Kesäretki Tallinnaan 2012

TALLINNAN SUOSIKKIKOHTEITA – SUOMEN-POIKIEN PERINNEYHDISTYKSEN MATKA TALLINNAAN 2012

Televisiotorni

Matkamme alkajaisiksi vietimme muistohetken Metsakalmistun hautausmaalla. Nyyrikki Kurkivuori, Kirsti Kuusela-Koivisto ja Reijo Tanskanen laskivat seppeleen muistomerkillä samoin myös myöhemmin Marjamaan hautausmaalla.

Tallinnan uudistunut televisiotorni vie kohti pilviä. Hissillä pääsee kerrokseen 21. Kerroksessa 22 eli 170 m korkeudessa on kahvila-ravintola, jossa nautimme kahvit ja kiertelimme ympäri tornia tutkimassa monitoreista Viron erilaisia saavutuksia. Löytyipä lattiasta pyöreä lasi-ikkuna, josta voi katsella maan pinnalle. Uskaliaat kiertelivät ulkokehää tuulen tuiverruksessa tutustuen Tallinnaan ja yrittäen erottaa Helsingin korkeimpia kohtia tai tähysivät 314 m korkeudessa olevaa tornin huippua. Torni valmistui vuonna 1980, mutta sinne oli turistin vaikea päästä. Suljettuna korjaustöiden takia se oli vuodesta 2007 vuoden 2012 huhtikuuhun asti.

 

Naissaari

Pienellä Monica-laivalla matkasimme Tallinnan edustalla sijaitsevaan Naissaareen.

Aikaisemmat asukkaat olivat kalastajia, joten naiset olivat enimmäkseen yksin saarella, siitä nimitys saattaa johtua. Itämeren valvonnan ja puolustuksen kannalta saarella oli tärkeä tehtävä niin virolaisille, saksalaisille, neuvostoliittolaisille jopa suomalaisille. Siviiliväestö poistui saarelta 1943 Ruotsiin ja Viroon ja alue pysyi Neuvostoliiton sotilasalueena aina vuoteen 1994, jolloin venäläiset poistuivat saarelta.

Sataman vasemmalla puolella hienoa hiekkarantaa, oikealla veden kuluttamien pyöreiden kivien rantatöyräät, polun vieressä punakukkainen rantaherne, betoniseinään nojaava nahkasohva laivaa odottaville ja lipputangon alustana merimiinan aihio. Kapuamme avolava kuorma-autoihin ja lähdemme vaappuvalle matkalle kohti pohjoista varoen autoon tunkeutuvia kuusenoksia ja läimäytellen itikkaparvia. Pysähdymme tsaarin vallan aikaisen tykin jäännöksiä ihmettelemään. Keskellä saarta seuraamme piikkilangoin eristettyä aluetta. Betonialustoille, platformeille oli vieri viereen asetettu merimiinojen aihioita, jotka alueella sijaitsevalla miinatehtaalla varustettiin käyttövalmiiksi. Miinojen kuljetusta varten saarelle rakennettiin 42 km rautatietä.

Vuonna 1995 Naissaari julistettiin luonnonsuojelualueeksi. Puihin maalatuin merkein viitoitettiin reittiteitä, joita pitkin tultiin saaren lehtipuita ja pähkinäpensaita kasvavaan eteläosaan, jossa ruokailimme vierasmajassa, saaren ainoassa ravintolassa. Männikun rautatieasemalta palasimme satamaan entisajan junalla.

Saarella on joitakin kesäasuntoja, mutta ympärivuotisesti saarella asuu vain kaksi miestä toinen saaren etelä- ja toinen pohjoispäässä helikopterimuonituksen varassa talven vaikeimpien kelirikkokuukausien aikana.

 

Lentosatama

Aamuisen retken Patarein synkkään vankilaan värittivät Suomen-poikien omakohtaiset kertomukset tutkintatavoista ja oleskelusta ahtaissa kopeissa kuulustelujen aikana.

Aivan vankilan vieressä on Lentosatama.Tallinnassa keväällä 2012 avattu merimuseo. Museo on vesitasohalliksi tehdystä rakennuksesta upeasti remontoitu kokonaisuus. Sinisävyinen lattia kuvaa meren pohjaa vanhoine laivahylkyineen mm Kaasilinn purjehti Viron ja Saarenmaan välillä jo 1500-luvulla. Keskiosaa risteilee taidokkaita siltoja, joita kulkemalla tutustutaan ”meren pinnalla” kulkeviin veneisiin ja jääkiitureihin. Vuonna 1936 valmistunut sukellusvene Lembit ahtaine tiloineen ja korkeine kynnyksineen on näkemisen arvoinen. Suunnatessasi katseesi kohti kattoa löydät lentokoneet. Koneiden äänet ja kattoon heijastettavat hävittäjät luovat sota-ajan tuntua ilmassa kaartelevilla silloilla kulkeville ihmisille. Eestin historiaa, katsomista ja tekemistä riittää! Hieno mystinen toteutus! Pistäydymme vielä rannassa jäänmurtaja Suur Töll´issä, joka aikoinaan Suomessa tunnettiin nimellä Väinämöinen

 

KGB-kahvila

Aivan uusi tuttavuus on meille kaikille Harjutie 6:ssa äidin ja tyttären pyörittämä teatteri-kahvila ja museo. Neuvostoliiton ajan esinein, valokuvin ja tapojen pohjalta höystetty teatterituokio luo rentoutuneen ja viihtyisän hetken ennen kotiin lähtöä. pieni suolakurkku vasempaan käteen ja votkalasi oikeaan käteen! Terveydeksi ja hyvää kesää ja alkavaa syksyä matkalla olleille. Kiitos Mati ja Reijo.

 

Raili Tanskanen