Vuosikokousantia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Loimaan Reserviupseerit ry:n vuosikokous pidettiin 6.4.2016. Vuosikokoukseen saapuikin harvinaisen suuri osanottajajoukko, olisikohan tilaisuuteen kutsutulla esitelmöitsijällä ollut osansa asiassa? Toimintakertomus ja tilit v:lta 2015 hyväksyttiin ja vahvistettiin sekä tilivelvollisille myönnettiin vastuuvapaus.

Kokouksen jälkeen siirryttiin yhdessä reserviläisten kanssa kuuntelemaan Merivoimien esikunnan kanslian päällikön everstiluutnantti Hans Adolf Ehrnroothin esitelmää.

Esitelmässään Ehrnrooth kertoi urastaan puolustusvoimissa, todeten mm. että upseerinura ei ollut hänelle itsestäänselvyys. Uranvalinnan jälkeen hänen uransa on käsittänyt lukuisia ulkomaankomennuksia mm. YK-sotilastarkkailijana UNTSO:ssa, sotilasasiamiehenä Brysselissä ja Pariisissa, osastoupseerina Kosovossa, kriisinhallintajoukkojen komentajana Tshadissa, kotimaassa pääesikunnan eri tehtävät sekä joukko-osastotehtävät Savossa ja Ylä-Lapissa.  Pohjoisten joukkojen kanssa hän tuntui viihtyneen parhaiten, vaikka nykyinen tehtävä merivoimien esikunnan kanslian päällikkönäkin tuntui miellyttävän. Ehrnrooth on siirtymässä 55 vuoden saavuttaessaan tämän vuoden lopulla eläkkeelle, josta hän tuntui olevan pahoillaan, koska kertoi virtaa vielä riittävän.

Esityksensä lopuksi hän kertoi suhteestaan isäänsä, jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothiin, jonka suhteen hän kertoi muuttuneen vuosien mittaan aina lämpimämmäksi, mitä enemmän vuosia kului. Hän kertoi isänsä yksi opetuksia olleen, että hyvän johtajan tulee pitää alaisistaan. Lopuksi kokouksen osanottajat saivat esittää kysymyksiä. Selvisi mm. että Adolf Ehrnrooth ei pitänyt sotakokemuksiaan vain omana tietonaan, vaan kertoi niistä pojalleen auliisti. Saimme myös kuulla Ehrnroothin pahasta haavoittumisesta Kurkelanjärvellä heinäkuun alussa 1941. Muisteltiin vielä jalkaväenkenraalin käyntiä Loimaalla 1997, jolloin mm. yhdistyksemme nykyinen puheenjohtaja sai näyttää taitojaan kenraalin solmion solmimisessa.

Vilkkaan keskustelun päätteeksi yhdistyksemme tarjosi everstiluutnantti Hans Adolf Ehrnroothille kahvit Ankkuripaikan ravintolassa.