Kivalon Reserviläismaja


Majan kerrosala on n. 100 m2. Majassa on takkatupa, kolme makuuhuonetta ja keittiö. Oleskelutilaa on n. 20 hengelle, vuodepaikkoja on 16, sisältä löytyy kemiallinen wc ja pihaterassi. Pihapiiristä löytyy myös sauna, varasto, puuvaja ja puhdasvetinen kaivo. Alueella on hyvät metsästys ja marjastusmaastot. Luontopolku Martimoaavalle lähtee majan läheisyydestä.

Varaukset:

Majan vuokraus majaisäntä Pekka Hildeniltä

puh. 0400 947 203

s-posti: [email protected]

 

 

 

 

 

Tietoa Kivalon Reserviläismaja Ry:stä
Kivalon Reserviläismaja ry. on perustettu 30.3.1979 ja rekisteröity 11.2.1982. Majayhdistyksen jäsenet ovat seuraavat rekisteröidyt yhdistykset:

 

Yhdistyksien edustajista muodostuu majayhdistyksen hallitus, jonka sihteerinä toimii majaisäntä.

Perustaminen, rakentaminen ja kunnossapito

Kivalon Reserviläismajahankkeen alullepanijoita olivat Kemin ja Veitsiluodon rerviupseerit, jotka 1971 kutsuivat alueen muut reserviupseerien ja -aliupseerien yhdistykset koolle pohtimaan yhteisen tukikohdan perustamista. Keväällä 1971 hanke sai vauhtia, kun keminmaalaiset reserviupseerit välittivät tiedon, että Keminsuulla aletaan purkaa vanhaa historiallista peräpohjalaista rakennusta. Rakennuksen ajateltiin soveltuvan tukikohdaksi uudelleen pystytettynä asianmukaiseen ympäristöön. Rakennuksen omistivat edesmenneiden eversti August Mäkiniemen ja hänen sisarensa Ida Kuuselan omaiset. August Mäkiniemen leski Aino Mäkiniemi lupasi ilomielin hankkeelle oman ja perheensä osuuden talosta ja lisäksi rahasumman Kuuseloiden osuuden lunastuksesta. Metsähallitukselta vuokrattiin tontti Kivalon alueelta ja rakennuksen purku aloitettiin.

Purkutyöt saatiin päätökseen kesällä 1972, mutta hankkeen kustannusarvio nousi 140.000 markkaan. Koska kellään hankkeen osakkaista ei ollut alkupääomaa, jouduttiin tilannetta harkitsemaan uudelleen. Ongelman ratkaisu tuli Kemi Oy:ltä, joka tarjosi valmistamiaan tilavaa hirsimökkiä, erillistä saunaa ja vajarakennusta varsin kohtuulliseen hintaan.

Rakennusten pystyttäminen aloitettiin keväällä 1974. Talkoolaiset tekivät töitä koko kesän, joten elokuun 3. päivänä 1974 pidettiin harjannostajaiset. Saman syksyn aikana lahjoituksena saadut Mäkiniemen talon hirret myytiin Ylipaakkolan kotiseutuyhdistykselle, joka pystytti perinnerakennuksen Tervolan kotiseutumuseon alueelle.

Kesän -75 aikana saatiin loputkin rakennustyöt tehtyä, ja yhdistetty tupaantuliais- ja vihkijuhla pidettiin 21.9. Tilaisuuteen osallistui yli 200 kutsuvierasta ja reserviläistä perheineen. Samalla julkistettiin hankkeeseen tavalla tai toisella osallistuneet lahjoittajat, ja tehty työmäärä: 274 miestä ja 54 naista olivat tehneet 4830 työtuntia joko purku- tai pystytystyömaalla. Tehtävänä oli vielä pihatyöt, kaivo, vesijohto- ja viemärityöt sekä sähköistykset.

Töiden valmistuttua olikin aika siirtyä kunnossapitoon. V. 1984 rakennusta oli ryhdyttävä suoristamaan tunkeilla perustuksen roudittua. samalla pirtin lattia avattiin ja koolaus korjattiin. Majan ulkokuori maalattiin uudelleen v. 1990. Vuoden 2003 perusparannuksessa uusittiin rakennusten huopakate, majan terassi kunnostettiin, vesihuolto hoidettiin kuntoon, sauna ja pesuhuone remontoitiin. Vuosina 2004-2007 talkoiltiin 2788 tuntia 42 miehen ja 10 naisen voimin. Tontilla olevan laavun rakensivat metsäkoulun pojat. V. 2009 maalattiin maja ja sauna ulkoa, ja majalle rakennttiin pyörätuoliramppi. Reserviläismajan tontti lunastettiin Metsähallitukselta 1.6.2007.

Talkooprojekteihin osallistuneiden henkilöiden luettelo on mittava. Mainittakoon vielä, että maanpuolustusnaiset ovat vuosien varrella huolehtineet majan siisteydestä ja osin sisustuksesta, joskus myös tilaisuuksien muonituksesta.

Käyttö ja käyttäjät

Majan pääasiallisia käyttäjiä ovat olleet lähinnä majayhdistyksen jäsenet itse. On pidetty hengellisiä iltoja, pikkujouluja, vappujuhlia ja järjestetty ulkoiluretkiä. Majan maastossa on järjestetty myös mm. ampumahiihtokilpailuja. Kemin sotilaspiiri järjesti pariin otteeseen kertausharjoitukset maja tukikohtanaan v. 1979. V. 1987 majalla järjestettiin vapaaehtoiset kertausharjoitukset. Maja on toiminut myös suunnistuskilpailuiden tukikohtana useaan otteeseen. Reserviupseeriliiton 50-vuotisjuhlaviesti hiihdettiin Kivaloiden kautta, ja hiihtäjät yöpyivät majassa. Myös jääkäriperinneyhdistyksen etappivaellusten reitti on kulkenut majan läheisyydessa, niin että vaeltajat ovat viettäneeet yönsä majassamme. Majaa ovat vuokranneet erilaisiin tilaisuuksiinsa myös mm. sinibaretit.