Yhdistyksen historia

Raision Reserviupseerit ry. sai alkunsa helmikuussa 1961 kun 35 raisiolaista reserviupseeria kokoontui kapteeni Tarmo Rauramaan johdolla perustamaan Turun reserviupseerikerhon Raision alaosastoa. Sisäasianministeriö myönsi Raision reserviupseerikerhon perustamisluvan marraskuussa 1961. Kerhon ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Tarmo Rauramaa, sihteeriksi Raimo Raunio ja taloudenhoitajaksi Jaakko Valtasaari. Vuonna 1963 taloudenhoitajaksi valittiinTaisto Kuusimurto, joka hoiti tehtävää yhtäjaksoisesti vuoteen 2002 saakka.

Vuonna 1962 yhdistys alkoi suunnitella naisjaoston ja aliupseeriyhdistyksen perustamista, ja suunnitelmat toteutettiin vielä samana vuonna. 60-luvulla elettiin kuitenkin Neuvostoliiton varjossa, ja vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan käynnistäminen nostatti Raisiossakin runsaasti kritiikkiä. Toiminta alkoi siitä huolimatta, ja alkuvuosina jäsenten aika kului kokousten ja esitelmätilaisuuksien lisäksi, ampumaharjoitusten, ampumahiihdon, autosuunnistuksen, tutustumiskäyntien ja varainkeräyksen parissa. Agronomi Heikki Haaviston ja satojen hikisten talkootuntien myötävaikutuksella nousi myös Raision reserviläisjärjestöjen yhteinen maja Hintsan korpeen.

70-luvulla alettiin tehdä yhteistyötä mm. Naantalin reserviupseereiden kanssa. Toiminnan vetonaulana oli yöammunta; aseilla paukuteltiin yöaikaan autonvalojen ja valopistoolin kajossa. Vuosikymmen synnytti myös juhlaperinteet ja juhlapaikkana oli usein Turun meriupseerikerho. Naisosasto lahjoitti kerholle Suomen lipun vuonna 1979 ja kerhon oma lippu naulattiin asianmukaisin juhlallisuuksin vuonna 1984. Toiminta on jatkunut tauotta ja nuoremmat sukupolvet ovat astuneet vanhempien rinnalle. Yhdistys juhli 40-vuotista taivaltaan hienoin juhlallisuuksin Turun meriupseerikerholla marraskuussa 2001. Yhdistyksen 50-vuotisjuhlaa vietettiin samassa paikassa vuonna 2011. Tilaisuus on taltioitu kuvakirjaksi. Kirjaa voi tilata Jukka Liukkaalta.