Kerhotilat

Kerhotilat sijaitsevat Porin vanhan linja-autoaseman viereisen talon kattohuoneistossa, 12. kerroksessa. Tiloista aukeaa koko Porin kattava upea panoraamanäkymä. Kerhohuone on jäsenistön aktiivisessa käytössä. Tiloissa järjestetään kerhoiltoja, toimintapäivien illanistujaisia, kevät- ja syyskokoukset ja hallituksen kokoukset. Jäsenistöllä on mahdollisuus vuokrata kerhotilat yksityistilaisuuksia varten. Kerhohuoneella kävijöiden käytössä ovat sauna, av-välineistöllä varustettu kokoustila, sekä seurustelu- ja keittiötila.

Kerhotilojen tarkoitus on palvella jäsenistöä mahdollisimman monipuolisesti. Erilaisten tilaisuuksien aikana kerhohuoneella on mahdollisuus valmistaa ruokaa ja samalla laittaa sauna lämpiämään. Saunaan mahtuu kerralla isompikin porukka ja tehokas kiuas antaa tarvittaessa kovat, mutta suuren kivimassansa ansiosta myös pehmeät löylyt. Lauteiltakin voi ihastella ikkunasta avautuvaa näkymää Koiviston suuntaan. Sauna lämpiääkin kerhon kaikissa tilaisuuksissa, joten tullessasi kerholle, muista ottaa pyyhe mukaan.

Nykyisen kerhotilan lyhyt historia

Vanha kerhohuone Valtakadulta myytiin pois elokuussa 2008, koska tilat oli todettu epäkäytännöllisiksi kerhotoimintaa varten. Silloiset kerhotilat koostuivat kahdesta huoneesta, pienestä keittiöstä ja varastosta. Tavoitteena oli myymisen jälkeen etsiä kerholle uudet tilat, jotka palvelisivat paremmin jäsenistöä. Vaatimuksina oli sauna, pieni keittiö ja hyvät tilat yhteisille tilaisuuksille ja hallituksen kokouksille.

Keväällä 2009 kerhon hallitus löysi ja hankki asunto-osakeyhtiö Tähtisilmän 12. kerroksesta kahdesta huoneistosta koostuvan kokonaisuuden. Huoneistot päätettiin purkaa ulkoseiniä myötäillen ja rakentaa tilalle toimivat kerhotilat. Purku- ja rakennustyöt pyrittiin tekemään suurimmaksi osaksi talkoovoimin.

Purkutalkoita järjestettiin syksyn 2009 aikana pariin otteeseen. Kaikki väliseinät hajotettiin, laminaatit poistettiin ja vanhat keittiökalusteet irrotettiin. Purettu materiaali siirrettiin ikkunasta lavalle, jota Vuorsola Oy:n nostoauto kannatteli 12 kerroksen ikkunoiden korkeudella. Lava tyhjennettiin alhaalla olleeseen vaihtolavaan.

Martin Wolff voitti arkkitehtitoimistojen välisen kilpailun kerhohuoneen tilankäytön suunnittelusta ja aloitti suunnittelutyön hallituksen antaman vaatimusluettelon pohjalta. Maaliskuussa 2010 pidettiin tulevassa kerhotilassa siivous-, tapetinpoisto- ja tyhjennystalkoot. Huoneisto oli nyt purettu, siivottu ja rakentamista vaille valmis. Kerhohuoneen pohjapiirustukset valmistuivat samoihin aikoihin ja rakennussuunnitelma lupa-anomuksineen jätettiin Porin kaupungille viipymättä.

Kaupungin taholta tuli kuitenkin tieto, joka yllätti kaikki rakennusprojektissa mukana olleet. Asemakaavassa oli merkitty kiinteistöön vain 11 asuinkerrosta, joten rakennusluvan saaminen muutostöitä varten kiinteistön 12. kerrokseen ei ollut mahdollista ilman asemakaavamuutosta. Asemakaavan muuttaminen viivästytti kerhohuoneen rakentamisen aloittamista yli puolella vuodella.

Syksyllä 2010 asemakaavamuutoksen myötä rakennuslupa viimein heltisi kaupungilta ja rakentaminen pääsi kunnolla käyntiin. Samalla aloitettiin rakennusmateriaalien hankkiminen ja päätettiin nostaa tarvittavat rakennusmateriaalit talon katolle nosturilla. Nosturi nopeutti materiaalien siirtoa huomattavasti ja 5. tammikuuta 2011 järjestettiin kerholla nostotalkoot.

Nostotalkoiden jälkeen kerholla järjestettiin jäsenten voimin parikymmentä kertaa rakennustalkoot, joiden aikana kerhohuone saatiin lähes kokonaan valmiiksi. Ulkopuolisena urakointina teetettiin väliseinien rungot, seinien ja kattojen levyttäminen, tasoitus ja maalaus. Tiiliseinän muuraus, laatoitustyöt ja parketin asennus teetettiin niin ikään ammattilaisilla. Viimeiset jäsenille suunnatut rakennustalkoot järjestettiin lokakuussa 2011. Tämän jälkeen lähinnä kerhon hallituksen toimesta kerhotiloissa on tehty erinäisiä viimeistelytöitä ja kohteen virallinen lopputarkastus saatiin suoritettua syksyllä 2014.

Perinteitä kunnioittava, mutta moderni yleisilme toteutui loistavasti kerhohuoneessa. Poistetut väliseinät antavat tilalle avaruutta ja mahdollistavat monipuolisen käytön. Pieni keittiö pitää sisällään kaikki tapahtumien järjestämiseen tarvittavat laitteet. Pitkä kokouspöytä tarjoaa oivat puitteet kokousten pitämiselle, mutta on silti helposti siirrettävissä tilaisuuden niin vaatiessa. Sohvanurkkaus mahdollistaa kokoustiloja intiimimmän tunnelman kirjaston vieressä.

Kattohuoneiston näköala on aiheuttanut kerhohuoneella vierailevissa ihastusta kerta toisensa jälkeen. Kerhohuoneelta avautuu näkymät kolmeen suuntaan. Päivänvalossa kaupungista löytyy loputon määrä tuttuja rakennuksia ja yksityiskohtia, joita ei ole edes oivaltanut maasta käsin. Illan hämärtyessä auringonlasku tuo tullessaan uudenlaisen näkökulman kaupunkiin. Valomeri avautuu kaikista ikkunoista ja luo illuusion paljon suuremmasta ympäristöstä. Suurkaupungin tuntua lisää jatkuva ajovalojen liike, joka elävöittää tummaa kaupunkia