Kerhon palkitsemissäännöt

Huomionosoittaminen (palkitseminen, muistaminen) HRUP:N Senioriupseerikerhossa:

Periaatteet
HRUP:n Senioriupseerikerhon (myöhemmin ”kerho”) huomionosoituksilla voidaan palkita kerhon jäseniä ja muita henkilöitä tai tahoja poikkeuksellisista ansioista, jotka ovat kerhon tavoitteiden ja strategian mukaisia sekä palvelevat kerhon tarkoitusperiä (isänmaallisuus, veljeys, yhteisöllisyys, koke-mus).
Kerhon omien jäsenten palkitsemisen lähtökohtana on aktiivinen, poikkeuksellisen ansiokas ja tulok-sellinen toiminta. Kerhon jäsenyys tai pelkkä kuuluminen kerhon toimielimeen (hallitus, toimikunnat) ei yksinään riitä. Huomionosoituksien tarkoitus on kiittää tai muistaa tehdystä työstä sekä kannustaa ja motivoida jatkamaan ponnistelujaan senioriupseeritoiminnan hyväksi.
Palkitsemisten väliksi suositellaan vähintään kahta vuotta huomioiden mahdollisten asetustekstien määrittämät tätä pidemmät väliajat (mm. RUL:n kultainen ansiomitali soljen kera ja ritarikuntien kun-niamerkit).

Huomionosoitusvälineet
Kerhon omat
• Kerhon standaari (kerhon oma korkein huomionosoitus)
• Kunniajäsenyydet (kutsuminen kerhon kunniapuheenjohtajaksi tai kunniasenioriksi/kunniaveteraaniksi)
• Leijona-mitali (pronssinen, hopeinen, kultainen)
• Adressi, kortti (kerhon puheenjohtaja toteuttaa tarvittaessa kerhon onnittelut ja muistamiset)

Yhdessä muiden kanssa
• Valtiolliset kunniamerkit ja arvonimet
• RUL:n ansiomitalit ja järjestötuotteet
• Eri maanpuolustuksellisten yhdistysten jakamat ansiomitalit ja -merkit (Sininen Risti, Jalkaväen an-sioristi, Tykkimiesmitali, Viestiristi, Pioneeriansiomitali, Sotilaspoikien perinneliiton ansiomitalit ym.)

Huomionosoitustavat

1. Kerhon standaari

• Standaari eli pöytäviiri on kerhon korkein huomionosoitukseen tarkoitettu esine, jossa kerhon tunnus on näkyvästi esillä. Standaari voi olla painettu tai brodeerattu. Myönnettyyn standaa-riin kiinnitetään laatta, johon on kirjoitettu saajan nimi, myöntöpäivä ja kerhon nimi.
• Standaari voidaan myöntää huomionosoituksena kerhon jäsenelle tai muulle henkilölle kerhon tarkoitusperien hyväksi tehdystä poikkeuksellisen ansiokkaasta työstä, sekä henkilölle, joka on toiminut poikkeuksellisen ansiokkaasti sotahistorian, perinteiden, maanpuolustustiedon ja -tahdon ylläpitäjänä ja vaalijana. Standaari voidaan myös myöntää huomionosoituksena yhteisölle, joka on toiminnallaan poikkeuksellisella ansiokkaasti tukenut kerhon toimintaa sen tarkoituspe-rien toteuttamiseksi.
• Standaarin myöntää kerhon hallitus. Tilanteissa, jolloin huomionosoituksen välitön myöntäminen on perusteltua, kerhon puheenjohtajalla on oikeus standaarin itsenäiseen myöntämiseen. Tällöin sen myöntämisen käsittelee ja hyväksyy hallitus jälkikäteen.
• Kerhon sihteeri pitää luetteloa myönnetyistä standaareista. Standaari myönnetään vain kerran samalle vastaanottajalle.

2. Kunniajäsenyydet
Senioriupseerikerhon (hallituksen) kunniapuheenjohtajan arvo:
Kerhon sääntömäärinen kokous voi kutsua kunniapuheenjohtajaksi henkilön, joka on toiminut kerhon puheenjohtajana ja edistänyt poikkeuksellisen ansiokkaasti ja pitkäjänteisesti kerhon toi-mintaa ja tarkoitusperiä. Kerholla voi olla vain yksi elossa oleva kunniapuheenjohtaja. Valitulle kunniapuheenjohtajalle annetaan kerhon puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoittama päivätty kunniakirja. Kerhon istuva puheenjohtaja ei kautensa aikana voi saada kunniapuheenjohtajuutta.
Senioriupseerikerhon (hallituksen) kunniaseniorin/kunniaveteraanin arvo:
Kerhon sääntömääräinen kokous voi kutsua kunniasenioriksi henkilön, joka on edistänyt poik-keuksellisen ansiokkaasti ja pitkäjänteisesti kerhon toimintaa ja tarkoitusperiä. Rintamatunnuksen omaavaa kunniasenioria kutsutaan kunniaveteraaniksi. Elossa olevien kunniaseniorien määrä voi olla enintään viisi jäsentä. Kunniaseniorille annetaan kerhon puheenjohtajan ja sihteerin allekir-joittama päivätty kunniakirja.
Kunniapuheenjohtajuus ja -seniorisuus ovat elinikäisiä. Hallitus voi kuitenkin esittää kerhon sään-tömääräiselle kokoukselle kunniajäsenyyden päättämistä, jos kunniapuheenjohtaja tai -seniori
• on syyllistynyt sellaiseen rikkomukseen, joka perusyhdistyksen tai kerhon sääntöjen mukaan aiheuttaa erottamisen jäsenyhdistyksestä tai kerhosta.
• on käyttäytynyt upseerin arvolle sopimattomalla tavalla tai menettänyt upseeriarvonsa.
• on toiminut perusyhdistyksen tai kerhon tarkoitusperien vastaisesti.

3. Senioriupseerikerhon Vuoden Senioriupseeri

Perusteena valinnalle voi olla valittavan jäsenen aktiivinen ja rakentava osallistuminen (tilaisuuden aiheeseen perehtyminen, uudet näkökulmat jne.) kerhon järjestämiin tapahtumiin tai muu kerhon tarkoitusperiä merkittävästi edistänyt toiminta. Valinnan tarkoituksena on kannustaa valittua jä-sentä ja samalla myös muita kerhon jäseniä aktiiviseen jäsenyyteen.

Hallitus valitsee toimintavuoden päätyttyä Vuoden Senioriupseerin. Valinta todetaan kerhon seu-raavassa sääntömääräisessä kevätkokouksessa. Sama henkilö voidaan valita Vuoden Senioriupsee-riksi enintään kolme kertaa. Valintojen välillä täytyy olla vähintään kaksi vuotta. Valinta voidaan jättää tekemättä, jos kriteerit täyttävää jäsentä ei ole sinä vuonna.

Valitulle jäsenelle annetaan RUL:n Leijona-mitali puujalustalla järjestyksessä ensin pronssinen, sitten hopeinen ja viimeiseksi kultainen. Jalustaan on kiinnitetty hopeoitu alumiinilaatta, jossa on saajan nimi, VUODEN SENIORIUPSEERI v.XXXX, päivämäärä, HRUP:N SENIORIUPSEERIKERHO.

4. Adressit, muut onnittelut ja huomionosoitukset

Puheenjohtaja onnittelee kortilla kerhon puolesta jäsenen täyttäessä pyöreitä tai ”puolipyöreitä” vuosia (alkaen 75 ikävuodesta). Kerhon hallituksen edustaja (joko puheenjohtaja yksin tai dele-gaatio) osallistuu jäsenen hautajaisiin omaisten linjan mukaisesti adressilla tai läsnäololla.

Puheenjohtaja voi palkita kerhon ulkopuolisia tahoja kerhon esitelmätilaisuuden esiintyjää halli-tuksen hyväksymällä kohtuullisella tavalla (esimerkiksi ”Marsalkan sauva”, standaari, Leijona-mitali, kerhon historiikki).

Puheenjohtaja tai hallituksen jäsen voidaan palkita Leijona-mitalilla jäsen- ja palkitsemistoimikun-nan esityksestä hallituksen päätöksellä poikkeuksellisen aktiivisesta hallituksessa työskentelystä. Pronssinen mitali voidaan myöntää yhden hallituskauden jälkeen, hopeinen kahden hallituskau-den jälkeen ja kultainen kolmen hallituskauden jälkeen.

5. Valtiolliset kunniamerkit ja arvonimet, RUL:n ansiomitalit ja eri maanpuolustuksellisten yhdistysten jakamat ansiomitalit ja -merkit

Valtiollisten kunniamerkkien ja arvonimien sekä RUL:n ansiomitalien esitykset toteutetaan yhdes-sä HRUP:n ja perusyhdistyksen kanssa. Esitykset eri maanpuolustuksellisten yhdistysten jakamista ansiomerkeistä toteutetaan mahdollisuuksien mukaan yhdessä perusyhdistyksen kanssa.

Ehdotukset kohtien 1.–3. ja 5. huomionosoituksista tehdään kerhon jäsen- ja palkitsemistoimikun-nalle, joka valmistelee esitykset hallituksen käsiteltäväksi.

Kerhon jäsen- ja palkitsemistoimikunnan ja kerhon puheenjohtajan vastuulla on pitää ajantasaista luetteloa jäsenten saamista valtiollisista kunniamerkeistä ja arvonimistä sekä RUL:n tai muiden maanpuolustuksellisten yhdistysten myöntämistä ansiomitaleista ja -merkeistä. Luettelon ylläpi-dossa voidaan tukeutua RUL:n ja mahdollisten muiden osapuolien pitämiin rekistereihin.