapoja (oik.).

Kokouksessa oli paikalla kaikkiaan kerhon 9 jäsentä, vasemmalta; Tauno Mäki-Haapoja, Mauno Hirvelä, Asko Roivio, Pekka Säilä, Vesa Kattelus, Jarmo Kivimäki, Aarno Heinonen, Valto Kattelus sekä kameran takana Niko Hautala.

 

RUK:n 90-vuotisjuhla

103 kurssi ohimarssin jälkeen. Eturivissä kolmas oikealta Mauno Hirvelä, Ylihärmä.

Perinnemiekan luovutus 2011

Perinnemiekan luovutus Valto Kattelukselle (kesk.). Luovuttajat Asko Roivio (vas.) ja Pekka Säilä (oik.).

 

Ylihärmän reserviupseerikerhon liikuntatapahtuma 26.5.2012

Ylihärmän reserviupseerikerho vietti lauantaina 26.5 kerhon liikuntatapahtumaa Ylihärmän Yliviitalassa.

Liikuntatapahtuman ohjelmaan kuului mm. tarkkuusammuntaa pienoiskivääreillä, jalkalenkkiä sekä maastossa

tehtävä etäisyyden arvointi. Tapahtuman organisoijina ja ratamestareina toimivat Vesa ja Valto Kattelus.

Liikuntatapahtumaa helli kesäisen lämmin sää ja Yliviitalan tarjoamat hyvät liikuntaolosuhteet.

Paikalla Vesan ja Valton lisäksi olivat Jarmo Kivimäki sekä Pekka Säilä.

Kuvassa vasemmalta: Vesa Kattelus, Valto Kattelus ja Pekka Säilä

WP_20160528_001Kuvassa vasemmalta: Vesa Kattelus, Jarmo Kivimäki ja Pekka Säilä