Ajankohtaista

Yhdistyksen uutisia ja ajankohtaista tietoa lyhyesti.

 


Pistooliampumavuorot jatkuvat

Loviisan Reserviupseerikerho järjesti virallisen pistoooiampumavuoron Loviisan ampumaurheilukeskuksessa 16. kesäkuuta, ensimmäisen kerran COVID-rajoitusten lieventämisen jälkeen.

Ampumavuorot jatkuvat tästä eteenpäin normaalisti.
Ylimääräisenä ampumaharjoittelutilaisuutena Loviisan Seudun Reserviläiset järjestää ampumavuoron jo heinäkuun  15. päivänä.

Tervetuloa jälleen harjoittelemaan!

-JT


Tykkimiesmitali Pamela Weckmanille

Tykistön tarkastaja eversti Pertti Holma on myöntänyt Loviisan Reserviupseerikerhon puheenjohtajalle yliluutnantti Pamela Weckmanille Tykkimiesmitalin.

Tykkimiesmitali voidaan myöntää vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä tai kenttätykistössä osoitetusta ansiokkaasta ja tuloksellisesta toiminnasta. Mitali myönnetään vuosittain 6.3. tykistönkenraali V P Nenosen syntymän vuosipäivänä.

Loviisan reserviupseerit onnittelevat lämpimästi Pamelaa tästä arvokkaasta ja erittäin vahvoilla näytöillä ansaitusta tunnustuksesta!

-JT


Upseeriylennyksiä Loviisan reserviupseerikerhon jäsenille

Puolustusvoimien ylipäällikkö tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ylentänyt tällä päivämäärällä 4.6.2020 Kimmo Heikkisen reservissä kapteenin sotilasarvoon.
Kimmo Heikkinen on Loviisan Reserviupseerikerhon jäsen ja toimii yhdistyksen hallituksessa liikuntaupseerin tehtävässä, jossa hän on toiminut esimerkillisen aktiivisesti.

Puolustusvoimien ylipäällikkö tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ylentänyt tällä päivämäärällä 4.6.2020 Marko Ruokolaisen yliluutnantin sotilasarvoon.
Marko Ruokolainen on lähtöisin Loviisasta ja on Loviisan Reserviupseerikerhon pitkäaikainen jäsen ja sen entinen hallituksen jäsen.
Marko Ruokolainen valmistui Maanpuolustuskorkeakoulun 100. kadettikurssin maasotalinjalta vuonna 2016 koko vuosikurssinsa priimuksena. Hän palvelee tällä hetkellä opetusupseerin tehtävässä Parolannummen Panssariprikaatissa.

Loviisan Reserviupseerikerho onnittelee lämpimästi Kimmoa ja Markoa, samoin kuin kaikkia muitakin Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä ylennettyjä ja palkittuja henkilöitä.

-JT


Sotilasansiomitali Loviisan kaupunginjohtajalle

Puolustusvoimain komentaja on myöntänyt puolustusvoimien lippujuhlan päivänä 4.6.2020 sotilasansiomitalin Loviisan kaupunginjohtajalle Jan Didrik Oker-Blomille.

Puolustusvoimiin kuulumattomalle henkilölle mitali voidaan myöntää puolustusvoimien hyväksi tehdystä erityisen ansiokkaasta työstä.

Loviisan reserviupseerit onnittelevat lämpimästi tunnustuksesta!

-JT


75 VUOTTA TAISTELUIDEN PÄÄTTYMISESTÄ SUOMEN MAAPERÄLLÄ!

Hyvää kansallista veteraanipäivää! ??
-JT
Lue lisää:

 


ETÄSOTILASMARSSI 2020

Varustelekan valtakunnallinen Etäsotilasmarssi 2020 -tempaus järjestetään 25.-26.4.

Info:
”Homma menee yksinkertaisuudessaan niin, että jokainen taistelija suorittaa marssin itsenäisesti ja jakaa hauskuuden sosiaalisesssa mediassa. Näin pidetään yllä marssikuntoa ja toimintavalmiutta ja saadaan positiivisia viboja näihin synkkiin aikoihin. Haasteen suorittaneille ja kokemuksia somessa jakaneille pläjäytetään matkaan himoittu Varustelekan Etäsotilasmarssi-merkki sekä osallistujien kesken arvotaan 1 kpl 100 € lahjakortteja ja 2 kpl 50 € lahjakortteja.”

Lue lisää:
https://www.varusteleka.fi/fi/event/varustelekan-etasotilasmarssi-25-26-4-2020/64245

#Etäsotilasmarssi #ESM2020

Kaikki mukaan!

-JT


RUK 100 -pääjuhla siirtyy vuodella eteenpäin

Vallitsevan koronatilanteen takia 6. kesäkuuta järjestettäväksi suunniteltu Reserviupseerikoulun 100 -vuotispääjuhla Haminassa siirretään vuodella eteenpäin. Uusi ajankohta Haminassa järjestettävälle juhlalle on 12.6.2021.

Lue lisää:
https://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ruk-100-paajuhla-siirtyy-vuodella-eteenpain?fbclid=IwAR3omvWNmZFZaBOCiBqwl8Z7F3PFkYcShXnzA2WqEpgj1istdK_3XWag4KA

-JT


Maakuntakomppanian info-tilaisuus Loviisassa

Puolustusvoimien (KAARTJR) Paikallisjoukkojen Maakuntakomppanian tiedotus- ja rekrytointitilaisuus järjestetään Loviisassa 11. elokuuta illalla.

Tilaisuuden isäntinä toimivat yliluutnantti evp Jarkko Törmänen ja Uudenmaan valmiuspäällikkö Pasi Raatikainen.

Tilaisuus on avoin vain sinne erikseen hyväksytyille henkilöille.
Ennakkoilmoittautuminen (pakollinen) tästä linkistä:
https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/102148?fbclid=IwAR0JbiA4nP6G1kNfoI1t8xTWe7W0k5gkSVjRkYkS4C2Cu2BpcUEpzUlWrvY

-JT


Pamela Weckmanille Sinisen Reservin ansiomitali

Loviisan Reserviupseerikerho ry:n puheenjohtajalle Pamela Weckmanille on helmikuussa 2020 myönnetty yhdistyksen hallituksen esityksestä arvokas tunnustus, Sinisen Reservin ansiomitali, esimerkillisestä työstä meripuolustuksen vapaaehtoisen reserviläistoiminnan tarkoitusperien edistäjänä.

Loviisan reserviupseerit esittävät ylpeinä lämpimimmät onnittelut aikaansaavalle, dynaamiselle ja monin eri tavoin esimerkillisesti ansioituneelle puheenjohtajalleen!

Sininen Reservi ry on valtakunnallinen maanpuolustusjärjestö, joka tukee kokonaismaanpuolustusta yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa ja niiden kautta. Jäsenyhdistyksillä on kaikkiaan noin 7000 jäsentä.
Lue lisää: http://www.sininenreservi.fi/sininen-reservi/

-JT


Liikkumisrajoituksia Uudellemaalle

Suomen hallitus on päättänyt 25. maaliskuuta 2020 rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka.

Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Lue lisää:
https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/uudellemaalle-liikkumisrajoituksia-hallitus-paatti-uusista-lisatoimista-koronaepidemian-leviamisen-estamiseksi?fbclid=IwAR096ldkEha9fUYIAF9oR_EOG43D0hW9FRR1kfRzj3gZoZG27p9mEFBZ_l0

-JT


Suomen hallitus otti valmiuslain käyttöön

HUOMIO:

Hallitus totesi maanantaina 16.3. Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.

Päätökset ja suositukset saatetaan voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Tätä varten hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.

Valmiuslailla rajoitetaan mm. julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Hallituksen linjaukset ovat voimassa näillä näkymin 13. huhtikuuta asti.

Valmiuslain pohjalta joudutaan osa myös yhdistyksemme toiminnasta (ml. mm. ammunnat ja kevätkokous) nyt keskeyttämään ja siirtämään myöhempään ajankohtaan.

-JT

Lue lisää:
YLE: https://yle.fi/uutiset/3-11260395


MPK:n koulutustoiminta keskeytetään toukokuun loppuun saakka

MPK on päättänyt keskeyttää kaiken koulutustoimintansa 31.5.2020 saakka. Päätös perustuu hallituksen suosituksiin koronaviruksen hillitsemiseksi.

— MPK:n koulutuksissa osallistujat ovat usein hyvinkin tiiviissä kontaktissa, joten olemme katsoneet, että turvallisuuden vuoksi on paras perua kaikki koulutustoiminnan hallituksen suositusten mukaisesti, korostaa MPK:n valmius- ja turvallisuuspäällikkö Juho Raulo.

Yli 500 osallistujan tapahtumien lisäksi hallitus suosittaa ei-välttämättömän toiminnan rajoittamista, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.

Lue lisää:
https://www.rul.fi/uutiset/mpkn-koulutustoiminta-keskeytetaan-toukokuun-loppuun-saakka/?fbclid=IwAR2c9cwg5TfSXaSRVcHtEP4NagHIJOEdQM5LjPAknouEOTJ5JW_l2iSnGXM

-JT


Talvisodan 1939-40 päättymisen muistotilaisuus

Talvisota päättyi aselepoon ja Moskovan rauhaan 13.3.1940 klo 11:00.

Suomen puolustus kesti luhitumatta Neuvostoliiton puna-armeijan käynnistämän ja 105 päivää jatkuneen ankaran yllätyshyökkäyksen.

Loviisan sotaveteraanijärjetön järjestämä muistotilaisuus Loviisan sankarihautausmaalla talvisodan päättymisen kunniaksi järjestetään perjantaina 13.3. klo 11:00

Sotilaspuku / tumma puku

Vapaa pääsy – Tervetuloa!

-JT


Kuukausittaiset pistooliammunnat jatkuvat

Kuukauden kolmantena keskiviikkona järjestettävät ohjatut pistooliammunnat jatkuvat jälleen talvitauon jälkeen maaliskuussa, keskiviikkona 18.3. klo 17 alkaen.
Paikkana on vanha tuttu pistooliampumarata Loviisan ampumaurheilukeskuksessa.
Ilmoitatathan, mikäli tarvitset laina-asetta (ota silloin käteistä mukaan patruunakuluihin).
Ratamaksu on 5€ ja maksetaan paikan päällä.

Kyseinen ampumavuoro kuuluu Loviisan Reserviupseerikerholle ja sen johtaa kerhon koulutusupseeri ylil Jarkko Törmänen.

Tervetuloa mukaan!

-JT


100 aamua juhlapäivään!

Reserviupseerikoulu täyttää vuonna 2020 pyöreät 100 vuotta! Koulu perustettiin 1.4.1920.
100 vuoden aikana Reserviupseerikoulu on kouluttanut yli 180 000 reserviupseeria Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen reserviin.

Juhlavuosi huipentuu lauantaina 6. kesäkuuta Haminassa järjestettävään valtakunnalliseen RUK 100 -pääjuhlaan.
Juhlan viettoon ovat tervetulleita kaikki reserviupseerikurssin suorittaneet reserviupseerit.

Lue lisää:
https://maavoimat.fi/ruk-100?fbclid=IwAR31D6fCN2TI7UXQNPF3PXQT3Fsp7qnhSzpqVxh23kNLHAXDXLv7KChLPiY

-JT


Yhdistyksen kevätkokous 2020 Loviisan Raatihuoneella

Loviisan Reserviupseerikerho ry:n sääntömääräinen kevätkokous järjestetään Loviisan Raatihuoneen vanhassa valtuustosalissa tiistaina 24.3. klo 18 alkaen.

Kevätkokouksen emäntänä toimii Loviisan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén.

Kahvitarjoilu.

Vapaa pääsy – Tervetuloa!

-JT


Lähitaistelukoulutusta Loviisassa

Loviisan reserviupseerikerho järjesti lauantaina 8.2. reserviläisille suunnatun kylmät aseet -harjoitus- ja esittelytapahtuman Loviisan Harjurinteen koululla. Harjoituksen aiheena oli puolustautuminen veitsellä.

Erinomaisen harjoitustilaisuuden pääkouluttajana toimi alan vahva ammattimies, kapteeni evp Jukka Jaatinen läntisestä naapuristamme Porvoosta.

 

-JT


Brandenstein-marssi 2020 lähestyy!

Olethan jo muistanut ilmoittautua kavereidesi kanssa mukaan huhtikuun 5. päivän Brandenstein-marssille?

Tämän vuoden jalkamarssi tapahtuu Valkon ja Loviisan länsipuolen alueella.

Tässä linkki MPK:n ilmoittautumissivulle:
https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/101220

Tervetuloa!

 

-JT


Sotaveteraanijärjestöt järjestäytymässä perinnetoimintaa varten

Itäisellä Uudellamaalla toimivien sotaveteraani- ja sotainvalidijärjestöjen tulevaisuutta ja perinnetoiminnan järjestelyjä tullaan suunnittelemaan torstaina 6.2. Porvoossa.
Suunnittelukokous järjestetään Itä-Uudenmaan maanpuolustuskillan tiloissa. Tilaisuuden johtaa Sotaveteraaniliiton itä-Uudellemaalle tehtävää varten nimeämä kapteeni evp Jarmo Rytinki.

Tavoitteena on saada perinnetoiminta koordinoiduksi ja käyntiin itäisen Uudenmaan alueella, sen jälkeen kun sotaveteraanijärjestöjen toiminta on lakkaamassa.

Loviisan Reserviupseerikerho on saanut kutsun osallistua kokoukseen.

 

-JT


Loviisan 6.2.1918 taistelun vuosipäivä

Taistelu Loviisan Suojeluskuntien (Lovisa Skyddskår) ja kaupunkia vastaan hyökänneiden ja Venäjän armeijan aseistamien Kotkan-Pyhtään alueen punakaartien välillä käytiin 6.2.1918 ns. ”Essonmäellä”, noin 2 kilometrin päässä Loviisan keskustasta Tesjoelle päin.
Taistelua johtanut JP27:n rivestä Suomeen komennettu jääkärivänrikki Armas Kemppi joutui päivän taistelun päätteeksi vetäytymään johdossaan olleine joukkoineen ja patruunoiden loputtua Loviisasta Pernajaan, jonka jälkeen punakaartilaiset valtasivat kaupungin heti seuraavana päivänä.

Frihetskrigets Södra Traditionsförening rf / Vapaussodan Perinneliitto laskee seppeleen Loviisan taistelun muistokivelle 6.2. aamulla klo 9-10.
Seppeleen laskijana toimii Folke Lindborg.

Loviisan Reserviupseerikerhon omana edustajana tilaisuudessa toimii varapuheenjohtaja yliluutnantti Jarkko Törmänen.

Vapaa pääsy – Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita paikalle.

Tervetuloa!

Paikka: ”Essonmäki”, n. 2 km Loviisan torilta Tesjoen suuntaan
(koordinaatit: 60.463583, 26.257666 )

 

-JT


Valmiuspäällikkö Pasi Raatikainen Loviisassa

Vuodenvaihteessa tehtävänsä aloittanut Uudenmaan valmiuspäällikkö kapteeni (res) Pasi Raatikainen kävi 22.1.2020 ensimmäisen kerran pikavierailulla Loviisassa.
Kerhon koulutusupseerin kanssa käydyissä keskusteluissa otettiin esille paikallisjoukkojen koulutustoimintaa ja vapaaehtoiseen maanpuolustukseen liittyviä asioita koskien itäistä Uusimaata.

-JT


Ampumaratakokous

Loviisan ampumaseura on kutsunut koolle 20.1. Loviisan ampumaurheilukeskusta koskevan kokouksen, johon on kutsuttu kaikki ko. ratojen käyttäjien edustajat.
Kokouksessa käsitellään ampumarataa ja mm. sen käyttöön liittyen esiin tulleita asioita.

Loviisan reserviupseerikerhosta kokoukseen osallistuvat puheenjohtaja Pamela Weckman, varapuheenjohtaja Jarkko Törmänen ja sihteeri Tomas Määttä.

-JT


Suomi on hankkimassa uusia korkealle ulottuvia ilmatorjuntaohjuksia

Suomi on hankkimassa arviolta sadoilla miljoonilla euroilla korkealle ulottuvan torjuntakyvyn ilmatorjuntaohjuksia, jotka tällä hetkellä puuttuvat.
Päätös asiassa pitäisi tehdä jo kahden vuoden sisällä. Uudet it-ohjukset tulevat maavoimien käyttöön.

Kun neuvostovalmisteiset Buk-ohjukset poistuivat Suomessa käytöstä, poistui samalla maavoimilta kyky korkealle, 8–15 kilometriin, ulottuvaan ilmatorjuntaan. Kohteena olisivat esimerkiksi hävittäjäpommittajat. Nyt niiden torjunta on pelkästään Hornet-hävittäjien varassa.

Puolustusvoimien materiaalilaitos sai äskettäin tietopyyntöihinsä vastaukset kymmeneltä ohjusvalmistajalta. Tarjouspyyntöjen on tarkoitus lähteä matkaan jo vuoden alkupuolella ja päätös pitäisi tehdä todennäköisesti jo vuonna 2021.

 

-JT


Jouluaaton kunniavartiot Loviisassa

Jouluaattona järjestetään perinteiset kunniavartiot Loviisan kaikilla sankarihautausmailla.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan tähän kunniatehtävään, ota yhteyttä!

 

-JT


Itsenäisyyspäivän 2019 ylennykset reservissä

Tasavallan Presidentti on ylentänyt seuraavat Loviisan seudun upseerit reservissä:

Luut­nan­tik­si (ME):
Sö­derst­röm Karl Pe­ter Hen­rik, Lo­vii­sa

 

Alu­e­toi­mis­to­jen pääl­li­köi­den ylen­tä­mät aliup­see­ris­ton ja mie­his­tön jä­se­net re­ser­vis­sä:

So­ti­la­sar­voon yli­vää­pe­li
Sa­vo­lai­nen Jar­no Ta­pio, Lo­vii­sa
Jänt­ti Juha Ta­pa­ni, Lo­vii­sa

So­ti­la­sar­voon yli­ker­sant­ti
Hel­l­man Wil­le, Lo­vii­sa

So­ti­la­sar­voon ker­sant­ti
Mäki Juk­ka Pet­te­ri, Lo­vii­sa
Va­ris Va­len­tin An­ton, Lo­vii­sa

So­ti­la­sar­voon ali­ker­sant­ti
Fast To­bi­as Pe­ter Ale­xan­der, Lo­vii­sa

 

Loviisan Reserviupseerikerho onnittelee lämpimästi kaikkia itsenäisyyspäivänä ylennettyjä ja palkittuja!

-JT


Suomen Valkoisen Ruusun kunniamerkki yhdistyksen ampumaupseerille

Tasavallan Presidentti on antanut Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.2019 Loviisan reserviupseerikerhon ampumaupseerille kapt res Kristian Westerlundille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein.

Lämpimät onnittelumme! ??

 

-JT


TALVISOTA-elokuva Loviisassa 30.11.

Marraskuun 30. päivänä tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta talvisodan syttymisestä.
Päivän kunniaksi yhdistyksen koulutusupseeri on sopinut Kino Marilynin kanssa esitettäväksi Pekka Parikan TALVISOTA-elokuvan (v. 1989) 4K-restauroidun version, joka esitetään tuona kyseisenä päivänä eli lauantaina 30.11. klo 14:30

Elokuvaa esitetään samanaikaisesti lukuisissa elokuvateattereissa ympäri Suomen.

Kaikki joukolla mukaan – ja TÄTÄ SAA MAINOSTAA!

Kiitos sotiemme veteraaneille vapaasta Suomesta.

-JT

Info:
https://www.facebook.com/events/755287024910844/

 


Loviisan RUL ja RES mukana Loviisa Open -tapahtumassa

Loviisan RUL & RES -maanpuolustusjärjestöjen yhteinen myyntipiste on mukana LOVIISA OPEN -illassa perjantaina 29.11. ??
Tervetuloa ostoksille – ja paikan päällä soppatykissä valmistetulle hernekeitolle!

Tilaisuus on samalla myös Loviisan joulukatujen avajaisilta.

Torilla & soppatykillä tavataan! ☃️

-JT


Itsenäisyyspäivä 2019 Loviisassa

Suomen 102. itsenäisyyspäivän viettoa Loviisassa:

klo 9:00 Seppeleenlasku vanhalla hautausmaalla (1918 sankarihaudat)
klo 9:20 Seppeleenlasku uudella hautausmaalla (1939-45 sankarihaudat)
klo 10:00 alkaen Seppeleenlasku Ruotsinpyhtään sankarihautausmaalla

Seppeleenlaskut / kunniavartiot myös Lapinjärven, Liljendalin ja Pernajan sankarihautausmailla, seurakuntien ohjelman yhteydessä.

 

Pääjuhla Koskenkylässä

Loviisan itsenäisyyspäivän pääjuhla Koskenkylän uudessa koulukeskuksessa klo 13 alkaen.
Vapaa pääsy – juhlapuku / tumma puku, isot kunniamerkit – Tervetuloa!
(osoite: Kullbyntie 4, Koskenkylä, Loviisa)

-JT


Vuosijuhla 2019 – Degerby Gille – Årsfest 2019

Loviisan reserviupseerit järjestävät perinteisen vuosijuhlan jäsenilleen ja yhteistyökumppaneilleen 5.12. klo 18 alkaen tilausravintola Degerby Gille’tissä.

Juhlapäivällisen hinta on 44€, joka sisältää ruoan lisäksi tervetuliaismaljan (Prosecco).
Maksu ravintolaan paikan päällä.
Avec.

VP. 28.11. mennessä yhdistyksen puheenjohtajalle tai sihteerille.
(Pamela Weckman / Olle Antell)

Puku: Sot. juhlapuku / tumma puku, Isot kunniamerkit

 

-JT


Pamela Weckman jatkaa puheenjohtajana

Loviisan reserviupseerien syyskokous valitsi yliluutnantti Pamela Weckmanin jatkamaan kolmannelle puheenjohtajakaudelleen vuodelle 2020.
Yhdistyksen hallituksen kokoonpanossa ei myöskään tapahtunut muutoksia, paria tehtävänvaihdosta lukuunottamatta.

Syyskokous järjestettiin Loviisan Fortumin tiloissa 13.11.
Kokouksen esitelmöijänä toimi kapteeniluutnantti Timo Turtola Merisotakoululta.
Kokouksessa oli mallikelpoinen määrä osallistujia Loviisan RUL- ja RES-yhdistyksistä.

Loviisan reserviupseerikerhon hallitus 2020:

Puheenjohtaja: ylil Pamela Weckman
Varapuheenjohtaja & koulutus- ja tiedotusupseeri: ylil Jarkko Törmänen
Sihteeri & nuorisoupseeri: vänr Tomas Määttä
Talousupseeri: vänr Leo Kallio
Ampumaupseeri kapt Kristian Westerlund
Liikuntaupseeri: ylil Kimmo Heikkinen
Varautumisupseeri: kapt Olle Antell
Jäsen: vänr Henrik Mickels
Jäsen: ltn Jan-Anders Winqvist

Hallituksen ulkopuolella:
Perinneupseeri: maj B-G Schauman

 

-JT


Poliisi hyväksyi ampuma-asekouluttajia Loviisaan

Itä-Uudenmaan poliisi on myöntänyt 29.10. poliisin hyväksymäksi ampuma-asekouluttajaksi (Loviisan Reserviupseerikerho) seuraavat henkilöt:

Jarkko Törmänen (ylil evp)
Pamela Weckman (ylil res)
Tomas Määttä (vänr res)

Lupa on voimassa 10 vuotta.

 

Tiedoksi:

Hankkimislupa käsiaseelle (pistoolille, revolverille, pienoispistoolille tai pienoisrevolverille) voidaan myöntää vain vähintään kaksi vuotta kestäneen aktiivisen ampumaharrastuksen jälkeen. Todistuksen harrastamisesta kirjoittaa ampuma-asekouluttaja.
Todistus vaaditaan, vaikka luvan hakijalla olisi ennestään käsiaseita.

Aktiiviseksi harrastamiseksi katsotaan vähintään 10 kertaa, tasaisesti kahden vuoden ajalla, tapahtunut harrastaminen. Harrastus saa olla katkolla esim. talven ajan, jos rata on kiinni, mutta tämä harrastamaton aika lisätään kahden vuoden määräaikaan.
Puolustusvoimien asepalveluksesta luetaan hyväksi puolet palveluksen kestosta. Harrastus pitää yksilöidä lajikohtaisesti. Esim. SRA, IDPA, IPSC tai ResUl:n palvelusammunnat. Hakijan pitää pystyä osoittamaan paikka jossa harrastaa, esim. Loviisan ampumarata. Haettavan aseen tulee olla haettuun käyttötarkoitukseen hyvin soveltuva, eikä liian tulivoimainen.

Ensimmäisen käsiaseen hallussapitolupa myönnetään määräaikaisena viideksi vuodeksi. Kun lupa uudistetaan toistaiseksi voimassa olevaksi, tarvitaan ampuma-asekouluttajan antama todistus ampumaurheilun ja -harrastuksen aktiivisesta harrastamisesta.

Henkilön jolla on 13.6.2011 jälkeen myönnetty harrastusperusteella toistaiseksi voimassa oleva käsiaseen hallussapitolupa, on viiden vuoden kuluttua luvan antamisesta ja tämän jälkeen viiden vuoden välein toimitettava lupaviranomaiselle ampuma-asekouluttajan antama todistus ampumaurheilun aktiivisesta harrastamisesta. Tämä ei koske ennen 13.6.2011 myönnettyjä, toistaiseksi voimassa olevia lupia.

Ampuma-asekouluttaja antaa myös edellä mainittujen todistusten hakijoille asiaan liittyvää neuvontaa.

Todistus voidaan antaa:

Kouluttajan muilta radan käyttäjiltä saamien tietojen perusteella
– Toisilta ampuma-asekouluttajilta saadun tiedon perusteella
– Kouluttajan omien havaintojen perusteella
– Todistuksen pyytäjän antaman näytön perusteella; esim. ampumapäiväkirja tai kisojen tulosluettelot.
– Todistus annetaan, jos ampuma-asekouluttaja parhaan ymmärryksensä mukaan tulee vakuuttuneeksi siitä, että todistuksen pyytäjän antamat tiedot ovat oikeita.

Ampuma-asekouluttajia koskevat Ampuma-aselain kohdat: 45 §, 45 d § , 53 a §, 67 b § ja 69 §.

Todistus on Loviisan Reserviupseerikerho ry:n jäsenille veloitukseton.
Mikäli ampuma-asekouluttaja katsoo oikeaksi kirjoittaa todistuksen yhdistyksen ulkopuoliselle henkilölle, siitä peritään 20 euron veloitus.

 

-JT


Yhdistyksen syyskokous 2019

Loviisan Reserviupseerikerho ry:n sääntömääräinen syyskokous järjestetään Loviisan Fortumin ”ullakolla” keskiviikkona 13.11. klo 18 alkaen.
(Osoite: Aleksanterinkatu 5, Loviisa)

Kokouksen vierailijana toimii kapteeniluutnantti Timo Turtola Merisotakoululta, joka kertoo nykypäivän upseerikoulutuksesta Suomen merivoimissa.

Vapaa pääsy – Tervetuloa!

 

-JT


Sotaveteraaniliiton Kultainen ansioristi Loviisaan!

Loviisan Reserviupseerikerhon aiempana pitkäaikaisena puheenjohtajana ja Sotaveteraanijärjestön paikallisena puheenjohtajana toiminut majuri res. Håkan Karlsson palkittiin 4.10.2019 Sotaveteraaniliiton Kultaisella ansioristillä.

Samassa tilaisuudessa palkittiin myös mm. Kaartin Jääkärirykmentin komentaja eversti Petteri Tervonen ja Uudenmaan aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Vesa Sundqvist kumpikin Sotaveteraaniliiton ansiomitalilla.

Lämpimät onnittelut palkituille!

-JT

 

Lue lisää:
https://sotaveteraanit.fi/2019/10/04/sotaveteraaniliiton-syksyn-2019-huomionosoitukset/?fbclid=IwAR3cvQ6mHjBKgAwNMCDMBNvSGUX4m9yzglxXiOmNWk3DKAhoErV3zqwLzmU


SM-kultaa Loviisaan!

Loviisan reserviupseerikerhon liikuntaupseerina toimiva yliluutnantti res Kimmo Heikkinen juoksi joukkueensa kanssa SM-kultamitalin maratonilla M45-sarjassa.

Lämpimät onnittelut!

-JT


Uudenmaan Vänrikkipäivä 28.9.

Nuori reserviupseeri!

Olethan muistanut ilmoittautua mukaan Uudenmaan Vänrikkipäivälle, joka järjestetään Pornaisissa lauantaina 28.9. Milsafarit Oy:n maastossa?

Tilaisuus on MAKSUTON!

Päivän järjestäjinä toimivat yhteistyössä Uudenmaan Reserviupseeripiiri, Puolustusvoimat ja MPK.

 

-JT


Syyskuun pistooliampumavuoro

Syyskuun pistooliammunnat Loviisan reserviläisjärjestöjen jäsenille Loviisan ampumaurheilukeskuksessa keskiviikkona 18.9.

Ilmoitathan mielellään ennakkoon, mikäli tarvitset laina-asetta.

Ratamaksu: vain 5€ / hlö

Johtajana toimii yhdistyksen koulutusupseeri.

Tervetuloa!

-JT


15.9.2019

Suursaaren taistelusta 75 vuotta  

Suomalaiset joukot torjuivat Suursaarelle maihinnousseet saksalaiset – Aseveljeys oli päättynyt.

Lapin sotaan johtavat sotatoimet (saks. operaatio ”Tanne Ost”) alkoivat Suursaarella 15. syyskuuta 1944, saksalaisten maihinnousujoukkojen pyrkiessä ottamaan yllätyshyökkäyksellä suomalaisilta saaren haltuunsa.
Operaatio epäonnistui ja saari jäi taistelun päätteeksi suomalaisten puolustajien käsiin.

Taistelu Suursaaren hallinnasta oli virallinen lähtölaukaus Suomen ja Saksan väliseen Lapin sotaan.

-JT


Harrastemessut järjestettiin Loviisan liikuntahallilla

Loviisan kaupunki järjesti Harrastemessut lauantaina 31. elokuuta Loviisan liikuntahallissa. Harrastemessut olivat osa Loviisan juhlaviikkojen ohjelmaa. Messujen tarkoituksena oli näyttää, mitä kaikkea Loviisassa voi tehdä ja harrastaa.

Harrastemessuille osallistui kaikkiaan noin 50 yhdistystä ja järjestöä. Mukana oli myös Loviisan Reserviupseerikerho ry, yhdessä Loviisan seudun reserviläisten kanssa.

-JT


Infotilaisuus Santahaminassa 29.8.:
Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta uudistuu 1.1.2020

Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta uudistuu 1.1.2020 alkaen

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri ja Meripuolustuspiiri järjestävät infotilaisuuden Santahaminassa Santahaminatalolla torstaina 29.8.2019 klo 16.30 – 19.00.
Tilaisuudessa kerrotaan muutoksesta ja sen vaikutuksista MPK:n koulutustoimintaan.
MPK:n henkilökuntaa on paikalla vastaamassa kysymyksiin.

Tilaisuus on tarkoitettu MPK:n sitoutuneille, vapaaehtoisille, maanpuolustusjärjestöjen edustajille sekä muille asiasta kiinnostuneille.

Ohjelma
klo 16.30 – 17.00 MPK:n tarjoamat kahvit
klo 17.00 – 19.00 infotilaisuus

Ilmoittautuminen oheisesta linkistähttps://mpk.fi/koulutuskalenteri/koulutus/99827/

Tilaisuuteen toivotaan suurta osallistujamäärää.

Tervetuloa!

-JT


Harrastemessut Loviisan liikuntahallilla
lauantaina 31.8.

Loviisan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut järjestää Harrastemessut lauantaina 31.8.2019 kello 11–15 Loviisan liikuntahallissa.

Harrastemessut ovat osa Loviisan juhlaviikkojen ohjelmaa, ja kaupunki tarjoaa perinteiset Loviisan päivän kahvit messujen yhteydessä.

”Tarkoituksena on näyttää, mitä kaikkea kivaa Loviisassa voi tehdä ja kuinka paljon erilaista toimintaa liikunnasta kulttuuriin täältä löytyy. Tarjoamme yhdistyksille ja muille harrastustoiminnan järjestäjille mahdollisuuden tulla esittelemään toimintaansa Harrastemessuille”, kertoo messukoordinaattori, liikunnanohjaaja Fanny Stam-Ravi.

Harrastemessuille on tällä hetkellä ilmoittautunut toistakymmentä yhdistystä.
Mukana on myös Loviisan Reserviupseerikerho ry.

-JT


Timo Kivinen Puolustusvoimien komentajaksi

Kenraali Jarmo Lindberg luovutti 31.7. tehtävänsä kenraaliluutnantti Timo Kiviselle.
Tasavallan presidentti ylensi Timo Kivisen 1.8. kenraalin sotilasarvoon.

Kenraali Timo Kivinen julkaisi 1.8. ensimmäisen päiväkäskyn, joka on luettavissa tästä linkistä löytyvällä Puolustusvoimien verkkosivulla:
https://puolustusvoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kenraaliluutnantti-timo-kivisen-puhe-puolustusvoimain-komentajan-vaihtokatselmuksessa-31-7-20-1?fbclid=IwAR3UP4fRzonTaXcBsBqPfPKanwtIpY5dBzK170VXhrFicc0pSCUlVdwcmYo

-JT


Elokuun pistooliampumavuoro

Lyhyen kesätauon jälkeen jatkuvat pistooliammunnat Loviisan reserviläisjärjestöjen jäsenille Loviisan ampumaurheilukeskuksessa keskiviikkona 21.8.

Ratamaksu: 5€ / hlö

Ampumavuoron johtaa Loviisan RES-yhdistys.

Tervetuloa!

-JT

 


Kutsunnat 2019 Loviisassa

Vuonna 2001 syntyneiden miesten kutsunnat järjestetään Loviisan liikuntahallilla perjantaina 23. elokuuta klo 9 alkaen.
Kutsuntatilaisuudesta vastaa Kaartin Jääkärirykmentin alaisuudessa toimiva Uudenmaan aluetoimisto.

Loviisan Reserviupseerikerho ry osallistuu perinteisesti kutsuntatilaisuuteen.

-JT

 


Jalkaväen Ansioristi varapuheenjohtajalle

Jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi palkitsi Loviisan reserviupseerikerhon varapuheenjohtajan Jarkko Törmäsen Jalkaväen Ansioristillä.
Ansioristin luovutus tapahtui 24. heinäkuuta Loviisan Kappelissa järjestetyn Törmäsen 50-vuotiskahvitilaisuuden yhteydessä.

Jalkaväen ansioristi on tarkoitettu jalkaväen henkilöstön palkitsemiseksi sekä huomionosoitukseksi henkilöille heidän ansioistaan jalkaväen hyväksi.
Ansioristiä on myönnetty vuodesta 2001 alkaen ja sen myöntäjänä toimii Jalkaväen tarkastaja.

 


Panssarijoukot 100 vuotta!

Loviisan reserviupseerikerhon panssarikoulutetut ammattisotilaat olivat mukana Panssarijoukkojen 100-vuotisjuhlassa Parolannummella 12. heinäkuuta.
100-vuotisjuhlat kokosivat tuhansia ihmisiä seuraamaan näyttävää juhlapäivää Parolannummen Panssariprikaatissa. Juhlaparaatin vastaanottajana toimi kenraali (evp) Ari Puheloinen.

Pernajasta kotoisin oleva luutnantti Marko Ruokolainen (oik.) palvelee tällä hetkellä upseerin virassa Panssariprikaatissa.
Hän valmistui sotatieteiden kandidaatiksi vuonna 2016 Maanpuolustuskorkeakoulusta (MPKK) oman 100. kadettikurssinsa primuksena. Hän opiskeli maavoimien panssarilijalla.
Ruokolainen jatkaa maisterin opintojaan parin vuoden kuluttua MPKK:ssa.

Porvoosta Loviisaan muuttanut yliluutnantti Jarkko Törmänen palveli ja suoritti panssariupseerin virkatutkinnon Panssariprikaatissa noin 30 vuotta sitten. Hän valmistui opistoupseeriksi (vrt. sotatieteiden kandidaatti) Maanpuolustusopistosta (MPO) panssarilinjalta vuonna 1994.
Nykyisin Törmänen on reserviin siirtynyt evp-upseeri ja toimii mm. Loviisan reserviupseerikerhon varapuheenjohtajana.

Juhlapäivän aikana tapasimme panssarijoukkojen lisäksi suureksi iloksi myös vanhoja panssarijoukoissa aiemmin palvelleita tuttavuuksia, kuten kenraalimajuri Pekka Toverin (PE), eversti Jarmo Keskisen (KAIPR) ja everstiluutnantti (evp) Heikki Laguksen.

Parolannummen lippukentällä järjestetyn paraatin jälkeen Panssariprikaati esitteli parastaan upeasti toteutetussa toimintanäytöksessä.

Päivän aikana päästiin tutustumaan myös panssarijoukkojemme nykyiseen, kuin myös menneeseenkin panssarivaunukalustoon.
Juhlapäivän varsinaisena päivänsankarina toimi ransalaisvalmisteinen ja tasan 100 vuotta sitten Santahaminan kautta Suomeen saapunut Renault F.T. Modèle 1917 (kuvassa vasemmalla).

-JT


30. kesäkuuta:
75 VUOTTA IHANTALAN TAISTELUIDEN ALKAMISESTA

Puna-armeijan kärkiosat etenivät Ihantalan kylän laidalle aamuyöllä 30. kesäkuuta.

29.6. Kannaksen joukkojen komentaja kenraaliluutnantti Lennart Oesch määräsi koko IV Armeijakunnan vetäytymään uudelle puolustustasalle Ihantalaan. Lisäksi hän määräsi Panssaridivisioonan omaksi reservikseen sekä 18. D armeijakunnan reserviksi.
Ihantalan kylän puolustus tuli ”verekselle” 6. divisioonalle, joka oli juuri saapunut alueelle Laatokan pohjoispuolelta.

Päivän aikana ankarat hyökkäykset kohdistuvat kerta toisensa jälkeen koko kylää ympäröivälle alueelle, rajuimpien iskujen kohdistuessa Pyöräkankaan kivikkoisille rinteille.

Suomalaisia joukkoja osallistui Talin ja Ihantalan taisteluihin kaikkiaan noin 50 000 miestä.
Puna-armeijan alueella arvioitu vahvuus kohosi noin 150 000 mieheen.

Pohjoismaiden historian suurin taistelu alkoi juuri nyt kiihtyä äärimmilleen.

-JT

 


Kesäkuun pistooliampumavuoro

Juhannusviikon pistooliammunnat Loviisan reserviläisjärjestöjen jäsenille Loviisan ampumaurheilukeskuksessa keskiviikkona 19.6.

Ratamaksu: 5€ / hlö

Johtajana toimii yhdistyksen koulutusupseeri.

Tervetuloa!

-JT

 


Ampumajuoksu järjestettiin Loviisan ampumaurheilukeskuksessa

Loviisan ampumaurheilukeskuksessa järjestettiin torstaina 6. kesäkuuta Loviisan Reserviupseerikerhon toteuttama ampumajuoksutapahtuma, jossa tarjottiin helppo mahdollisuus päästä tutustumaan tähän ampumahiihtäjillekin tuttuun reippaaseen kesälajiin.
Lyhyen opetusvaiheen ja aseiden kohdistuksen jälkeen juostiin viereisellä pururadalla n. 1 km mittaiset kierrokset, joiden väleissä ammuttiin kaksi eri kilpasarjaa .22 ampumahiihtokiväärillä.

Tapahtuma kokosi yhteensä toistakymmentä innostunutta osallistujaa pienoiskivääriradalle.

Tapahtuman järjestäjinä toimi yhdistyksen liikuntaupseeri Kimmo Heikkinen, apunaan yhdistyksen urheilu-upseeri Håkan Karlsson ja koulutusupseeri Jarkko Törmänen.

Vastaavia tilaisuuksia tullaan järjestämään myös jatkossakin – Tervetuloa mukaan!

 

Kuva: Kimmo Heikkinen

 

-JT


Pasi Vuojärvi majuriksi

Loviisaan osui kaksi Tasavallan presidentin myöntämää reservin upseeriylennystä Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta 2019:

Majuriksi: Pasi Vuojärvi

Luutnantiksi: Reidar Udd

Lämpimät onnittelut kaikille ylennetyille ja palkituille – ja erinomaisen hyvää Puolustusvoimien lippujuhlan päivää 2019!

 

-JT

 


 

Loviisalaisten vierailu Haminan Lauri Törni -näyttelyssä

Loviisalaiset RUL- ja RES-yhdistysten jäsenet kävivät sunnuntaina 2. kesäkuuta vierailemassa Haminan RUK:n Wanhassa Veteraanissa lauantaina 1.6. avatussa ”LAURI TÖRNI 100” -näyttelyssä.
Lauri Törni 100 -näyttelyn lauantaisen seminaarin avauksen suoritti Wanhan Veteraanin puheenjohtaja ja  Ruotsinpyhtäältä kotoisin oleva MPKK:n vararehtori eversti Markku Hutka.

Näyttelyn valokuvauskiellosta huolimatta saimme erityisluvan ottaa tämän yhden kuvan (oik.) näyttelyn pääosan esittäjän päävitriinistä.

Nähtävillä oli paljon erittäin harvinaista ja jopa julkisuudessa täysin ennen näkemätöntä Lauri Törnin henkilökohtaista materiaalia.
Lauri Törnin lisäksi näyttelyssä oli erittäin taidokkaasti, korkealaatuisesti ja asiantuntevasti koottu Waffen-SS-näyttely.
Lisäksi Wanhassa Veteraanissa sijaitsee pysyvä rauhanturvaajien näyttely.

Suosittelemme näyttelyä erittäin lämpimästi.
Sisäänpääsy oli vain vaivaiset 10€!

 

Lue täältä lisää:
Wanha Veteraanihttps://www.rvpk.fi/

 

-JT


Loviisa-aiheisia artikkeleita piirilehti Oltermanniin

Seuraavassa piirilehti Oltermannissa löytyy kaksi kattavaa artikkelia Loviisassa järjestetyistä MPK-tapahtumista.

Huhtikuun 7. päivänä järjestettiin perinteinen Brandenstein-marssi, johon osallistui jälleen kerran pitkälle toistasataa reserviläistä ja siviiliä.

Toukokuun 11. päivänä Loviisan ampumaurheilukeskuksessa järjestettiin ampumakoulutuspäivä naisille.

Oltermannin 2/2019 -numero ilmestyy 4. kesäkuuta.

Hyviä lukuhetkiä!

 

-JT


Kaatuneiden muistopäivä 2019

Sodissa kaatuneiden muistopäivää vietettiin perinteisesti sunnuntaina 19. toukokuuta.
Loviisan reserviupseerit ja reserviläiset osallistuivat seudun sankarihautaismailla järjestettyihin kunnia- ja lippuvartioihin. Seppelenlaskut reserviläisjärjestöjen puolesta suorittivat Pamela Weckman (Loviisan RUL) ja Thomas Nyholm (Loviisan RES).
Lisäksi suoritettiin kunniakäynti talvisodan vapaaehtoisten tanskalaisten muistomerkillä Loviisan ruotsinkielisen lukion puistossa.

 

-JT


Loviisassa järjestettiin ampumapäivä naisille

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK järjesti lauantaina 11.5. naisille kohdennetun ampumakoulutuspäivän Loviisan ampumaurheilukeskuksessa.
Osallistujat pääsivät harjoittelemaan ohjatusti ampumista itselataavalla reserviläiskiväärillä ja 9 mm pistoolilla.
Tapahtuman johtajana toimi Caj Schauman (Loviisan RES).

Katso kuvia tästä Facebook-linkistä:
Loviisan Reserviupseerikerho / Ampumapäivä naisille 2019

-JT


Lähde kokeilemaan ampumajuoksua!

Loviisan Reserviupseerikerho järjestää torstaina 6.6. mahdollisuuden kokeilla ammunnan ja polkujuoksun yhdistämistä.

Tilaisuus on KAIKILLE avoin ja se alkaa Loviisan ampumaradalla klo 17.

Lyhyt reitti on kaikille kuntotasoille sopiva 3 x 1 km.

Ase on ampumahiihdossakin käytettävä 22 mm:n pienoiskivääri.

Reitillä ammutaan kaksi kertaa, kerran makuulta ja kerran pystystä. Asetta ei kanneta mukana juostaessa.
Järjestäjä toimittaa tilaisuudessa käytettävät aseet. Ennen juoksua jokainen kohdistaa käyttämänsä aseen.

Osallistumismaksu on ratamaksu 5€/henkilö ja käytettyjen patruunoiden hinta (muutamia euroja). Maksetaan käteisellä ampumaradalla.

Tapahtumassa on järjestäjän puolesta ajanotto. Reserviläisjärjestöihin kuulumattomat on vakuutettu ampumatapahtuman aikana.

Jos olet katsonut televisiosta ampumahiihtoa, voit tulla nyt henkilökohtaisesti toteamaan miten helppoa tai vaikeaa on juoksun jälkeen osua maaleihin.
Toivotamme kaikki asiasta kiinnostuneet tervetulleiksi! Tilaisuuteen osallistuminen ei edellytä minkään reserviläisjärjestön jäsenyyttä eikä aiempaa kokemusta ampumaurheilusta.

Ilmoittautuminen nettilomakkeella linkistä tai puhelimitse/tekstiviestillä allekirjoittaneelle.
Toivomme ennakkoilmoittautumista, jotta osaamme varautua riittävällä määrällä tarvikkeita.

Lisätietoja: Loviisan Reserviupseerikerhon liikuntaupseeri Kimmo Heikkinen, 044 230 7415.

Nettilomake:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeE-q9yRFk9yW8OAsj_tFLa3SPkjHOiDVRpk72n99qlgwSN_g/viewform?usp=pp_url

 

-JT


Pistoolikoulutuspäivä 18.5. Loviisan pistooliradalla

Loviisan ampumaurheilukeskuksen pistooliradalla järjestetään 18.05.2019 klo 9:00 – 17:00 pistooliammunnan opetusta uusimpien tekniikoiden mukaisesti.
Koulutustilaisuudessa keskitytään myös aloittelijoille ja vähemmän ampumista harrastaneille sopivia perusasioita ja -tekniikoita.
Tapahtuma on avoin alueen maanpuolustusjärjestöjen jäsenille.
Osallistujalla tulee olla voimassaoleva RES-ampumaturva (tai vastaava vakuutus).

RUL ja RES -yhdistysten jäseniltä ei peritä ratamaksua.
Opetuksessa käytettyjen ampumatarvikkeiden (100 ls pist. 9×19) kustannukset, käytettyjen taulujen kulut ja harjoittelussa käytetyn aseen lainaus peritään osallistujalta paikan päällä (50€).

Oman pistoolin (ml. patr.) käyttö sallitaan (huom. EI revolveria).
Omat suojalasit ja kuulonsuojaimet mukaan.

Vaatetus: maastopuku / muu suojavaatetus

Kouluttajina toimivat ampumaupseeri Kristian Westerlund ja ampumakouluttaja Pasi Vuojärvi.

Tapahtuman järjestäjä on Loviisan Reserviupseerikerho ry.
Ilmoittautuminen yhdistyksen puheenjohtajalle Pamela Weckmanille!

Lisätiedot:
Yhdistyksen ampumaupseeri Kristian Westerlund tai koulutusupseeri Jarkko Törmänen

Tervetuloa!

-JT


Kansallisen veteraanipäivän juhla 27.4.2019

Loviisan kaupungin järjestämä kansallisen veteraanipäivän juhla järjestetään lauantaina 27. huhtikuuta kello 14 alkaen Palvelutalo Esplanadissa.

Ohjelma:

Kaupungin tervehdys: kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Andersson
Musiikkia: Loviisan kaupungin soittokunta, joht. Johan Halmén
Musiikkiopisto Loviisassa: Juliette Rahkonen, piano, Luna Heino, sello

Juhlapuhe: dosentti Erkki Teräväinen pitää esitelmän otsikkona ”Veteraanit yhteiskunnassa”

Kahvitarjoilu

 

Paikka:
Palvelutalo Esplanad, Loviisa
Kuningattarenkatu 7

Lämpimästi tervetuloa!

-JT

 


Jalkaväen Ansioristi Loviisaan

Jalkaväen tarkastaja on myöntänyt 16.4. Loviisan Reserviupseerikerhon varapuheenjohtajalle yliluutnantti evp Jarkko Törmäselle Jalkaväen säätiön ja Pääesikunnan jalkaväkiosaston Jalkaväen Ansioristin.

Jalkaväen Ansioristi on tarkoitettu jalkaväen henkilöstön palkitsemiseksi sekä huomionosoitukseksi tunnustuksena henkilölle hänen ansioistaan jalkaväen hyväksi.

Yliluutnantti Jarkko Törmänen on toiminut opistoupseerin eri virkatehtävissä Puolustusvoimien palveluksessa useiden jalkaväkikoulutushaarojen kouluttajana, sekä sen jälkeen myös evp-henkilönä reservissä aktiivisena sotilaskouluttajana ja harjoituksenjohtajana Puolustusvoimien ja MPK:n harjoituksissa, samoin kuin RUL-yhdistyksissä useissa eri kouluttaja- ja vastuutehtävissä, kaikissa edellämainituissa yhteensä 30 vuoden ajan.

Kyseessä on historian toinen Jalkaväen Ansioristi, joka on myönnetty Loviisaan. Ensimmäinen myönnettiin vuonna 2012 Loviisan Reserviupseerikerhon pitkäaikaisena ampumaupseerina ja MPK-kouluttajana toimineelle kapteeni res Bengt Wahlroosille.
Ristiä on jaettu jalkaväen henkilöstön palkitsemiseen vuodesta 2001 lähtien.

 

(tiedot: Jalkaväen säätion sihteeri)

 


Kevätkokous

Loviisan Reserviupseerikerho ry:n sääntömääräinen kevätkokous keskiviikkona 10.4. klo 18 alkaen.

Kokouksen alussa mm. ampumaupseerin esittely uudesta ampumalakiuudistuksesta.

Paikka: Fortumin ”Ullakko”

Vapaa pääsy – Tervetuloa!

-JT

 


Suursaaren takaisinvaltauksen 77. vuosipäivän kunniaksi yhdistyksen hallitus kävi muistamassa operaation aikana sotalennollaan 27.3.1942 surmansa saanutta kuutta Suomen ilmavoimien Bristol Blenheim -lentäjää Saaristotien varressa sijaitsevalla Blenheim-muistomerkillä.

Kunniakäynnit suoritettiin lisäksi Loviisan sankarihautausmaalle haudattujen lentäjien haudoilla.
Loviisan sankarihautausmaalta viimeisen leposijansa saivat lentomestari Kaarlo Salas ja vänrikki Karl-Erik Lång.

-JT

Lukuvinkki:
Esko Sipiläinen: ”Mahdoton tehtävä”

 

 

 

 

 

 


STUK perustaa ja kouluttaa viranomaisten ja STUK:n tueksi vapaaehtoistoimijoista kootun säteilymittausjoukkueen.

Joukkue kykenee mahdollisessa säteilyvaaratilanteessa itsenäisesti toteuttamaan saamiaan tehtäviä kuten säteilytilanteen tiedustelua, vaara-alueelta poistuvien ihmisten ja ajoneuvojen puhtausmittauksia ja opastusta sekä muiden toimijoiden tukemista säteilymittauksin.

Lue lisää tästä alla olevasta linkistä!:
http://reservinsanomat.fi/art/sateilymittauskoulutusta-tarjolla/?fbclid=IwAR1anSykMr5P4z68Mm5C1OcBKxFO5fRk67MNrIrAFkuTYhSWRLyFTWIuHuQ

Ilmoittautuminen (MPK):
https://mpk.fi/koulutuskalenteri/koulutus/98781/

-JT

 


Loviisan Reserviläispäivä 9.3. Ruukin ampumaradalla

Perinteinen Loviisan Reserviläispäivä järjestetään lauantaina 9.3. Ruotsinpyhtään RHY:n ampumaradalla Ruukissa.

Päivän ohjelmassa mm. ohjattua ammuntaa itselataavilla ja perinnekivääreillä, toiminnallinen haulikkorata, aseenkäsittelyn opastusta.

Tapahtuman järjestää Loviisan Seudun Reserviläiset ry.

 

-JT


Eduskunta hyväksyi uuden lain vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen laki hyväksyttiin eduskunnassa 7.3.2019.

Lue tästä RUL:n artikkeli:
https://www.rul.fi/uutiset/vapaaehtoisen-maanpuolustuksen-laki-hyvaksytty-eduskunnassa/?fbclid=IwAR2hDhTyaMWDI_3sKbF9wmxqoi76M9Jn0Bmh1JEZSYfrH82ecQwvyWhEjEU

-JT


Vuoden 2019 pistooliampumavuorot alkavat

Loviisan ampumaurheilukeskuksessa järjestettävät perinteiset pistooliampumavuorot käynnistyvät jälleen maaliskuun 20. päivänä. Ammuntoihin voivat osallistua RUL ja RES -yhdistysten jäsenet.
Oman aseen omistaminen ei ole välttämätöntä.
Lisätietoja antaa aina kunkin ampumavuoron johtava taho, joka tällä kerralla on RES-yhdistys Loviisan Seudun Reserviläiset.

Reserviläisten pistooliampumavuorot järjestetään myös tänäkin vuonna Loviisassa vuorotellen RUL ja RES -yhdistysten kesken.

Seuraava Loviisan Reserviupseerikerhon johtama pistooliampumavuoro järjestetään 17.4. ja sen johtajana toimii yhdistyksen ampumaupseeri kapteeni res Kristian Westerlund.

-JT


Rannikkosotilaskotiyhdistys järjesti vuosikokouksen Loviisassa

Rannikkosotilaskotiyhdistys ry järjesti kevätkokouksen Loviisassa sunnuntaina 3.3.
Vuosikokouspäivä toteutettiin Palvelutalo Esplanadin tiloissa kaupungin keskustassa.

Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Maritta Sariola.

 

-JT


Tänään 6.2.:

Helsingin 1944 suurpommituksista 75 vuotta!

 

(kuvat: Kansallisarkisto)

-JT


Loviisan 6.2.1918 taistelun muistopäivä

Loviisan Suojeluskunnan ja Loviisan kaupunkia vastaan hyökänneiden ja venäläisten tukemien punakaartien välillä käytiin 6.2.1918 taistelu kaupungin itäpuolella sijaitsevalla ns. ”Essonmäellä”, noin 2 kilometrin päässä Loviisan keskustasta Tesjoelle päin.
Kuninkaallisen Preussin Jääkäripataljoona 27:n rivestä Suomeen komennettu jääkärivänrikki Armas Kemppi joutui vetäytymään päivän päätteeksi johdossaan olleine noin 150 miehen vahvuisine joukkoineen Loviisasta Pernajaan suojeluskuntalaisten patruunoiden loputtua.
Suojeluskuntalaisia vastassa olleen kapinallisten joukkojen kokonaisvahvuus oli eri tietojen mukaan 400-800 miestä, jotka olivat saapuneet Kotkan-Karhulan-Pyhtään alueelta.
Suojeluskunnan vetäytymisen jälkeen punakaartilaiset valtasivat kaupungin heti seuraavana päivänä.
Punakaartilaisten kokonaistappiot taistelussa olivat yli 40 kapinallista, kun taas kaupunkia puolustaneita suojeluskuntalaisia kaatui päivän aikana kuusi miestä ja yksi sairaanhoitaja.

Venäjän armeijan aseistamat punakaartilaiset pitivät kaupunkia hallussaan huhtikuun 7. päivään saakka, jolloin Suomen hallituksen apuun pyytämä saksalainen interventiojoukko Osasto Brandenstein nousi maihin Loviisan Valkon satamaan ja eteni nopeasti kaupungin keskustaan, lyöden kohtaamansa punakaartilaiset ulos kaupungista vielä saman päivän aikana.

Vapaussodan Perinneliitto laski seppeleen Loviisan taistelun muistokivelle 6.2. aamulla.
Loviisan reserviupseerien edustajana toimi yhdistyksen perinneupseeri majuri res. B-G Schauman.

 

-JT

 

Armas Kemppi, Jääkärikapteenin arvossa

 

 


KADETTIKOULU 100 VUOTTA!

Tänään 25.1.2019 on kulunut 100 vuotta siitä, kun itsenäisen Suomen ensimmäinen kadettikurssi aloitti upseeriopinnot Arkadian Kadettikoulussa.

Kuvassa 1. ja 2. kadettikurssi ryhmäkuvassa 31.3.1920. (kuva: Sotamuseo)

Kadetit opiskelevat nykyään Santahaminassa sijaitsevassa Maanpuolustuskorkeakoulussa, joka juhlii tänään perjantaina näyttävästi Helsingin ydinkeskustassa satavuotista taivaltaan.

-JT

 


BRANDENSTEIN-MARSSI jälleen Loviisassa!

Brandenstein-marssi on vuoden 2019 suurin reserviläistapahtuma itäisellä Uudellamaalla.
Tänä vuonna marssi suoritetaan Koskenkylässä, Loviisan ja Porvoon puolivälissä.
Marssittavien matkojen pituuksina on valittavissa joko 25 km tai 40 km.

Sotilassarjan marssi suoritetaan jälleen Puolustusvoimien PAK-sääntöjen mukaisesti, jonka perusteella marssin suorittanut reserviläinen ansaitsee 1 kertausharjoitusvuorokauden.
Sotilassarjaan osallistuvat henkilöt suorittavat marssin sotilasasussa ja vähintään 10 kg painoisen kantamuksen kanssa.
Reserviläisten lisäksi myös siviilihenkilöt ovat tervetullaita mukaan!

Vinkkaa kavereillesi – ja ilmoittaudu mukaan alla olevasta MPK-linkistä!
BRANDENSTEIN-MARSSI 2019: https://mpk.fi/koulutuskalenteri/koulutus/99109/

 

-JT


Tulevia tapahtumia Loviisassa 2019:

Naisten itsepuolustuskurssi
Judoseura Arashin sali, sunnuntaina 10.2.

Lisää tietoja & ilmoittautuminen:
https://lovres.fi/tapahtuma/naisten-itsepuolustuskurssi/

Loviisan reserviläispäivä 2019
Ruotsinpyhtäällä, lauantaina 9.3.
Järjestäjä: Loviisan Seudun Reserviläiset – Lovisanejdens Reservister ry
Info & ilmoittautuminen (RES):
https://lovres.fi/tapahtuma/loviisan-reservilaispaiva-2019/

Pistooliammunta 1/2019 (RES johtaa)
Loviisan ampumaurheilukeskus 20.3.
https://www.rul.fi/loviisa/kalenteri/pistooliammunta-12019/

Brandenstein-marssi 2019
Koskenkylässä, sunnuntaina 7.4.
Järjestäjä: MPK Etelä-Suomi & Loviisan Reserviupseerikerhon koulutusupseeri
Info & ilmoittautuminen (MPK):
https://mpk.fi/koulutuskalenteri/koulutus/99109/

Pistooliammunta 2/2019 (RUL johtaa)
Loviisan ampumaurheilukeskus 17.4.
https://www.rul.fi/loviisa/kalenteri/pistooliammunta-22019/

 

Tervetuloa!

-JT


Hyvää Uutta Vuotta 2019!
Gott Nytt År 2019!

 


RUL:n puheenjohtajan joulutervehdys

 Joulukuu 17, 2018

Hyvät Suomen Reserviupseeriliiton jäsenet,

Toiminnantäyteinen vuosi 2018 on kohta takana. Vuoteen on mahtunut paljon hienoja juhlallisia hetkiä sekä kiireisiä aikoja, jolloin tunnit vaan tuntuvat loppuvan kesken päivästä.

Monet instituutiot ja järjestöt ovat viettäneet tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan. Meille reservin upseereille näistä merkittävimpänä varmasti Puolustusvoimat, joka vietti juhlavuottaan monella eri paikkakunnalla varsin näyttävästi ja useat meistä myös osallistuivat näihin hienoihin tapahtumiin. Onnittelut vielä kerran Puolustusvoimille!

Vuoden aikana seurasimme tiiviisti kahden lain valmisteluprosessia; aselaki ja laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Molemmilla laeilla on huomattavaa merkitystä reserviläistoimintaamme. Aselain osalta tehty edunvalvontatyö tuotti lopulta tulosta ja alkukesän ensimmäiseen lakiluonnokseen saatiin paljon esittämiämme korjauksia läpi ja viime viikkojen lausunnoilla ja kuulemisilla saamme aselaista varmasti kohtuullisen ja direktiivin mukaisen aselain Suomeen.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen lain prosessi on vielä kovasti kesken, sillä vasta marras-joulukuun taitteessa saimme siitä lakiesityksen luettavaksi. Merkittävää siinä on se, että sotilaallinen koulutus siirtyisi MPK:lta Puolustusvoimille. Lisää rahaa toki toimintaan tulisi noin 5 miljoonaa euroa, mutta sekin PV:n sisäisinä siirtoina. Suurimpana kysymysmerkkinä on jäljelle jäävän MPK:n toimintaedellytykset ja vapaaehtoisten kouluttajien motivaatio jatkaa työtä organisaatiossa, jonka terävin kärki siirtyy Puolustusvoimille. Laki valmistunee kevään aikana, joten edunvalvontaa riittää siis myös ensi vuodelle.

Vuoden aikana liiton ehkä yksi tärkeimmistä teemoista on ollut ulkoisen viestinnän kehittäminen. Nyt koneisto alkaa olemaan kunnossa ja ensi vuonna päästään oikeasti toteuttamaan suunnitelmia. Kiitos tästä kuuluu ehdottomasti myös liiton toimiston väelle, joka puurtaa yhteisen asian eteen innolla ja ammattitaidolla. Kiitos panoksestanne Janne, Susanna ja Kirsti!

Lopuksi haluan onnitella kaikkia itsenäisyyspäivänä palkittuja ja ylennettyjä. Olette vuosien saatossa tehneet mittavan määrän pyyteetöntä työtä yhteisen turvallisuuden eteen ja siitä oikeutetusti kuuluu teitä myös palkita. Kiitos teille ja onnittelut!

Rauhallista joulunodotusaikaa koko jäsenkunnalle ja muistakaa myös levätä hetkinen, jotta jaksatte taas ensi vuonna tehdä arvokasta maanpuolustustyötä Suomen ja suomalaisten hyväksi.

Rauhallista joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta 2019 toivottaen,

Mikko Halkilahti

Kapteeni (res) Mikko Halkilahti on Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja.

 

Alkuperäinen artikkeli:
https://www.rul.fi/blogit/puheenjohtajan-joulutervehdys-4/?fbclid=IwAR3nqciXuSSptbr8pRN25qO7DvOnybZVzOpT9KIIMcHPKuZOqYxW6jaRySA

 


Hyvää Suomen 101. itsenäisyyspäivää!

Jälleen yksi toiminnallinen vuosi on aivan kohta takanamme ja onkin jälleen aika pysähtyä juhlistamaan Suomen itsenäisyyttä.
Kulunut vuosi 2018 on ollut Suomen Puolustusvoimien 100. juhlavuosi ja monet yhdistyksemme jäsenet ovatkin olleet mukana osallistumassa juhlallisuuksien merkeissä järjestettyihin erilaisiin tilaisuuksiin.

Huomenna 6.12. Puolustusvoimat toteuttaa 100. juhlavuotensa kunniaksi itsenäisyyspäivän paraatin Päämajakaupungissa Mikkelissä, jonka ohimarssiosuus lähetetään suorana tv-lähetyksenä YLE 1 -kanavalla klo 13 alkaen.
Kooste päivän paraatista nähdään samalla kanavalla klo 17:10 alkaen.

Koska oma yhdistyksemme järjesti lokakuussa näyttävät 80-vuotisjuhlat Loviisan Kappelissa, jää perinteinen Degerby Gilletin itsenäisyyspäivän aattoillallinen tänä vuonna järjestämättä. Ohjelmaa on kuitenkin vaikkapa Helsingin yössä, jossa ravintola On the Rocksissa järjestetään klo 20 alkaen ReserviRock 2018 -ilta, jonka esiintyjinä on useita suomalaisia ja virolaisia rock-yhtyeitä.
Kaikki siis sinne!

Kuluvan vuoden koulutus- ja harjoitusammuntoja pistoolilla ja kiväärillä Loviisan ampumaradalla järjestettiin jälleen kymmenen kertaa tänä vuonna, vuorottaisesti Loviisan seudun reserviläisten kanssa hyvin onnistuneesti – ja samalla ajatuksella jatkamme myös ensi vuonna.
Yhdistyksellämme on nyt ammuntojen kouluttajatehtävissä jo kolme todellista ase- ja ampumakoulutuksen ammattilaista, joiden ohjauksessa jatkamme ensi vuoden aikana harjoittelua.
Ohjatut ammunnat jatkuvat taas maaliskuun kolmannen viikon keskiviikkona, jolloin vetovastuussa on Loviisan RES.

Lopuksi toivotan omasta ja yhdistyksen puolesta kaikille toiminnassamme kuluvan vuoden aikana tavalla tai toisella mukana olleelle erittäin hyvää itsenäisyyspäivää – ja samalla vielä kerran onnittelut kaikille palkituille ja ylennyksen saaneille – , sekä rentouttavan rauhallista joulua ja oikein paljon onnea alkavalle uudelle vuodelle 2019!

 

Jarkko Törmänen
Yliluutnantti evp
Varapuheenjohtaja
Loviisan Reserviupseerikerho ry

 


 

Ritarikuntien kunniamerkkejä Loviisaan 6.12.2018

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut 6.12.2018 seuraavia Suomen Leijonan Ritarikunnan kunniamerkkejä loviisalaisille:

 

Suomen Leijonan Ritarimerkki:
Sauli Valkonen

Suomen Leijonan Ansioristi:
Ismo Kokko
Tony Lassas
Antti Mehto
Markku Riekkinen

 

Lisäksi Loviisaan osui myös seuraavia ritarikuntien kunniamerkkejä:

Suomen Valkoisen Ruusun Ansioristi:
Kaj Tenhunen

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein:
Ari Haimi
Reijo Kirjola
Eva Korhonen
Keijo Tähtinen
Tuula Vaarimo

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali:
Tuula Lehto
Marja Mustonen

Suomen Valkoisen Ruusun mitali:
Anja Bäcklund

 

Loviisan reserviupseerit onnittelevat lämpimästi kaikkia palkittuja!

Ritarikuntien lista:
http://www.ritarikunnat.fi/index.php/fi/ritarikunnat/annetut-kunniamerkit/392-6-12-2018-annetut-kunniamerkit?fbclid=IwAR1eUwaBQz5kNHUVfxcL5VhiWhUVivXg6FBKfTt6CGdMKjPXA9pKVpQeYJ8

 

-JT


Se todellinen ”musta perjantai”:

TALVISODAN ALKAMISESTA 79 VUOTTA

Neuvostoliitto aloitti yllätyshyökkäyksen 30.11.1939 koko itärajamme leveydeltä aamulla klo 6:50 alkaen.
Hyökkäysaamun sotatoimet kiihtyivät entisestään klo 9 aikaan käynnistyneisiin lukuisten suomalaiskaupunkien ja siviilikohteiden pommituksiin.

Erityisesti siviilitappiot olivat huomattavan raskaat ensimmäisen sotapäivän päätteeksi.

 

-JT

 


Upseeriliitto täyttää 100 vuotta lauantaina 24.11.2018

Upseeriliiton historia alkaa Suomen Upseeriklubin perustamisesta 24.11.1918 Helsingissä Katajanokan Upseerikasinolla. Sen nimeksi tuli jo vuonna 1919 Suomen Upseerien Liitto ja vuonna 1924 Suomen Upseeriliitto ry – Finlands Officersförbund rf ja vuodesta 1950 alkaen Upseeriliitto ry.
Upseeriliiton jäsenet ovat palveluksessa Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa. Kokonaisjäsenmäärä on n. 6400.

Upseeriliiton tärkein tehtävä on jäsenistön edunvalvonta, joka sisältää vaikuttamista palkkaukseen, koulutukseen, tehtävärakenteeseen sekä sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin asioihin.

Liiton 100-vuotisjuhlia vietetään tänään 23.11. Finlandia-talolla.

 

-JT


RUL: Maanpuolustusrekisterin tunnukset uusitaan

Maanpuolustusjärjestöjen yhteisen jäsenrekisterin tunnukset uusitaan.
Maanpuolustusrekisterin nykyisten tunnusten voimassaolo päättyy 30.11.2018, jonka jälkeen vanhentuneiden tunnusten tilalle voi hakea uusia.
Taustalla on EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR), jota sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkeen henkilötietojen käsittelyyn.
Uuden lainsäädännön tavoitteena on parantaa henkilötietosuojaa.

 

Lue lisää: https://www.rul.fi/uutiset/maanpuolustusrekisterin-tunnukset-uusitaan/?fbclid=IwAR13oYfAPQjiT8WmHFWPFCUfJAbhw_SwwP8UZNkUbj8GZ1oXEVogEnoOCIk

-JT


Hyvää Suomen Jalkaväen vuosipäivää 18.11.!

 

Suomessa vietetään jalkaväen vuosipäivää 18.11. vuonna 1555 perustetun ensimmäisen lippukunnan ja myöhemmin Joutselän kylässä sen saavuttaman voiton kunniaksi.

Vuonna 1555 Juho Maununpojan johtamat 500 miehen jalkaväkijoukot saavuttivat voiton pysäyttämällä ja tuhoamalla moninkertaisesti suuremman venäläisjoukon Karjalan kannaksen Joutselässä. 
Joutselän taistelu on jäänyt sotahistoriaan, koska Juho Maununpoika hyödynsi ajan sodankäyntitavasta poiketen taitavasti maastoa, suksimiesten liikkuvuutta sekä yllätystä ja korvasi siten suuren miesalivoiman.
Sotataidollisesti Joutselän taistelua voidaan verrata talvisodan mottitaktiikkaan.
Taistelun kunniaksi pystytettiin Joutselkään muistomerkki vuonna 1931.

Tästä voidaan sanoa alkaneeksi suomalaisen soturin monivuosisataisen ja jopa maailmallakin tunnetun sankaritarinan – joka jatkuu tänäkin päivänä!

 

-JT


 

Pamela Weckman jatkaa puheenjohtajana vuonna 2019

 

Loviisan Reserviupseerikerhon syyskokous on valinnut vuoden 2019 puheenjohtajaksi ylil res Pamela Weckmanin ja varapuheenjohtajaksi ylil evp Jarkko Törmäsen.

Hallituksen muut jäsenet vuodelle 2019 ovat:

kapt res Olle Antell
vänr res Henrik Mickels
kapt res Kristian Westerlund
ylil res Kimmo Heikkinen
ltn res Jan-Anders Winqvist
vänr res Tomas Määttä
vänr res Leo Kallio

 

(kuva: Loviisan Sanomat)

-JT

 


Sunnuntaina 11.11.2018:

”11-11-11”
100 vuotta I maailmansodan päättymisestä

Ensimmäistä maailmansotaa käytiin vuosina 1914-1918. Vastakkain taistelivat Saksan ja Itävalta-Unkarin johtamat keskusvallat sekä lähinnä Ison-Britannian, Ranskan, Venäjän ja Yhdysvaltojen muodostamat ympärysvallat.
Raskas sota päättyi 11.11.1918 klo 11:00 keskusvaltojen tappioon.

Ensimmäinen maailmansota jyräsi myös Loviisan yli keväällä 1918, Valkon satamaan maihinnousun suorittaneiden saksalaisjoukkojen taistellessa venäläisten aseistamia punakaartilaisia vastaan, edeten pääjoukoillaan Loviisasta kohti Lahtea.

Maailmansodan jälkeen solmittu Versailles’n rauha muutti Euroopan valtiollisia rajoja perinpohjaisesti.

 

-JT


 

 

Suomen 101. Itsenäisyyspäivän kunniavartiot ja seppeleenlaskut Loviisassa

 

Loviisan kaupunki ja seurakunnat järjestävät perinteiset seppeleenlaskutilaisuudet Loviisan seudun kaikilla sankarihautausmailla Itsenäisyyspäivänä 6.12.2018.

Loviisan Reserviupseerikerho osallistuu tapahtumiin kunniavartion asettajana.

Loviisan vanhalla sankarihautausmaalla vuoden 1918 sodassa kaatuneille sankarivainajille suoritettava kunnianosoitustilaisuus alkaa klo 9.00

Loviisan uudella sankarihautausmaalla seppeleenlaskijana toimii yhdistyksen puheenjohtaja yliluutnantti res Pamela Weckman. Tilaisuus alkaa heti noin klo 9.20 päättyvän jumalanpalveluksen jälkeen.

Lisää tietoa Loviisan muista kunnianosoitustilaisuuksista saat seurakuntiemme sivuilta.

Yleisö on erittäin lämpimästi tervetullut kaikkiin järjestettäviin kunnianosoitustilaisuuksiin.

 

-JT


Loviisan reserviupseerien myyntipiste Laivasillan joulumarkkinoilla

Loviisan reserviupseerikerho järjestää perinteisen myyntipisteen Loviisan Laivasillan joulumarkkinoille lauantaina 1.12.2018 

Myynnissä on jälleen mm. itsenäisyyspäivän kynttilöitä.

Tervetuloa ostoksille!

Info:
https://loviisanjoulu.fi/fi/laivasillan-joulumarkkinat/

 


Hyvää Pyhäinpäivän iltaa!


Loviisan Reserviupseerikerhon syyskokous 13.11.2018

Loviisan Reserviupseerikerhon syyskokous pidetään tiistaina 13.11.2018 klo 18:00.
Kokouspaikkana on Fortumin ”Ullakko” (Aleksanterinkatu 5, 07900 Loviisa, sisäänkäynti rakennuksen sisäpihaan menevästä päädystä, GymFoxin viereinen ovi).

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset vuosikokoukseen liittyvät asiat ja hallituksen esitys sääntömuutoksesta.

Vapaa pääsy – Tervetuloa!

 

-JT


Yhdistyksen jäsenkirje 2/2018

Yhdistyksen jäsenkirje ilmestyi 30.10.
Voit lukea kirjeen suoraan myös alla olevasta linkistä:

Jäsentiedotteita

-JT


NOCO 18 käynnistyi.

Northern Coasts 18 -sotaharjoitus näkyy liikenteessä

Puolustusvoimat
Tiedote 29.10.2018

Merivoimien johtama Northern Coasts 18 -harjoitus järjestetään Suomessa 25.-10.-8.11. Harjoitukseen osallistuu laivasto- ja rannikkojoukkoja Suomen lisäksi 13 maasta.

Harjoituksen toiminnallisen vaiheen käynnistyessä viikoilla 44 ja 45 Etelä- ja Länsi-Suomen teillä liikkuu kotimaisia ja ulkomaisia sotilasajoneuvoja.
Harjoitukseen osallistuvien rannikkojoukkojen toiminta on vilkkainta tämän viikon puolivälistä alkaen Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilla.

-JT

 

Lähde:
https://merivoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/noco18-harjoitukseen-liittyva-sotilasliikenne

 


Konsertti 24.11. peruttu

Konsertti Porvoon kulttuuritalo Grandissa

MPK:n Etelä-Suomen Maanpuolustussoittokunta esiintyy Porvoon kulttuuritalo Grandissa 24.11.2018 klo 19.00 solistinaan Ami Aspelund

Lasse Mårtensonin laajasta säveltuotannosta kuullaan euroviisuja ja tunteikkaita merihenkisiä lauluja.
Leonard ”Lenny” Bernsteinin syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi orkesteri esittää maestron kuuluisimmat: Candide-alkusoiton ja kokoelman West Side Story -musikaalista.

Orkesteria johtaa Heino Koistinen.

-JT


Suomen Reserviupseeriliitto palkitsi Loviisalaisia

Suomen Reserviupseeriliitto palkitsi 80. juhlavuottaan viettävän Loviisan Reserviupseerikerhon jäsenistöä seuraavasti:

RUL:n Kultainen ansiomitali soljen kera:
Majuri res Håkan Karlsson (yhdistyksen kunniapuheenjohtaja)

RUL:n Kultainen ansiomitali
Majuri res Tom Liljestrand

RUL:n Hopeinen ansiomitali
Yliluutnantti res Pamela Weckman (yhdistyksen puheenjohtaja)
Vänrikki res Henrik Mickels

RUL:n Pronssinen ansiomitali
Kapteeni res Olle Antell (yhdistyksen sihteeri)

 

Edellämainitut ansiomerkit luovutettiin palkituille yhdistyksen 80-vuotisjuhlan yhteydessä 6.10.

Lämpimimmät onnittelut palkituille!

-JT

 


Loviisan Reserviupseerikerho 80 vuotta!

Loviisan Reserviupseerikerho ry viettää tänään 6. lokakuuta 80-vuotisjuhliaan.

Yhdistyksen puheenjohtaja Pamela Weckman ja varapuheenjohtaja Jarkko Törmänen vierailivat 80-vuotisjuhlapäivänä yhdistyksen edesmenneiden puheenjohtajien haudoilla Loviisan vanhalla hautausmaalla.

Yhdistys juhlii pitkää 80-vuotista taivaltaan Loviisan ravintola Kappelissa klo 19 alkaen.

-JT


Piirilehti Oltermanni 3/2018 on ilmestynyt

Piirilehti Oltermannin uusin numero on ilmestynyt.

Lehti löytyy sähköisenä täältä (PDF): Oltermanni 3/2018

 


Eversti evp Risto Muurman kuollut

 

 

Eversti Risto Muurman – In Memoriam

 

Laajasti ja vahvana maanpuolustusaktiivina koko eteläisessä Suomessa tunnettu ammattisotilas ja MPK-piiripäällikkö eversti Risto Muurman on kuollut.
Risto Muurman menehtyi vakavan sairauden päätteeksi 15.9.2018. Hän oli 71-vuotias.

Eversti Risto Muurmanin ura upseerina ja elämäntyö isänmaamme eteen oli pitkä, vaiherikas ja samalla hyvin monipuolinen. Muurmanin ura huipentui tehtäviin Taistelukoulussa, Pääesikunnassa ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:ssa.
Risto Muurman oli myös Helsingin Hovioikeuden sotilasjäsenenä vuosina 1996-98, jonka lisäksi hän oli Jalkaväen Säätiön hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja vuodesta 1994 aina kuolemaansa saakka. Näiden tehtävien lisäksi Risto Muurmanin aika kului erilaisissa humanitäärisissa ja veljeystyössä, suunnistuksessa, kotiseututyössä, kalastuksessa ja metsästyksessä – ja lisäksi myös paikallisessa teatterimaailmassa, kirjoittaen käsikirjoituksia seuranäyttämölle.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n Uudenmaan piiripäällikkönä (vv. 1999-2010) hän otti uusia haasteita vastaan mm. öljyn- ja tulvantorjunnan kehittämisessä Porvoon Tolkkisissa ja Hankoniemen Syndalenissa yhdessä ympäristöjärjestö WWF:n ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelu VAPEPA:n kanssa.

”Vanha Kaaderi”

Risto Muurman hyväksyttiin Kadettikoulun 56. kurssille vuonna 1969. Kurssitoveriensa kertoman mukaan ”hän näytti jo ensimmäisellä vuosikurssilla enemmän oikealta upseerilta, kuin kaikki muut”, jonka johdosta hänet valittiin kadettikurssinsa perinnehenkilöstöön, missä hän oli ”Vanha Kaaderi”.
Kadettikurssin päättyessä Risto Muurman palkittiin oman kurssinsa kunniamiekalla, joka myönnetään ansioituneimmalle kadetille ja jonka myöntämiskriteereinä olivat rehtiys ja upseerin hyveiden omaksuminen.

Upseeriuransa hän aloitti Karjalan Prikaatissa vuonna 1972, josta hän siirtyi pian Kymen Jääkäripataljoonaan. Vuodet 1979-81 Risto Muurmanilla kuluivat Sotakorkeakoulussa, jonka jälkeen uusi osoite oli Tuusulan Taistelukoulu. Vuonna 1987 Muurman aloitti tehtävät Pääesikunnassa, jatkaen sieltä vuonna 1992 hetkeksi ”takaisin kentälle” eli Savon Prikaatiin. Aktiivisen upseeriuransa viimeiset vuodet 1993-98 Risto Muurman vietti jälleen Pääesikunnassa, josta hän jäi eläkkeelle everstiluutnanttina. Heti tämän jälkeen Risto Muurmania kutsui uusi tehtävä ja yli vuosikymmenen kestävä ura Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n Uudenmaan piiripäällikkönä, jossa tehtävässä hän toimi vuosina 1999-2010. Piiripäällikkönä Risto Muurman ylennettiin lopulta myös everstin sotilasarvoon itsenäisyyspäivänä 2003.

Suomi on menettänyt eversti Risto Muurmanin poismenon myötä rautaisen ammattimiehen ja esimerkillisen suomalaisen upseerin ja sotilaan – aidon ”Vanhan Kaaderin”, jollaisia ei enää tehdä.

Ryhdikkäästi kunniaa tehden – Kiitos palveluksestanne, Herra Eversti.

 

Jarkko Törmänen
Yliluutnantti evp
Loviisan Reserviupseerikerho ry:n varapuheenjohtaja

 


 LoviisanReserviupseerikerho ry:n 80-vuotisjuhlat lähestyvät!

 

Yhdistys juhlii 80. toimintavuottaan lauantaina 6.10. illalla Loviisan keskustassa sijaitsevassa ravintola Kappelissa.

Juhlaan odotetaan osallistuvan erityisesti yhdistyksen jäseniä puolisoineen.
Lisäksi kutsuja on lähetetty yhdistyksen eri yhteistyökumppaneille ja avainhenkilöille.

Juhlapuhujaksi tilaisuuteen saapuu Uudenmaan Prikaatin komentaja kommodori Arvi Tavaila.

Juhlissa nähdään!

-JT


Kutsunnat 2018 Loviisassa

Vuonna 2000 syntyneiden miesten kutsunnat järjestetään Loviisan liikuntahallilla perjantaina 7. syyskuuta klo 9 alkaen.
Kutsuntatilaisuudesta vastaa Kaartin Jääkärirykmentin alaisuudessa toimiva Uudenmaan aluetoimisto.

 

-JT


Rannikkoprikaatin sotilasvala Loviisassa 16.08.

Rannikkoprikaatin Meritiedustelupataljoona järjesti sotilasvalapäivän Loviisassa Kappelinpuiston maastossa torstaina 16.8.2018.

Mukana tapahtumassa olivat myös MPK, Sotilaskotiliitto, sekä Loviisan RES ja RUL.

Kesäisen aurinkoisena päivänä järjestetty sotilasvalatapahtuma ja ohimarssi kokosivat Kappelinpuiston lähiympäristöön pitkälle toista tuhatta ihmistä.

-JT

kuvat: Suomen Merivoimat

 


Tasavallan Presidentti on antanut Puolustusvoimien 100. vuosipäivänä 4.6.2018 Suomen Leijonan ritarikunnan Ansioristin (SL Ar) Loviisan Reserviupseerikerho ry:n varapuheenjohtajalle yliluutnantti evp Jarkko Törmäselle.

Lämpimät onnittelut!

 


Puolustusministeri Jussi Niinistö on päivämäärällä 4.6. myöntänyt Suomen Reserviupseeriliiton seuraavat ansiomerkit yhdistyksemme jäsenille:

Suomen Reserviupseeriliiton kultainen ansiomitali soljen kera (RUL am sk):
Majuri Håkan Karlsson 

Suomen Reserviupseeriliiton kultainen ansiomitali (RUL am):
Majuri Tom Liljestrand 

Lämpimät onnittelut!


 

Kaatuneiden muistopäivän kunnianosoitukset

Loviisan kaikilla sankarihautausmailla järjestettiin sunnuntaina 20.5. Kaatuneiden muistopäivän kunniaksi kunniavartiot ja seppeleenlaskut.

Yhdistyksen seppeleenlasku suoritettiin Loviisan uuden hautausmaan sankarihaudoilla, jossa puheenjohtaja Pamela Weckman laski seppeleen yhdessä Loviisan seudun reserviläiset ry:n puheenjohtajan kanssa.

-JT


Suomen 1918 vapaussota päättyi 5.5. Ruotsinpyhtään Ahvenkoskella

Viimeiset Suomen senaattia ja sen joukkoja vastaan kapinaan nousseet punakaartilaiset antautuivat sunnuntaina 5. toukokuuta klo 12 heitä piirittäneille Osasto Brandensteinin saksalaisille joukoille Ruotsinpyhtään Ahvenkoskella, Savukosken sillan länsipuolella.

Tapahtuman 100-vuotispäivänä järjestetään taisteluiden päättymisen muistotilaisuus Ahvenkosken länsirannalla sijaitsevalla muistomerkillä lauantaina 5.5. klo 12 alkaen.

Vapaa pääsy!

 


Kansallinen veteraanipäivä 27.4.2018

Kansallisen veteraanipäivän juhlatilaisuus Loviisassa järjestetään Palvelukoti Esplanadissa perjantaina 27.4. klo 14 alkavassa juhlassa.

Osoite: Kuningattarenkatu 7, Loviisa

Kahvitarjoilu
Suuret ansio- ja kunniamerkit

Vapaa pääsy – Lämpimästi tervetuloa!

Järjestäjä: Loviisan kaupunki
Info: https://www.loviisa.fi/ajankohtaista/kansallinen-veteraanipaiva-27-4-2018/


Saksalaisen Osasto Brandensteinin maihinnoususta ja Loviisan taisteluista 100 vuotta!

Osasto Brandensteinin ensimmäinen aalto saapuu Valkoon 7.4.1918

 

Kunniavartio 7.4.2018 (järjestäjinä Suomen Sotilas ja Loviisan Reserviupseerikerho ry – Klikkaa isommaksi.)

 

Historian dosentti Erkki Teräväinen

Everstiluutnantti evp tohtori Agilolf Kesselring

Yliluutnantti evp Jarkko Törmänen

Brandenstein-marssi 2018 käynnistymässä yliluutnantti Jarkko Törmäsen johtamana. Paikalla oli noin 130 osallistujaa.

Marssijat Loviisanharjulla.

 

Hardomin taistelun 100-vuotispäivä 11.4.2018

Eskilomin taistelun 100-vuotispäivä 12.4.2018

Osasto Brandensteinin sotilas
Loviisa 7.4.2018

 


 

Osasto Brandensteinin maihinnousun 100-vuotispäivä järjestetään Loviisassa 7.4.

 

Kaupungin keskustassa järjestetään lauantaina 7.4. klo 10 aikaan kunnianosoitustilaisuus torin laidalla sijaitsevalla ”Vapauden patsaalla”.
(Kirkkopuisto, Mannerheiminkadun ja Brandensteininkadun välissä)

Tapahtumassa mukana:
Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK
Vapaussodan Perinneliitto
Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge
Loviisalaiset reserviläisjärjestöt (RUL ja RES)
Sotilaskotiliitto

Tervehdykset ja puheenvuorot:
Dosentti Erkki Teräväinen (Helsingin yliopisto)
Everstiluutnantti evp, Tri Agilolf Kesselring (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge)

Kunnianosoitustilaisuuteen on kaikilla vapaa pääsy!

HUOM:
Tuusulan Sotilaskoti saapuu Loviisan kauppatorille omalla sotilaskotiautolla – myyntipiste on päivän aikana avoin kaikille paikallaolijoille!
Sotilaskotiliitto juhlii tänä keväänä 100. toimintavuottaan.

Tervetuloa!

-JT


Loviisan reserviupseerikerhon kevätkokous 2018

 

Loviisan Reserviupseerikerho ry:n sääntömääräinen kevätkokous järjestetään Loviisan keskustassa ”Fortumin ullakolla” keskiviikkona 21.3.2018 klo 18.00 alkaen.

Osoite: Aleksanterinkatu 5, Loviisa

Tervetuloa – Välkomna!

 

-JT


Olethan jo ilmoittautunut Brandenstein-marssille?

Brandenstein-marssi on jokavuotinen MPK:n järjestämä kenttäkelpoisuusmarssi, joka on samalla reserviläisille kertausharjoituskelpoinen suoritus.

Myös siviilit ovat tervetulleita mukaan.

Marssipäivä on lauantai 7.4. – jolloin tulee täyteen tasan 100 vuotta ”Osasto Brandensteinin” suorittamasta maihinnoususta Loviisan Valkoon.

Ilmoittaudu mukaan marssille vaikka heti tästä MPK-linkistä!
https://www.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/94939

Brandenstein-marssi 2018 – Osasto Brandensteinin maihinnoususta Loviisaan tasan 100 vuotta!

 


Tuntematon sotilas rikkoi miljoonan katsojan rajan Suomessa!

Torstaina 15.2. järjestettiin Helsingin Tennispalatsin suurimmassa Scape-salissa Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan erikoisnäytös miljoonan suomalaiskatsojan rajan saavuttamisen kunniaksi.

Tapahtuman avaajana toimi presidentti Tarja Halonen, yhdessä elokuvan ohjaajan Aku Louhimiehen ja useiden päänäyttelijöiden kanssa.

Paikalla tilaisuudessa oli myös Loviisan reserviupseerien varapuheenjohtaja Jarkko Törmänen, joka toimi yhteensä noin kahden kuukauden ajan elokuvan eri avustajatehtävissä, mm. avustajanäyttelijänä, kesän ja syksyn 2016 aikana.

Louhimiehen Tuntematon sotilas on nyt Suomen koko historian kolmanneksi katsotuin suomalaiselokuva.

 

Presidentti Tarja Halonen avasi Helsingin Tennispalatsissa järjestetyn ”1 000 000 -näytöksen”.

 


JÄÄKÄRILIPPU 100 VUOTTA!

TÄNÄÄN: Liepaja (Libau), Latvia 13.2.2018

Loviisalainen Panssariprikaatin luutnantti Marko Ruokolainen (lipun takana) toimi tänään kunniatehtävässä nuorempana lippu-upseerina Latvian Liepajassa järjestetyssä Jääkärilipun 100-vuotisjuhlassa.

Päivälleen 100 vuotta sitten Saksan Kuninkallisessa Jääkäripataljoona 27:ssa palvelleet vapaaehtoiset suomalaiset jääkärit vannoivat sotilasvalan Suomen lailliselle hallitukselle ja samalla heille osoitettu Jääkärilippu vihittiin käyttöön.
Jääkärit aloittivat siirtymisen kohti sotaa käyvää Suomea heti seuraavan yön aikana.

-JT

(kuva: Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistys)


Loviisan taistelu 100 vuotta – 6.2.1918 taistelun muistopäivä

Klo 12 alkaen: Kunniakäynti ja seppeleenlasku taistelun muistomerkillä.

Paikka: Mannerheiminkatu, Loviisa (”Essonmäki”, n. 2,5 km torilta Kotkaan päin)

Tilaisuuden järjestäjä: Vapaussodan Perinneliitto / Frihetkrigets Traditionsförening

Mukana: Loviisan Reserviupseerikerho ry.

Vapaa pääsy – Tervetuloa!

HUOM! –
LOVIISAN KAUPUNGIN MUSEO (Komendantintalo) avaa näyttelyn samana päivänä 6.2. Loviisan kevään 1918 tapahtumista ja taisteluista, jotka päättyivät saksalaisten maihinnousuun 7.4. ja punakaartilaisten antautumiseen 5.5.

-JT


BRANDENSTEIN-MARSSI 2018 lähestyy –
Ilmoittaudu mukaan!

MPK-linkki: https://www.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/94939


Hyvää uutta vuotta 2018!


4K-restauroitu Tuntematon Sotilas 1955
Loviisan Kino Marilynissä!

 

Tuntematon Sotilas 1955 (4K-restauroitu)
Kino Marilyn 17.12 ja 19.12. klo 18

4K-versio on perinteistä TV-versiota pidempi.

Liput VAIN 5€ !

 

Tule kokemaan restauroitu klassikko suurelta valkokankaalta!

 

 

 

-JT


Uusi Oltermanni (4/2017) ilmestyi –

Mukana mm. koko aukeaman kokoinen artikkeli Loviisan Hamnskäriin 100 vuotta sitten saapuneesta Jääkärien etukomennuskunnasta.

Lue lehti verkossa (pdf-versio) tässä osoitteessa:
https://www.rul.fi/gw-storage/v3/container/606/node/6789/original/Oltermanni_4-2017_s_1-24_lowres.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BRANDENSTEIN-MARSSI 2018
Loviisassa 7.4.2018

Lauantaina 7.4.2018 tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta Keisarillisen Saksan Itämeren Divisioonan ”Osasto Brandensteinin” mahinnoususta Loviisan Valkon satamaan. Saksalaisjoukot löivät kaupungin vallanneet punakaartilaiset pois kaupungista vielä tuon saman päivän aikana.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK järjestää tuona päivänä jo perinteiseksi muodostuneen reserviläisten virallisen kenttäkelpoisuustapahtuman ”Brandenstein-marssin”, jonka suorituspituus on 25 kilometriä ja joka suoritetaan sotilasvarustuksessa 10kg kantamuksen kanssa.
Myös siviilit saavat mahdollisuuden osallistua tilaisuuteen ja heille järjestetään vaihtoehdoksi myös lyhyempi kuntolenkki.

Tapahtuman johtajana toimii yliluutnantti evp Jarkko Törmänen Loviisan Reserviupseerikerhosta.

Lisätietoja tulee talven aikana, mutta voin jo nyt seurata tiedottamista tapahtuman omalla Facebook-sivulla:
https://www.facebook.com/Brandenstein-Marssi-420036194860032/

-JT

 


Suomi 100 vuotta!

Loviisassa järjestettiin näyttävät kunnianosoitukset seudun kaikilla sankarihautausmailla Suomen 100. itsenäisyyspäivän aamuna. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä satoja ihmisiä.
Kuvassa kunniavartio Loviisan uudelta sankarihautausmaalta (vas. Jarkko Törmänen, oik. Robert Hellman), jonka lisäksi haudoille asetettiin suurilukuinen joukko vapaaehtoisia ihmisiä kunniavartioon seppeleenlaskun ajaksi.
Tilaisuuksista vastasi Loviisan kaupunki ja reserviläisjärjestöt, yhdessä seurakuntien kanssa.

Kaupungilla järjestettiin lisäksi juhlatilaisuudet aattoja ja juhlapäivänä, joihin osallistui yhteensä jopa toista tuhatta ihmistä.
Kaupunki järjesti näyttävän ilotulituksen Loviisanlahden yläpuolella vuorokauden vaihtuessa 6.12. puolelle.

-JT


Tasavallan Presidentti on antanut 6.12.2017 Suomen Leijonan Ritarimerkin Loviisan reserviupseerikerhon jäsenille lääkintämajuri evp Janne Lepolalle, kapteeni res Timo-Pekka Noroviitalle ja kapteeni res Markku Paakkariselle.

Lämpimät onnittelut!slrm_lov

 


Pamela Weckman yhdistyksen puheenjohtajaksi

Pamela Weckman (Ylil res) valittiin 20.11. Loviisan Reserviupseerikerho ry:n uudeksi puheenjohtajaksi tulevalle vuodelle 2018.
Väistyvä puheenjohtaja Tom Liljestrand (Maj res) ehti toimia tehtävässä yhteensä 9 vuotta.

Lämpimät onnittelut Pamelalle valinnan johdosta ja suuri kiitos Tomille esimerkillisestä puheenjohtajakaudesta!

 

Loviisan Reserviupseerikerho ry:n hallitus 2018:

Puheenjohtaja: Ylil (res) Pamela Weckman
Varapuheenjohtaja: Ylil (evp) Jarkko Törmänen

Jäsenet:
Maj (res) Berndt-Gustaf Schauman
Kapt (res) Nils-Olof Antell
Ltn (res) Jan-Anders Winqvist
Vänr (res) Henrik Mickels

Uudet jäsenet:
Kapt (res) Kristian Westerlund
Ylil (res) Kimmo Heikkinen
Vänr (res) Tomas Määttä

 

-JT

 


Kenraali Gustav Hägglund vieraili Loviisassa 16.11.

Entinen Puolustusvoimien komentaja kenraali Gustav Hägglund vieraili 16.11. Loviisassa.
Kenraali Hägglund saapui loviisalaisyhteisöjen kutsumana ja loviisalaisten lukiolaisten vieraaksi pitämään esityksen otsikoltaan ”Jääkärien perintö”.
Esitykseen osallistui runsaasti nuoria loviisalaisia Loviisan lukiosta.

Kenraali Gustav Hägglundin oma isä Woldemar Hägglund saapui saksalaisen sukellusvene UC 57:n mukana Loviisan Hamnskäriin salaisen Jääkärien etukomennuskunnan johtajana sata vuotta sitten, 17.11.1917
Sukellusvene UC 57 katosi paluumatkallaan Saksaan ja sen arvellaan uponneen Suursaaren koillispuolelle miinanlaskuoperaation aikana.

Kenraali Gustav Hägglund toimi Suomen Puolustusvoimien komentajana 1.11. 1994 – 3.6. 2001. Tämän jälkeen hänet valittiin Euroopan Unionin sotilaskomitean ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

-JT

 


Uusi TUNTEMATON SOTILAS ensi-illassa myös Loviisassa
Kino Marilyn, 27.10. klo 13 ja klo 18

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas kuuluu Suomi 100 -ohjelmaan.
Elokuva on saanut ennakkonäytöksissa suuret määrät kehuja ja hyviä arvosteluja.


Pistooliampumaharjoittelu jatkuu Loviisassa

Loviisan pistooliradalla järjestettiin keskivikkona 18.10. vuoden toiseksi viimeinen pistooliampumaharjoitus.
Radalla harjoiteltiin toiminnallista perusammuntaa 9mm pistoolilla.

Vuoden viimeinen pistooliampumavuoro järjestetään 15.11. klo 17 alkaen.

J. Törmänen
Koulutus- ja ampumaupseeri

 


 

 

 

 

KILPI 2017 järjestettiin Porvoossa

MPK Etelä-Suomi järjesti yhdessä Puolustusvoimien kanssa Itäisen Uudenmaan oman paikallisharjoituksen Porvoossa 15.-17.9.
Harjoitukseen osallistui toistasataa paikallisjoukkojen taistelijaa ja Porvoo-Loviisa -seudun reserviläistä sekä heidän kouluttajaansa.
Paikallisjoukot harjoittelivat mm. omia sodanajan tehtäviään.
Harjoitusta tuki Kaartin Jääkärirykmentti.

-JT


Puolustusministeri Jussi Niinistö ja suuri määrä suomalaisia kenraaleita vieraineen saapui Loviisaan 11.8.

Puolustusministeri Jussi Niinistö, sekä mm. entiset Puolustusvoimien komentajat Gustav Hägglund ja Juhani Kaskeala saapuivat 11.8. Loviisaan.
Kaupungissa nähtiin lisäksi monia muita kenraaleita ja arvovaltaisia vieraita.

Kenraalikunta ja kymmenet muut suomalaiset ja saksalaiset vieraat kävivät lisäksi iltapäivällä Valkosta operoivilla Merivoimien aluksilla Hamnskärin luodolla, jonne Jääkärien etukomennuskunta saapui 100 vuotta sitten.

Jääkärilippu saapui myös Loviisaan koko juhlaviikon ajaksi.

-JT

 

 


Kenraali Gustav Hägglund 16.11. Loviisaan

Entinen Puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund saapuu syksyllä 16.11. Loviisaan.

Kenraali Hägglund saapuu loviisalaisyhteisöjen kutsumana pitämään esityksen otsikoltaan ”Jääkärien perintö”.
Esitykseen toivotaan osallistuvan erityisesti nuoria loviisalaisia.

Kenraali Gustav Hägglundin oma isä Jääkärikenraaliluutnantti Woldemar Hägglund saapui saksalaisen sukellusvene UC 57:n mukana Loviisan Hamnskäriin salaisen Jääkärien etukomennuskunnan johtajana sata vuotta sitten, tarkalleen 17.11.1917
Sukellusvene UC 57 katosi paluumatkallaan Saksaan ja sen arvellaan uponneen Suursaaren koillispuolelle miinanlaskuoperaation aikana.

Kenraali Gustav Hägglund toimi Suomen Puolustusvoimien komentajana 1.11. 1994 – 3.6. 2001.
Tämän jälkeen hänet valittiin Euroopan Unionin sotilaskomitean ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

Syksyn tilaisuus on avoin ja kaikki ovat siihen erittäin lämpimästi tervetulleita!

-JT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Prikaatikenraali Pertti Laatikainen (MPK) vierailee Loviisan Hamnskärissä 27.6.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n toiminnanjohtaja Prikaatikenraali Pertti Laatikainen vierailee Loviisan edustalla Hamnskärissä yhdessä MPK:n koulutuspäällikkö Yliluutnantti Jarkko Törmäsen kanssa.

Vierailun aikana selvitetään sukellusvene UC 57:n 100-vuotismuistopäivän toiminta Hamnskärissä 11.8.

Osasto siirtyy Hamnskäriin Merivoimien Jurmo-aluksella.

-JT

 

 


Loviisan ampumaradalla aktiivinen kevät:
Taktista kiväärikoulutusta, pistooliammuntaa ja Ampumapäivä naisille

Loviisan ampumaradalla on ollut tavanomaista aktiivisempi kevätkausi. Reserviupseerien pistooliammuntojen lisäksi radalla on toteutettu useita MPK-koulutustapahtumia, viimeisimpänä niistä ”Ampumapäivä naisille”, joka keräsi kolmattakymmentä ampumisesta kiinnostunutta naista mukaan koulutukseen. Naisille opetettiin perusteet pistoolilla ja itselataavalla kiväärillä ampumiseen.
Naisilta saatu selkeä toivomus oli: ”Tällaista halutaan lisää!”

Ammuntoja Loviisan ampumaradoilla toteuttavat reserviupseerikerhon ampumaupseeri Jarkko Törmänen (MPK:n koulutuspäällikkö), RES-yhdistyksen ampumakouluttaja Caj Schauman ja MPK:n ampumakoulutusvastaava Jukka Jaatinen (Ylil evp).

-JT

 


Tasavallan Presidentti on antanut 4.6.2017 Suomen Leijonan Ritarimerkin Loviisan reserviupseerikerhon entiselle ampumaupseerille kapteeni res Bengt Wahlroosille.

Lämpimät onnittelut!Puolustusvoimien valtakunnallisessa Suomi 100 -Lippujuhlapäivän paraatissa mukana myös Loviisalaisedustusta

Helsingin keskustassa järjestetyssä lippujuhlapäivän mittavassa paraatiosastossa nähtiin myös Loviisan reserviupseerien ja Reserviläisyhdistyksen jäseniä.
Paraatikatselmus järjestettiin perinteisesti Senaatintorilla, jonka jälkeen joukot suorittivat ohimarssin Mannerheimintietä pitkin Kolmen sepän patsaalta aina Olympiastadionin pysäköintialueelle saakka.
Paraatissa nähtiin runsaasti puolustusvoimien uutta kalustoa, maalla, merellä ja ilmassa.
Lippujuhlapäivän paraatia oli seuraamassa katujen varsilla kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Loviisalaisia osallistujia:
Luutnantti Marko Ruokolainen (PSPR): Jääkärilippu, nuorempi lippu-upseeri
Yliluutnantti (evp) Jarkko Törmänen: MPK-osaston johtaja
Ylivääpeli (res) Peter Ögård: MPK-osasto
Kersantti (res) Jukka Turunen: MPK-osasto
Alikersantti (res) Robert Hellman: MPK-osasto

-JT

MPK:n paraatiosasto SUOMI100-lippujuhlapäivän paraatissa Helsingissä 4.6.2017 (kuva: MPK)

 

 


Tasavallan 9. presidentti Mauno Koivisto menehtyi lyhyen sairaalassaolon päätteeksi illalla 12.5.2017

Sisäministeriö julisti lauantain 13.5. valtakunnalliseksi suruliputuspäiväksi.

Loviisan Reserviupseerikerho osoittaa suuren kunnioituksensa ja mittaamattoman kiitoksen Suomen vapauden ja demokratian suurelle puolustajalle sekä 12 vuotta Suomen Tasavallan Presidenttinä toimineelle Mauno Koivistolle.

-JT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tulossa elokuun 11. päivä 2017:

Sukellusvene UC-57:n uppoamisen 100-vuotisjuhla Hamnskärissä.

Mukana mm. Puolustusvoimat ja JP27:n Perinneyhdistys.
Paikallisten maanpuolustusjärjestöjen yhteyshenkilönä toimii ylil evp Jarkko Törmänen.

Lue UC-57:n ja 11.8. tapahtuman taustoista:
https://loytoretkiapernajaan.com/tarinoita-2/salainen-operaatio-sukellusvene-uc-57-matka-hamnskariin/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(kuva: Mikael Ryden)

Loviisan Brandenstein-marssi 2017 -tapahtuma lähestyy!

Lauantaina 8.4. kenttäkelpoisuussuoritus 25 km – palkkioksi 1 kh-vuorokausi.

Olethan ilmoittautunut kavereidesi kanssa mukaan?:
https://www.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/90387


Yhdistyksen hallitus vuodelle 2017 muodostettu.
Hallitustehtävät päivitetty Hallitus-sivulla.

– Tiedottaja


SUISTO 2016 -harjoitus oli menestys!

SUISTO 2016

 

 

 

 

SUISTO 2016 -sivu:
https://www.facebook.com/SUISTO-harjoitus-565684173593322/


Yhdistyksen hallituksen jäsen Marko Ruokolainen valmistui 100. kadettikurssin priimuksena

Loviisan Reserviupseerikerhon hallituksen jäsen Marko Ruokolainen valmistui torstaina 25.8. MPKK:n maasotalinjalta sotatieteen kandidaatiksi ja ylennettiin luutnantiksi.

Hän oli 100. kadettikurssin primus.

Lämpimimmät onnittelut Markolle upeasta suorituksesta! Onnea ja menestystä alkaneelle virkaurallesi!

Linkki:
http://maanpuolustuskorkeakoulu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/-kunnia-on-tanaan-kestavan-palkka-


Tasavallan presidentti vahvisti lain asevelvollisuuslain muuttamisesta

Puolustusministeriö 29.6.2016 14.15
Tiedote

Tasavallan presidentti on 29.6.2016 vahvistanut lain asevelvollisuuslain muuttamisesta ja määrännyt sen tulemaan voimaan 1. heinäkuuta 2016.

Asevelvollisuuslaissa säädetään kertausharjoitusten yhdeksi tarkoitukseksi sotilaallisen valmiuden joustava kohottaminen. Asevelvolliset on kuitenkin voimassa olevan lain mukaan määrättävä harjoitukseen vähintään kolme kuukautta ennen harjoituksen alkamista. Aseellisen voiman käyttöä sisältäneet kriisit ovat viime vuosina tyypillisesti kehittyneet yllättävästi ja nopeasti, usein vain päivien tai viikkojen aikana.

Lue lisää: http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tasavallan-presidentti-vahvisti-lain-asevelvollisuuslain-muuttamisesta

 


 

Tulossa syksyllä: SUISTO 2016!

Tutustu tapahtumaan ja tarjontaan: https://www.facebook.com/SUISTO-harjoitus-565684173593322/

SUISTO2016

 

 

 


Tolkkinen (Porvoo) palaamassa jälleen reserviläisten koulutuskäyttöön

Porvoossa sijaitseva Tolkkisten varastoalue saadaan jälleen vapaaehtoisen maanpuolustuksen käyttöön.
Käytöstä ovat sopineet Logistiikkarykmentti 1 ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK.


Kevätkokous – Vårmöte

Yhdistyksen kevätkokous järjestettiin Itä-Uudenmaan Osuuspankin kokoustiloissa keskiviikkona 16.3.


Brandenstein-marssi 2016 lähestyy!

Perinteinen kenttäkelpoisuustapahtuma Brandenstein-marssi järjestetään jälleen huhtikuussa!
Järjestäjänä MPK Uusimaa ja Loviisan reserviläisyhdistykset.
Mukana myös Sotilaskotiyhdistys.

Brandenstein-marssi

Brandenstein-marssi, Loviisa

Ilmoittaudu mukaan täältä:
https://www.facebook.com/Brandenstein-Marssi-420036194860032/?fref=ts


RUL juhlii Haminan Bastionissa

Suomen Reserviupseeriliitto kutsuu kaikki jäsenensä seuralaisineen juhlimaan liiton 85-vuotispäivää elokuiseen Haminaan.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 85 vuotta Reserviupseeriliiton toiminnan käynnistämisestä. Tämän kunniaksi liitto järjestää juhlavuoden päätapahtuman perjantaina 5.8. Hamina Tattoon yhteydessä. Tattoo-tapahtumien lisäksi Reserviupseeriliitto tarjoaa vain jäsenilleen tarkoitettua ohjelmaa Haminassa.

Reserviupseeriliiton juhlallisuudet alkavat perjantaina klo 15, kun liitto laskee seppeleen Kaatuneiden upseerien patsaalle, joka sijaitsee RUK:n päärakennuksen kentällä. Tätä ennen kannattaa käydä RUK:n alueella muistelemassa inttiaikoja.

RUL 85 vuotta -juhla alkaa klo 16 RUK:n Maneesissa. Reserviupseeriliitto toivoo, että mahdollisimman moni jäsen osallistuisi tapahtumaan ja tulisi tapaamaan vanhoja kurssikavereitaan ja verkostoitumaan uusien tuttavuuksien kanssa.

85-vuotisjuhlapäivä huipentuu klo 20 alkavaa marssishowhun Hamina Bastionissa. Kotimaisten soittajien lisäksi Bastionissa esiintyy sotilassoittokuntia mm. Virosta, Ranskasta, Sveitsistä ja Kiinasta.

Liput jäsenetuhintaan

Reserviupseeriliiton jäsenillä on mahdollisuus hankkia lippuja marssishow-esitykseen alennettuun hintaa. Lipun jäsenhinta on 40 euroa. Tämä alennus on voimassa vain 31.3.2016 asti.

Käy katsomassa RUL 85 vuotta -juhlapäivän alustava ohjelma ja tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen ja lippujen hankintaan Reserviupseeriliiton nettisivuilta. Muista seurata juhlavuoden tiedotusta somesta ja uutiskirjeistä.

Ilmoittaudu mukaan yhdistyksen puheenjohtajan kautta – paikan päälle järjestetään yhteiskuljetuksia!

Tervetuloa historialliseen Haminaan!


Loviisan ampumaradalle myönnettiin ympäristölupa

Loviisan rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi Loviisan Ampumaseuralle ympäristöluvan ulkoampumarataa varten.
Ampumaradan ympäristölupaa valmistelevassa työssä oli mukana myös Loviisan Reserviupseerikerhon ja Loviisan Seudun Reserviläisten nimetyt edustajat.
Ampumarataa hallinnoi Loviisan Ampumaseura, Loviisan kaupungin vuokralaisena.

https://www.facebook.com/229748303759007/photos/a.243719279028576.61789.229748303759007/1031925460207950/?type=3&theater


TULOSSA: Loviisan Reserviläispäivä 2016 (MPK)

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK ja Loviisan paikalliset reserviläisyhdistykset järjestävät perinteisen toimintapäivän reserviläisille lauantaina 12.3. Ruotsinpyhtään Ruukin ampumaradalla.
Ilmoittaudu mukaan!

https://www.facebook.com/events/1105560226144283/


Ampumaratavuorot  2016

Yhdistyksen ampumaupseeri on ilmoittanut vuoden 2016 ampumavuorot, jotka löytyvät Kalenteri-välisivulta.
Tervetuloa mukaan, kaikki RUL ja RES -jäsenet!


Yhdistyksen hallituksen kokous 13.1.2016

Kokouksessa kirjattiin hallituksen jäsenten tehtävät ja suunniteltiin toimintavuoden aikana tulevia toimintoja ja tapahtumia.


Jouluaaton kunniavartiovuorot Loviisan seudun sankarihautausmailla 24.12.2015


MPK:n huomionosoitus 14.12.2015 Etelä-Suomen Maanpuolustuspiirin vuosijuhlassa

MPK myönsi yhdistyksen sihteerille yliluutnantti Jarkko Törmäselle Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Rautaisen ansiomitalin tunnustuksen ansiokkaasta toiminnasta vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen hyväksi.


Itsenäisyyspäivän ylennyksiä juhlittiin Loviisassa 6.12.2015

Tasavallan presidentti on ylentänyt yhdistyksen hallituksen jäsenen Pamela Weckmanin YLILUUTNANTIN sotilasarvoon.
Lämpimimmät onnittelut aktiivisella ja monipuolisella toiminnalla hyvin ansaitun ylennyksen johdosta!

Lisäksi yhdistyksellä oli suuri ilo saada tieto esittämiensä Loviisan seudun reserviläisten jäsenten ylennyksistä:
YLIVÄÄPELIKSI ylennettiin Peter Ögård , joka toimii Loviisan Seudun Reserviläisten puheenjohtajana ja MPK:n virallisena sotilaskouluttajana,
KERSANTIKSI ylennettiin Jukka Turunen , joka toimii Loviisan Seudun Reserviläisten sihteerinä ja MPK:n virallisena sotilaskouluttajana.
Jukka Turunen on yksi ensimmäisistä miehistöstä kersantin arvoon ylennetyistä reserviläisistä.
Turunen palkittiin lisäksi yhdistyksen syyskokouksen yhteydessä RUL:n pronssisella ansiomitalilla.

Lämpimät onnittelut erinomaisesti ansaituista ylennyksistä kummallekin!


Syyskokous

Yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous 18.11. alkaen klo 18 Lapinjärvellä.
Kaikki jäsenet – erityisesti uudet – ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!


Uusia jäseniä yhdistykseen

Kuluvan vuoden aikana Loviisan Reserviupseerikerhoon on liittynyt useita uusia nuoria jäseniä!
Kerhon hallitus toivottaa lämpimästi uudet jäsenet mukaan yhdistykseen ja sen toimintaan!


Yhdistyksen hallituksen kokous

Hallituksen kokous järjestetään torstaina 10.9. Loviisassa.

– sihteeri


Kutsunnat Loviisassa 2015

Puolustusvoimat järjestää vuosittaiset kutsunnat Loviisassa keskiviikkona 19.8. klo 9 alkaen.
Tapahtumassa on mukana myös Loviisan reserviupseerikerhon edustaja.


Tasavallan Presidentti on antanut 4.6.2015 Suomen Leijonan Ritarimerkin Loviisan reserviupseerikerhon varapuheenjohtajalle majuri Berndt-Gustaf Erik Schaumanille.

Lämpimät onnittelut!slrm_lov

 


Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 2015

Kerhon jäsenet viettivät puolustusvoimain lippujuhlapäivän iltaa ravintola Ölvinissä yhdessä Loviisan seudun reserviläisten kanssa.
Lippujuhlapäivänä 4.6.2015 tasavallan presidentti ylensi kerhon jäsenet Markus Lindroos ja Jarkko Törmänen yliluutnantin arvoon.

 


Arvoisa Jäsen –

Olethan muistanut kirjata liikunta- ja ampumasuorituksesi RESUL:n sähköiseen kuntokorttiin:

http://www.resul.fi/index.phtml?s=117


 

– JT