Historiikki

TEUVAN RESERVIUPSEERIKERHO

Historiaa kerhon 60-vuotistaipaleelta 30.11.2019

Teuvan Reserviupseerikerhon perustava kokous pidettiin pappilassa 14.12.1959. Läsnä olivat: vänrikki, kappalainen Olli Rajamäki, yliluutnantit Tauno Kittilä ja Veikko Kylmälä, luutnantit Arvo Koukku ja Martti Välimäki, vänrikit Ossi Rintala, Kari Lehtola, Juhani Halttunen, Kalervo Niemelä ja Eero Hakala. Vieraana oli kapteeni Jalo Hiipakka Jurvasta. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Olli Rajamäki ja sihteeriksi Kalervo Niemelä. Jalo Hiipakka oli aloitteellinen kerhon perustamisessa. Hän selvitteli kuulijoille reserviupseerikerhojen organisaatiota ja toimintaa. Keskustelun jälkeen päätettiin yksimielisesti perustaa Teuvan Reserviupseerikerho. Olli Rajamäki valittiin piakkoin Peräseinäjoen kirkkoherraksi, joten hän ei ehtinyt pitkään vaikuttaa Teuvalla.

Hallituksen järjestäytymiskokous pidettiin 25.2.1960 nuorisoseuralla. Pöytäkirjan mukaan Suomi oli voittanut viestinhiihdon Squaw Valleyssä samana päivänä. Kerhon ensimmäinen asia oli jäsenkeräys. Upseerikerho näkyi hyvin Teuvan elämänmenossa ja toiminta lähti isänmaallissävytteisistä tavoitteista eli osallistuttiin itsenäisyyspäivän viettoon vuosittain ja muistettiin kaatuneita muistopäivänä. Maanpuolustukselliset tavoitteet ovat antaneet oman lisävärinsä kerhon toiminnalle ja tapahtumille järjestämällä % -kilpailuja ammunnassa ja hiihdossa. Kerhon kevät- ja syysurheilupäivät ovat olleet myös suosittuja. Leikkimielisyys ja huumori on pidetty aina mukana. Kerho on myös järjestänyt tuleville varusmiehille informaatiotilaisuuksia. Myös turvallisuuspoliittisia opintokerhoja on järjestetty. Vuonna 1962 päätettiin harrastustoiminnan tehostamiseksi jakaa vuosittain ”harrastuspalkinto”.

Vuoden 1967 toimintasuunnitelmassa mainitaan mm. sankaritaulujen hankkiminen eri kouluille. Viimeisin hankittiin Komsin koululle. Vuonna 1968 päätettiin pitää ensiapukurssit yhdessä aliupseerien ja Lions Clubin kanssa. Kurssin veti Hilppa Suksi. Kerhon jäsen Jouko Siljamäki menestyi hyvin piirin ja liiton ampumahiihtokilpailuissa ja v. 1969 hänelle päätettiin hankkia tunnustuspalkinto suorituksistaan. Jouko saavutti vielä myöhempinä vuosina useita mitalisijoja liiton valtakunnallisissa kisoissa. Vuonna 1974 Säästöpankki lahjoitti kerholle arvokkaan kiertopalkinnon ja pikkupokaalin.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Arvo Koukku, sihteeriksi Juhani Halttunen ja jäseniksi Reijo Keski-Karhu, Veikko Kylmälä ja Kalervo Niemelä. Rahastonhoitajaksi valittiin Kalervo Niemelä ja urheilu- ja ampumaupseeriksi Arvo Koukku. Myöhemmin valittiin myös kerhomestari ja tätä tehtävää hoiti pitkään Mauno Rinta-Säntti. Arvo Koukun jälkeen puheenjohtajina ovat toimineet Mauri Seppä 1962–65, Veikko Kylmälä 65–68, Eero Hakala 68–71, Pentti Heiskanen 71–74, Seppo Nuikka 74–75 ja Aulis Aaltonen 75–77. Vuoden 1977 lopusta kerhon toiminnassa oli hiljaiseloa vuoteen – 82 saakka, jolloin puheenjohtajan tehtävään ryhtyi tarmokkaasti Erkki Murto-Koivisto. Vuonna – 84 nuijan varteen tarttui Elias Leppäniemi, joka oli puheenjohtajana vuoteen – 91 saakka. Hänen jälkeensä puheenjohtajina ovat toimineet Matti Rintala 92–93 sekä Jouko Siljamäki, Yrjö Nevanperä ja Mikko Peltoniemi useita vuosia. Kerhon pitkäaikaisia sihteerejä ovat olleet: Juhani Halttunen, Jarmo Saari, Reijo Kujanpää, Aulis Aaltonen, Juhani Kiuru, Erkki Siljamäki ja Yrjö Nevanperä.

Kerhon 30-vuotisjuhla pidettiin syksyllä 1989, juhlapuhujana oli kerhon perustajajäsen Olli T. Rajamäki. Juhlassa ojennettiin kerhon viirit perustajajäsenille ja Teuvan kunnalle. RUL:n hopeisen ansiomerkin saivat: Aulis Aaltonen, Elias Leppäniemi, Jarmo Saari ja Erkki Siljamäki. Juhlan jälkeen seurakunnan nuorisotalossa kerhon perustajajäsen Kari Lehtola muisteli kerhon perustamisaikoja ja yhdistyksen hyväksymiseen liittyviä vaikeuksia.

Vuonna 1983 tehtiin retki Kauhavan varuskuntaan ja seuraavana vuonna järjestettiin yöjotos yhdessä ensiapuryhmän ja partiolaisten kanssa. Vuoden 1985 voimainkoetus oli ilmoitusten kerääminen Kansantanssi-Spelien ohjelmalehteen. 80-luvun puolessa välissä vierailtiin Säkylän varuskunnassa. Varuskuntaa esitteli Jurvasta kotoisin oleva Kari Saarela, joka oli aikoinaan kovatasoinen ampumahiihtäjä. Vuonna 1990 tehtiin matka Haminaan, jossa järjestettiin RUK:n 70-vuotisjuhla.

1990-luvun lopulla järjestettiin valmiuskurssi yhdessä Reserviläisten kanssa. Kurssin johtajana toimi Pentti Kangas ja vääpelinä Veikko Hakala. Reserviläisten puolelta johtajan apulaisena toimi yliluutnantti Mikko Peltoniemi ja vääpelinä Hannu Säntti. Kurssille osallistui Teuvalta 25, Jurvasta 4, Ilmajoelta 1 ja Seinäjoelta 1. Kurssille osallistui myös 10 naista. Kurssin kuopus Sameli Vainioranta täytti kurssilla 15 vuotta ja hänet ylennettiin sen johdosta puolikorpraaliksi Alajärven Menkijärvellä.

Syksyllä 2003 suoritettiin sotaveteraanien haastattelut, samalla tallennettiin myös heidän sotakokemuksensa. Videoita tehtiin 18 ja äänikasetteja 12. Haastattelijoina toimivat Jouko Siljamäki, Mikko Peltoniemi ja Yrjö Nevanperä. Kuvaajina toimivat Reijo Sjöblom ja Ahti Yli-Mannila. Videot ja äänitteet ojennettiin veteraaneille veteraanijuhlassa 16.5.2004. Kirjasto sai myös yhdet kappaleet. Vuonna 2004 kerho saavutti 8. sijan piirin toimintakilpailussa (22 kerhoa).

Kerho osallistui vuodesta 2006 alkaen 11 vuotta reserviläisten kanssa sotaveteraanikeräykseen. Keräyksen päällikkönä toimi Mikko Peltoniemi apunaan upseerien ja reserviläisten tiimi, kuskeja oli vuosittain toistakymmentä. Pääasiallisesti teuvalaiset suhtautuivat keräykseen positiivisesti ja tuotto oli runsas joka vuosi.

Kesäkuussa 2009 järjestettiin kerhon 50-vuotisjuhlamatka Raatteen tielle ja Suomussalmelle. Vuoden 2012 kesäkuussa tehtiin Niilo Hakalan johdolla Karjalan matka seuraten JR58 sotataivalta jatkosodassa. 50 matkalaisen joukossa oli osanottajia myös Kauhajoelta, Jalasjärveltä, Jurvasta ja Mikkelistä. Saman vuoden elokuussa järjestettiin Teuvalla Niinisalon Tykistöprikaatin valatilaisuus. Sotilaita oli vajaa 1000 ja heidän omaisiaan ja muita vieraita pari tuhatta. Valakaavan lukijana toimi kerhon puheenjohtaja Pekka Viirimäki. Valatilaisuuden järjestely kesti lähes kaksi vuotta alkaen vuonna 2010, jolloin allekirjoittanut oli vs. kunnanjohtajana toimien koko valmistelun ajan järjestelyorganisaation puheenjohtajana. Organisaatiossa oli mukana kymmeniä upseereita ja reserviläisiä eri tehtävissä. Valajärjestelyt onnistuivat erinomaisesti, ja Teuva sai lämpimät kiitokset prikaatin johdolta.

Sodasta palattiin Teuvalle 15.11.1944, paluun muistolle järjestettiin reserviläisten kanssa marraskuussa 2013 muistojuhla. Osanottajia oli 150. Juhlassa ojennettiin sotilasmitalit kerhon puheenjohtajille Yrjö Nevanperälle, Mikko Peltoniemelle, Pekka Viirimäelle ja Jouko Siljamäelle.
Suomi 100 vuotta-teeman kunniaksi paljastettiin Kiteellä 9.7.2017 JR 58 muistomerkki juhlallisin menoin. Paikalla oli satoja suupohjalaisia. Teuvalta matkusti Niilo Hakalan johdolla linja-autollinen isänmaan ystäviä tilaisuuteen. Muistomerkin paljastustilaisuudessa Teuvan kuntaa edusti allekirjoittanut ja Aulis Ranta-Muotio ojensi Teuvan kunnan viirin Kiteen kaupungille juhlassa. Teuvalta kerättiin reserviupseerien ja reserviläisten yhteistyönä hankkeeseen noin 3000 euroa. Patsashankkeen johdossa toimi Antti Tukeva ja Teuvalta alueellisessa suunnitteluryhmässä olivat Jouko Siljamäki, Jarkko Tuisku ja Pekka Viirimäki.

Maakuntamuseon hallinnoima Mannerheim-näyttely järjestettiin Orrelassa elokuussa 2017. Päävastaavana toimi Mikko Peltoniemi ja näyttelyn perusti Juha Levonen. Pääministeri, arkkipiispa Lauri Ingmanin syntymän 150-vuotismuistotilaisuus pidettiin seurakuntasalissa 30.6.2018. Reserviupseerit olivat merkittävässä roolissa tässä Vapaussodan ja Itsenäisyyden Teuvan perinneyhdistyksen järjestämässä juhlassa. Eduskunnan puhemies Paula Risikko piti juhlapuheen. Tämän vuoden elokuussa käytiin reserviläisten kanssa tutustumassa Niinisalon varuskuntaan.

Kerhon jäsenmäärä on 32. Vuoden 2019 hallitukseen kuuluvat: puheenjohtaja, majuri Erkki Nevanperä, varapuheenjohtaja, kapteeni Mikko Peltoniemi, sihteeri/taloudenhoitaja, vänrikki Tuomas Nisula, jäsen, everstiluutnantti evp. Niilo Hakala, jäsen, luutnantti Esko Hannuksela, jäsen, yliluutnantti Juhani Pihlajikko, jäsen, kapteeni Jouko Siljamäki ja jäsen, yliluutnantti Pekka Viirimäki. Ensi vuoden 2020 hallitukseen saadaan lisää nuorta voimaa, kun luutnantti Jarkko Kallio tulee mukaan toimintaan. Tervetuloa Jarkko.

Arvoisat kuulijat
Tulevaisuudessa kerho tekee entistä tiiviimpää yhteistyötä Teuvan Reserviläisten kanssa. Veteraaneja on tällä hetkellä vähän, ja joukko harvenee yhä nopeammin. Veteraanityön vastuu on siirtymässä nuoremmille. Löytyykö tähän tärkeään työhön tarttujia? Näemme, että kerholla on vastuuta myös tästä työstä. Veteraanien työ ja kotirintaman uurastus eivät saa meiltä päästä unohtumaan.

Erkki Nevanperä pj.