Artikkeleita ja tapahtumia

Muistokirjoitus Jorma Uski

Reservin kapteeni Jorma (Tapani) Uski menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan 68 vuoden iässä 17.2.2021. Hän oli syntynyt Virolahden Ravijoen kylässä 28.11.1952.

Koulunsa Jorma aloitti Virojoella ja hän kirjoitti ylioppilaaksi Haminan lukiossa. Lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan Helsingin Yliopiston Maatalous-Metsätieteelliseen tiedekuntaan Viikkiin, josta valmistui metsänhoitajaksi. Työuransa aikana hän työskenteli monissa metsäalan tehtävissä ja hän jäi eläkkeelle 2009 Kaakkois- Suomen Metsäkeskuksessa viranomaispäällikön tehtävästä.

Vaimonsa Annin (os. Vapalahti) Jorma löysi Miehikkälän kirkonkylästä ja he menivät naimisiin 1975. Heille syntyi kolme lasta Pekka, Kaisa ja Maiju. Edellisten lisäksi Jormaa jäävät kaipaamaan 3 lastenlasta. Kesäpaikkana Jorma ja Anni ovat pitäneet Jorman synnyinkotia, joka siirtyi heille 80-luvulla. Hänelle rakkaita harrastuksia olivat metsänhoito, yhdessä Annin kanssa marjojen poiminta ja kesäpaikan kunnostus.

Jorma on käynyt RUK kurssin nro. 141 ja hän pääsi reserviin vänrikkinä Kymen Jääkäripataljoonasta. Jorma osallistui reservinupseerien toimintaan aktiivisesti. Hän liittyi Kouvolan kerhoon 1987 ja kerhon puheenjohtajana hän toimi 2007–2011 ollen samalla piirihallituksen jäsen 2007–2010. Kymenlaakson reservipiirin toiminnanjohtajan hän työskenteli 2011–2018.  Toimiessaan toiminnanjohtajana hänelle muodostui läheiset suhteen sidosryhmiin erityisesti Kymenlaakson varuskuntiin. Hän omistautui tehtäväänsä ja monet meistä tukeutuivat hänen apuunsa ja neuvoihinsa toimiessamme niin kerhojen kuin piirin tehtävissä. Toimikautensa jälkeen hän on kirjoittanut Kymenlaakson reserviläispiirin historiikin 2018 ja hänelle jäi työn alle Kymenlaakson reserviupseeripiirin 70 v historiikki.

Tunnolliselle miehelle kertyi myös muita luottamustehtäviä. Hän on toiminut Metsänhoitajien Kymenlaakson ja Eteläkarjalan alueyhdistyksessä sekä Kouvolan Lions clubissa. Lisäksi hän toimi viimeiset vuotensa Erkki ja Liisa Sutelan Maanpuolustusrahaston sihteerinä.

Ansioista niin työurallaan kuin vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä hänelle on myönnetty Suomen Valkoisenruusun Ritarikunnan ritarimerkki – 03, Reserviupseeriliiton kultainen ansiomitali soljen kera -11, Maanpuolustusmitali Miekkojen kera -15, Sotilasansiomitali -16 ja viimeiseksi Reserviläisliiton ansioristi -18.

Jorma oli pidetty seuramies. Illan edetessä Sillanpään marssilaulu tuli meille monille tutuksi. ”Sinä tiedäthän veikko mun vierelläin, mikä retkemme tänne toi, ilomielin me riensimme sinnepäin, missä yhteinen kutsu soi”.

Pasi Laari ja Pekka Mertakorpi, Kymenlaakson reserviupseeripiiri ry

***

RUL piirikierroksella Kymenlaaksossa

10.11.2020 Reserviupseeriliiton johdosta puheenjohtaja Aaro Mäkelä, 1. varapuheenjohtaja Veli-Matti Kesälahti, toiminnanjohtaja Janne Kosonen ja järjestösihteeri Susanna Takamaa saapuivat vierailulle piirikierroksen nimissä. Päivä aloitettiin Puhjonmäen sisäampumaradalla isäntien ja vieraiden välisellä ampumakilpailulla Sakari Aholan toimiessa ammunnanjohtajana.  Samalla Sakke myös esitteli piirimme poikkeuksellisen aktiivista ja tuloksellista ampumatoimintaa. Kohteliaina isäntinä emme julkaise kilpailun tuloksia 😉

Ammunnan jälkeen siirryimme Kouvolan Upseerikerhon tiloihin, missä piirin puheenjohtaja Pekka Mertakorpi toimi illan isäntänä. Tilaisuuteen saapui edustajat liki kaikista piirin yhdistyksistä. Kattavampi artikkeli illan agendasta julkaistaan Kymen Salpa -lehdessä.

Kuvat Kim Jokela ja Paavo Mikkonen.

***

Kymenlaakson reservipiirien syyskokoustilaisuus 29.10.2020

Reserviupseeripiirin puheenjohtaja Pekka Mertakorpi totesi aloituspuheessaan, että elämme edelleen poikkeustilassa, minkä takia olemme joutuneet sopeuttamaan toimintaamme. Hyviä asioita on kuitenkin luvassa vuodelle 2021.

Kymenlaakson reservipiirien päätapahtuma tulee olemaan valtakunnallinen Tyrsky 2021 -jotos. Otamme myös käyttöön uusia tiedottamiskäytäntöjä, joissa mm. siirrämme viestinnän painopistettä neljästi vuodessa julkaistavasta Kymen Salpa -lehdestä kuukausi- ja viikkotasolla toimitettaviin netti- ja somesivustoihin.

Odotetusti Kymenlaakson reserviupseeripiirin puheenjohtajisto sai kokouksessa täyden luottamuksen ja jatkaa tehtävissään; puheenjohtajana Pekka Mertakorpi, 1. varapuheenjohtajana Ilkka Kuusela ja 2. varapuheenjohtajana Juha Tompuri.

Tilaisuudessa jaettiin myös Erkki ja Liisa Sutelan Maanpuolustusrahaston stipendit ja apurahat. Maanpuolustusrahasto myönsi tukea seuraaville tahoille: Kymenlaakson Reserviläispiiri, Kymenlaakson Reserviupseeripiiri, Maanpuolustusnaisten Kaakkois-Suomen piiri, Elimäen Reserviupseerikerho, Pohjois-Kymen Sotilaspoikien Perinnekilta, Suomen Poikien Perinneyhdistys, Kotkan Reserviupseerikerho, Haminan Reserviupseerikerho, Elimäen Reserviupseerien Naiset ry.     

Kokousesitelmässään MPK Kaakkois-Suomen valmiuspäällikkö Tapio Lakela kertoi Kymenlaakson varautumistoiminnasta. 

Inkeroisten Reserviupseerikerhon Rauno Virtanen (taka-alalla) piti kokousväelle esityksen Anjalatalon historiasta. Funkkistyylinen rakennus on valmistunut 1939.

Kuvassa oikealta: Erkki ja Liisa Sutelan Maanpuolustusrahaston sihteeri Jorma Uski, rahaston puheenjohtaja Pasi Laari, Olli Leisti, Pekka Mertakorpi, Satu Aurala, Jani Juvankoski, Juha Tompuri, Antti Moisio, Sami Kahila, Heikki Marjomaa. Kuvasta puuttuu Matti Saarinen ja Elimäen Reserviupseerien Naiset ry:n edustaja.

Uusi puheenjohtaja esittäytyy

Olen Pekka Mertakorpi 59-vuotias reservin kapteeni Iitistä. Kiitän luottamuksesta aloittaa piirin puheenjohtajana vuoden 2020 alusta. Lisäksi kiitän Pasi Laaria hänen 12 vuoden kaudesta puheenjohtajana ja hänen tekemästään työstä piirimme eteen.

Taustaa reservinupseerina. Olen käynyt Reserviupseerikurssin numero 166 (Musketti) 80-luvun alussa. Opiskeluaikana solukaverini Karhulasta sai minut mukaan reserviupseerien toimintaan Lappeenrannan Teekkariupseereissa. Siirryttyäni 80-luvun lopussa työelämään minut värvättiin Voikkaan reserviupseerikerhoon, jonka hallituksessa toimin 90-luvun alussa. Tämän jälkeen olin vuosia rivijäsenenä perhe – ja työkiireiden takia.    Ns. uuden tulemisen tein Iitin Reserviupseerikerhon hallitukseen ja olen toiminut sen puheenjohtajan vuodesta 2013 lähtien sekä sen myötä piirihallituksessa. Vuoden 2017 syyskokouksessa minut valittiin piirin 2. varapuheenjohtajaksi.

Ajatuksia tulevaan tehtävään. Olen johtanut kerhoamme osallistumalla itse aktiivisesti reserviläistoimintaan ja näin samaan esimerkin avulla jäsenkuntaa aktiivisesti mukaan toimintaamme. Samalla olen oppinut tuntemaan piirimme toimintaa ja teitä piirimme aktiivisia toimijoita. Kenttäkelpoisuus; olen hakenut omasta kenttäkelpoisuudesta motivaatiota niin fyysisen kunnon kuin ampumataidon ylläpitämiseen. Kenttäkelpoisuus ja sen ylläpito on eräs teema, johon tulen jäsenkuntaamme kannustamaan ja hakemaan siihen teiltä uusia ajatuksia. Perinteet; aktiivisen toiminnan vastapainona meille kuuluvat sankarivainajien, veteraanien ja reservinupseerien perinteiden vaaliminen. Toimintavuotemme rytmittyy perinteisten juhlapäiviemme mukaan alkaen Talvisodan päättymisen muistopäivästä ja päättyen Itsenäisyyspäivän ja joulun tilaisuuksiin.  Näihin tilaisuuksiin ja kunniavartiotehtäviin meidän tulee saada mukaan myös nuoria vänrikkejä ja luutnantteja. Uusi vuosikymmen alkaa Reserviupseeriliitossa uuden puheenjohtajamme Aaro Mäkelän vetämänä. Järjestömme elää muutoksen aikaa myös liittotasolla ja saa nähdä, miten pystymme vastaamaan toimintaympäristöön kohdistuviin paineisiin. Liittokokouksessa Turussa tuotiin monessa yhteydessä esille muun muassa etujemme valvonnan tärkeys.

Pekka Mertakorpi

(teksti on julkaistu Kymen Salpa-lehden numerossa 4/2019)

*Ukontie rk-kilpailun joukkuekulta matkasi tällä kertaa Iitin RU-kerholle. Hopeasijalle ampui Kouvolan RU-kerho ja pronssille Kymenlaakson Rauhanturvaajat. Henkilökohtaisen mestaruuden ampui Elimäen reserviläisten Miika Piiparinen. Onnittelut!

Kuvassa Iitin Pekka Mertakorpi, Tommi Tiihonen ja Hannu Lahtinen, edessä vas. Tero Luukkainen ja Toni Niininen.

 

* KARPR YT-päivä 14.9.2019. Voitosta onnittelut ERUK-partiolle Juvankoski, Tapio, Hemmilä!

Vas. KARPR esikuntapäällikkö evl Skyttä ja voittoisa partio.

 

*Ukontie rk-ampumakilpailu 7.9.2019. Kouvolan Reserviupseerikerho vei jälleen tuplamestaruuden maj. evp Juha Suurnäkin voittaessa myös henkilökohtaisessa kilpailussa, Iitin kerho nousi kolmannelle sijalle. Onnittelut menestyneille!

KouRUK-voittajajoukkue: Ylil Juha Turkki (vas.), vänr Pekka Vesanen, maj evp Juha Suurnäkki, ylil evp Arto Laakso, ylil Kim Jokela.

Ukontie-20190907-tulokset-joukkuekilpailu.xlsx,

Ukontie-20190907-tulokset-henkilökohtainen-kilpailu.xlsx.

* Reservin ampuma- ja maastokilpailu 21.9.2019, Tyrri. Katso kalenteri!

* Hengellinen perheilta Myllykoskella ti 11.6. Lisätietoa kalenterissa.

* Kapt Jorma Uski jäi ansaitusti ”eläkkeelle” Kymenlaakson Reservipiirien toiminnanjohtajan tehtävästä. Vuoden 2019 alusta uusi toiminnanjohtaja on kers Leevi Lassila Iiitistä, puh. 040 5308088. Kiitos Jorma ja tervetuloa mukaan, Leevi!

* ”Ukontie”- Kaakkois-Suomen reserviläisten rynnäkkökiväärikilpailun palkintojenjakotilaisuus 25.9.2018, Kouvolan Upseerikerho. Lisää kuvia: Facebook

Aluetoimiston maj Männistö (vas) seuranaan joukkuemestaruuden vienyt KouRUK1: Juha Turkki, Juha Suurnäkki, Jerry Laakso, Arto Laakso, Kim Jokela

Onnittelut!

* PV-100 maanpuolustustapahtuma ja konsertti, 10.8.2018 Kouvola

* Hamina Tattoo 30.7. – 4.8.2018. Esittelypisteemme sijaitsee RUK:n päärakennuksessa, ensimmäinen luokkahuone vasemmalla. Tervetuloa!

* Sotilasradiopäivä 21.4.2018, Kouvola-talo. Katso lisätiedot kalenterista.

* Kanoottijotos 8-10.6.2018 Repovedellä. Lisätietoja ja ennakkoilmoittautumiset Lauri Sihvola 040 4821943, [email protected]

* Piirien vuosikokoukset Kouvolan Upseerikerholla 18.3.2018. Kuvia piirin Facebookissa.

* 6.12.2018 Eläköön Suomi 100 vuotta! Itsenäisyyspäivää on juhlistettu ympäri Kymenlaaksoa kunniavartioin ja seppeleenlaskuin.

* 23.9. RESERVIN AMPUMA- JA MAASTOKILPAILU TYRRISSÄ! Lisätietoja kalenterissa: linkki  Kuvia tapahtumasta piirin Facebookissa. Tapahtumastamme voit lukea myös Reserviläinen-lehdestä!

* 5.7. Ammuntojen seuraaminen Pahkajärvellä. Kts. kalenteri.

* 21.5.2017 Kaatuneitten muistopäivää juhlistettiin Kouvolassa mm. seppeleenlaskulla ja päiväjuhlalla. Kuvia täällä.

 

* 19.-20.5.2017 Nuku rauhassa- turvallisuustapahtuma Kouvolan Veturissa. Kuvia täällä.

* 12.5.2017 UTJR toiminta- ja lentonäytöksiä. Kuvia täällä.

* 27.4.2017 juhlittiin Kansallista veteraanipäivää. Kouvolassa mm. laskettiin seppeleet Sankariristille. Lisää kuvia Facebookissa.

* ”Ukon tie” rynnäkkökivääriampumakilpailu pidettiin KARPR radalla 10.9.2016. Lisää kuvia tapahtumasta täällä, joukkuekisan tulokset täällä ja henkilökohtaiset tulokset täällä.  Kotkan seudun reserviläisten joukkue vei kultaa, Iitin reserviupseerikerho hopeaa ja Kouvolan reserviupseerikerho pronssia. Onnittelut!

DSC07546

* Ampujien palkitsemistilaisuus Aluetoimistolla, 26.9.2016. Kuvia.

DSC07626

* Suomen Reserviupseeriliiton  85-vuotisjuhlatapahtuma järjestettiin Hamina Tattoo sotilasmusiikkitapahtuman yhteydessä perjantaina 5.8.2016. Seppeleenlaskutilaisuuteen, Maneesin pääjuhlaan ja Tattoo-marssishow:hun osallistui seuralaiset mukaanlukien lähes tuhat henkilöä.

DSC07393
Seppeleenlaskijoina Kaatuneitten upseerien muistomerkillä vas. Salpavaelluksen tiedottaja, Virolahden ja Miehikkälän kerhon jäsen vänr Emilia Ristola, Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja kapt Mikko Halkilahti ja Haminan Reserviupseerikerhon puheenjohtaja kapt Jarkko Tawast.

DSC07394
Seppeleenlaskua seurasivat mm. Maavoimien komentaja kenrltn Seppo Toivonen ja RUK:n johtaja eversti Markku Hutka.

 

1-DSC_0097

Puolustusministeri Jussi Niinistö vieraili Hamina Tattoo-tapahtumassa liiton ja piirin infopisteellä.
Vas. plm Jussi Niinistö, oik. piirin toiminnanjohtaja Jorma Uski. Kuva Terho Ahonen.

* Entinen ”Komentajan kisa”, rk-ampumakilpailu reserviläisille järjestetään nyt MPK:n kurssina nimellä ”Ukon tie”.  Aika on lauantai 10.9.2016 ja paikka KARPR Vekaranjärvi. Tarkemmat tiedot kalenterissa.

* Karhulan Reserviupseerikerho juhlisti 75-vuotista taivaltaan, onnittelut!

* Piirin ensimmäiseksi someupseeriksi on nimitetty ylil Kim Jokela Kouvolan Reserviupseerikerhosta. Sen myötä piirille avattiin myös Facebook-sivut: www.facebook.com/kymenlaaksonreserviupseeripiiri. Kim on vastannut myös piirin kotisivuista vuodesta 2014.

* Utin jääkärirykmentin suosittu toimintanäytöstapahtuma ja kalustonäyttely pidettiin 13.5.2016. Kuvia löytyy täältä.

* Maanpuolustustapahtuma Kouvolassa, 7.9.2016. Tarkemmat tiedot kalenterissa.