Loimaan Seudun Sotaveteraanit ry 50 vuotta

 

DSCF2302-1Loimaan Seudun Sotaveteraanit ry 50 vuotta

Suojeluskuntataloksi rakennettu ja loimaalaisen sotaväen joukkojen kokoamispaikkana toiminut ja sotaan lähtöä todistanut perinteikäs Heimolinna toimi viittäkymmentä toimintavuottaan 24.4.2016 juhlineen Loimaan Seudun Sotaveteraanit ry:n juhlapaikkana. Näin entinen suojeluskuntatalo sai arvoisensa kunnian toimia tällä kertaa sotaveteraanien juhlatilana nuorten poikien sotaan lähdön sijaan.

Tilaisuuden juonsi Loimaan Reserviupseerit ry:n puheenjohtaja Olli-Pekka Rastas. Sotaveteraaniyhdistyksen puheenjohtaja Matti Vainio avasi  tilaisuuden avajaissanoissaan lyhyesti yhdistyksen historiaa. Enimmillään yhdistyksen jäsenmäärä oli 580 sotaveteraania, joka nyt on vähentynyt noin kahdeksaankymmeneen. Perinne- ja tukiyhdistyksen, joka toimii veteraaniperinteen vaalimiseksi tuleville sukupolville, jäsenmäärä on Varsinais-Suomen piirin suurin, lähes kuusisataa. Aktiivisia toimijoita näistä on kymmenisen prosenttia.

Tämän jälkeen esiintyi Laivaston soittokunta Timo Kivistön johtamana. Kaupunkineuvos Timo Honkala käsitteli juhlapuheessaan loimaalaisten tietä talvi- ja jatkosodissa. Honkala totesi mm. että ellei jatkosodan JR 35:n loimaalaispataljoona, kolmas pataljoona, olisi saanut täydennystä sodan aikana, olisi pataljoonassa ollut sodan päättyessä vain nelisenkymmentä sellaista sotilasta, johon vihollisen luoti tai sirpale ei olisi koskenut.

Tilaisuudessa muistettiin Suomen valkoisen ruusun 1. luokan mitalilla veteraaneja Tauno Ikävalko, Elsa Koskinen, Aune Torkkeli ja Anna Hämäläinen. Lisäksi palkittiin veteraanitoiminnassa ansioituneita seuraavasti:  Sotaveteraaniliiton ansioristillä Pauli Hyrkäs, Risto Jaakkola, Jorma Koivisto, Markku Laurinen, Jouko Rinne ja Seppo Solla, Sotaveteraanipiirin kultaisella ansiomerkillä Risto Hakala, Erkki Kettunen, Martti Repo, Voitto Suvila ja Ulla Pitkänen ja Sotaveteraanipiirin hopeisella ansiomerkillä Pauli Hollo, Olli-Pekka Rastas, Jukka Ristimäki ja Ilmo Vesterinen.

Musiikkiesitysten myötä tervehdyksensä toivat nuoret Fanni ja Viola Varho sekä tietysti perinteikäs Korsulaulajat. Sanalliset tervehdyksensä esittivät Sotaveteraaniliitto ja -piiri sekä Loimaan kaupunki. Päätössanat lausui perinnejaoston varapuheenjohtaja Ilkka Raitala.

DSCF2331-1 DSCF2351-1

 

DSCF2323-1

Loimaan Reserviupseerit ry:n edustajat Risto  Jaakkola ja pj. Olli-Pekka Rastas onnittelevat juhlivaa yhdistystä, jota edustavat kuvassa pj. Matti Vainio ja Simo Jokinen. Vuoroaan odottaa Porin prikaatin killan Loimaan alueosaston Seppo Yli-Nissilä.

DSCF2359-1

Korsulaulajat esiintyvät  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Jouko Rinne