Puheenjohtajan tervehdys

Viron itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi jatkui sujuvasti omamme päättyessä. Suomen-poikien henkinen perintö – Eesti auks, tuleviku pandiks on konkretisoitunut hienolla tavalla. Uskon, että moni meistä on päässyt kokemaan siitä osan ja sen myötä arvostamaan veteraaniemme työtä entistä enemmän. Viimeisten tietojen mukaan Suomen-poikien rivivahvuus Virossa on hieman yli 30, mutta leskien joukko huomattavasti suurempi. Jatkossa heidän merkityksensä perinteen ylläpidossa ja taltioinnissa korostuu.

Naapurimme itsenäisyyteen liittyy keskeisesti myös Suomen-poikien innoittajina toimineiden Pohjan Poikien panos veljeskansan itsenäisyystaipaleen alkumetreillä. Viron lähetystö Helsingissä kunnioittaa tätä laskemalla seppeleen Pohjan Poikien muistomerkille Vanhankirkon puistossa vuosittain 24.2. Olisikohan tässä meille vielä palanen perinnettä pelastettavaksi, ennen kuin Pohjan Poikien tarina kuihtuu perinteiden unholaan. Tälle olisi tilaisuus esimerkiksi yhdistyksemme sääntöuudistuksen yhteydessä.

Perinnetyö on valinkauhassa, missä haetaan uusia toimintamuotoja turvaamaan kansakuntamme itsenäisyyden ja vapauden puolesta taistelleiden muisto tuleville sukupolville osana kansallista tarinaa. Tässä suhteessa näen Tammenlehvän Perinneliiton mahdollistajana, jonka kanssa teemme ja kehitämme yhteistyötä. Samalla rohkaisen meitä kaikkia tuomaan esille Suomen-poikien perinnettä arvoisellaan tavalla.

Lopuksi uusin toiveeni jäsenkunnallemme, että kunnioittaisimme sopivin huomionosoituksin itsenäisyyspäivänämme sotiemme veteraanien, Suomen-poikien toiminnasta kertovia muistomerkkejä ja mahdollisuuksiemme mukaan pyrkisimme tapaamaan vielä rivissä olevia kunniakansalaisiamme.

Risto Haimila, SPPY r.y., puheenjohtaja