Sillanrakentajat

Klaukkalan reserviupseerien jäsenet korjasivat talkoilla Luhtajoen sillan. Silta sijaitsee Klaukkalan pelloilla vedenpuhdistamon läheisyydessä. Peltotie ei ole julkinen reitti, mutta monet kävelijät ja pyöräilijät kulkevat sitä pitkin liikkumaan lähimetsiin.

Eki Felt sai idean, kun talvella reserviupseerit järjestivät Tammitulet tapahtuman laavullaan, johon väki saapui peltotietä pitkin. Sillan kansi oli lahonnut ja harva kuin vanhassa suojelusenkelitaulussa, Felt toteaa. Pyysimme luvan maanomistajalta Ylisjoentilalta Toivomäeltä. He ilahtuivat tarjouksesta ja totesivat, että silta kaipaa remonttia, muttei ole tilanhoidon kannalta keskeinen urakka. Itsekin korjaus olisi hoitunut, mutta kerhon tarjous otettiin mieluisana yllätyksenä vastaan.

Klaukkalan reserviupseerien jäsenet innostuivat talkoista. Ohikulkutien urakoitsija Kreate Oy lahjoitti työmaalle laudat. Töitä tehtiin helmikuun viikonloppuina noin 25 talkootyöpäivää. Työt sujuivat, kun mukana oli Heikki Korpelan ja Sami Palmun kaltaisia ammattilaisia, joilla oli näkyä ja kykyä rakennustyöhön. Jälleen kerran tuli todistettua, mikä vahvuus on, kun Klaukkalan reserviupseerien toiminta on avointa muillekin kuin reserviupseereille. Yhdet kerhomme aktiivisimmista jäsenistä, kersantit Korpela ja Palmu olivat avainroolissa siltaprojektissa. Laudan kantoon kelpasi harrastelijakin. Muutaman tunnin työskentelyn jälkeen idea avautui amatööreille. Ruuvinväännin ja vasara alkoivat pysyä kädessä kokemattomallakin.

Nämä olivat hyvän mielen talkoot, totesivat Korpela ja Palmu työn valmistuttua. Nyt silta palvelee liikkujia. Hauskimpia hetkiä miesten mukaan talkoissa oli, kun joku sauvakävelijä kysyi, olemmeko kunnan työmiehiä. Kiitokset ohikulkijalta olivat vuolaat, kun hän kuuli siltaa korjattavan vapaaehtoisvoimin. Ei tällaista yhteisöllisyyttä kuvittelisi enää tänä päivänä olevan!

Työtä lähiyhteisön hyväksi

Monilla on varusmiespalveluksen pohjalta kuva, että vapaaehtoinen maanpuolustusharrastus on äkseerausta ja ryynäämistä, Eki Felt toteaa. Kuva on väärä. Klaukkalan reserviupseerit mahdollistaa mm. ampumaharrastuksen, mutta yhdistyksellä on laajempaakin yhteiskunnallista merkitystä. Haluamme palvella omaa lähiyhteisöämme, mistä siltatalkoot ovat hyvä esimerkki. Osallistumme veteraanikeräyksen toteuttamiseen ja moni jäsenemme on mukana Yhteisvastuukeräyksen toteutuksessa. Lisäksi kerhomme laavu on ainakin kahden koulun, Klapaset-partiolippukunnan ja monien perheiden käytössä.

Viimeisenä talkoopäivänä mukana oli kerhon jäsen ye-evl. Jussi Lukkari, joka on aikanaan kirjoittanut myös oppikirjan sillanrakennuksesta. Ei tämä nyt pioneeriharjoitukselta näytä, Pioneerisäätiön toimitusjohtaja Lukkari totesi. Mutta siltaa syntyy tarpeeseen ja yhdistyksemme jäsenten yhteisöllisyys vahvistuu. Rakennustyötä siis monessa merkityksessä!

 

 
Kirjoittaja: Ilkka Mattila
Kuvat: Eki Felt