Karteschen

Tämän Ruotsissa 7.12.1977 perustetun yhdistyksen tarkoituksena on edistää ruotsalaisten ja suomalaisten kenttätykistön reservinupseereiden opintovaihtoa.

Karteschenin puitteissa on vuorovuosina vierailtu Ruotsissa ja Suomessa, kohteina ovat olleet tykistövaruskunnat molemmissa maissa etelästä pohjoiseen. Rovajärvi on vuosien varrella tullut tutuksi retken osallistujille. Ensimmäinen matka länteen tehtiin kuitenkin 10 vuotta aikaisemmin syksyllä 1967, josta toiminta käytännössa alkoi vaikka viralliset muodot täyttyivät myöhemmin.

Opintomatkat ovat vuosien varrella kehittyneet toiminnallisempaan suuntaan. Tästä esimerkkinä 1994 Jussarössä suoritettu maaottelu 105mm tykin suora-ammunnassa (vieraat voittivat). Suoritimme vastaavan ammunnan liikkuvaan maaliin kolme vuotta myöhemmin Gotlannissa. Myös rynnäkkökivääreillä on kisattu molemmin puolin sekä erikoisuutena mitattu Rovajärvellä paremmuutta Suomi-konepistoolilla tykistön ammuntojen seuraamisen ohella. Kamratmiddag kuuluu tietenkin jokaisen tapaamisen ohjelmaan, silloin syvennetään tykistöllistä yhteishenkeä!