Itä-Karjalan retki 23-25.8.2012

Kyrön Seudun Reserviupseerit ry järjestivät retken Itä-Karjalaan tutustumaan 1939-1944 taistelupaikkoihin. Tavoitteena oli tutustua matkan aikana  neljään taistelupaikkaan. Matka suuntautui ensimmäisenä Talin-Ihantalan taistelupaikkaan jossa kävimme tutustumassa suomalaisten pystyttämään muistomerkkiin ja alueen taistelumaisemiin. Jo retken ensimmäinen kohde osoitti meille sen, että retkestä tulee mielenkiintoinen.

Matkan toisena päivänä jatkoimme Viipurista Summaan, jossa kävimme tutustumassa Summan kenttähautausmaahan, jossa on 204 tunnistamattoman sankarivainajan hauta. Kenttähautausmaan tienhaarasta parisataa metriä Pietariin päin oli tien laidalla  räjäytetty bunkkeri, joka muistutti meitä sodan julmuudesta.

Summasta jatkoimme matkaa Muolaan kirkon raunioille. Kirkon ympäristöstä löytyi paljon kiinnostavia nyt esiin raivattuja juoksuhautoja. Kirkon alue on todella kauniisti hoidettu ja kirkon portaat ovat vielä omalla paikallaan vaikkakin kirkko puuttuu kokonaan. Alueelta löytyi myös suomalaisten uudelleen pystyttämä muistomerkki, jossa oli selvästi näkyvissä sodan jäljet.

Muolaan kirkonmäeltä jatkoimme matkaa Äyräpään kirkon suuntaan. Äyräpään kirkonrauniot ja harjulle hahmottuvat juoksuhaudat kertoivat meille omaa tarinaa tapahtumista. Paikka oli mielenkiintoinen ja mieleen painuva. Äyräpään puolustuslinja on ollut haasteellinen paikka.

Matkan aikana saimme ideoita uuden matkan valmistelusta, me kaikki mukana olleet olemme varmoja siitä että, teemme ensi vuonna uuden retken Kannakselle. Uskomme, että saamme vahvistusta joukkohimme, on tämä niin mielenkiintoista matkailua. Kiitämme Matka-Niinimäkeä siitä, että retkemme oli todella onnistunut.

Ryhmäkuva Talin-Ihantalassa

27.8.2012 pj Jukka