Tapio Maijala Veteraanituvalla

Esitelmä- ja keskustelutilaisuus Veteraanituvalla 8.2.2014

Loimaan Reserviupseerit ry järjesti  Natoa koskevan esitelmä- ja keskustelutilaisuuden Loimaan Veteraanituvalla lauantaina 8.2.2014. Tilaisuudessa esiintyi loimaalaislähtöinen kommodori Tapio Maijala, ”miehemme Brysselissä”,  joka toimii apulaissotilasedustajana Suomen erityisedustossa Natossa.  Harvinainen mahdollisuus saada kuulla sotilaan tiestä Loimaan saviseudulta Euroopan Brysseliin  veti Veteraanituvan täyteen asiasta kiinnostunutta maanpuolustusväkeä.

Saimme kuulla yhteenvedon Maijalan sotilasurasta, joka on johtanut Saaristomeren meripuolustusalueen komentajan tehtävien kautta nyt kansainväliseen tehtävään.  Saimme myös katsauksen Suomen ja Naton tilanteesta suhteessa toisiinsa, historian, nykytilanteen ja tulevaisuuden valossa. Esitelmä virittikin yleisössä laajan keskustelun. Keskustelussa tulivat esiin mm. Venäjän suhteet Natoon kuten myös läntisen naapurimme asema Naton kumppanina.

Venäjä nähdään Natossa tärkeänä kumppanina ja yhteiset asiat käsitellään Nato-Venäjän kahdenvälisissä kokouksissa, johon muilla kumppaneilla ei ole asiaa. Tiedon saaminen ja  välittäminen muodostaakin haasteen edustostollemme. Nato ja Venäjä tekevät hyvää yhteistyötä terrorismin torjunnassa, mm. merirosvojen vastainen toiminta on ollut merkittävässä osassa. Norja ja Tanska ovat Naton jäseniä ja Norja näyttääkin esimerkkiä hyvästä yhteistyöstä Venäjän kanssa yhteisellä rajallaan. Tanskalainen Fogh Rasmussen taas toimii Naton pääsihteerinä. Ruotsi näyttäytyy Naton suuntaan aktiivisena kumppanina, mutta ei kuulu Natoon, kuten ei Suomikaan. Yhteistoiminta pohjoismaiden kesken toimii kuitenkin hyvin ja tapaamiset Natossa ovat säännöllisiä.

 

Maijala_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maijala_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_7279

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomen erityisedustosta löytyy lisätietoa edustuston internetsivuilta osoitteesta http://www.finlandnato.org/public/Default.aspx?culture=fi-FI&contentlan=1. Sivustolta löytyy myös Tapio Maijalan selonteko hänen uransa alkutaipaleesta apulaissotilasedustajana Brysselissä:  http://www.finlandnato.org/Public/default.aspx?contentid=237615

Kuvat aukeavat suurempina klikkaamalla niitä.