Historia

Perustaminen

 

Juvan Reserviupseerikerho ry:n perustava kokous pidettiin Invaliditalon (Juvan Sotainvalidien omistama seuratalo Sampola) kokoushuoneessa 13.10.1957. Perustavassa kokouksessa olivat läsnä kapteenit Reino Taskinen, Paavo Kalervo Hyöky ja Aleks Takanen, yliluutnantit Lasse Heino ja V.E. Pesonen, luutnantit Martti Grönfors ja Sergei Kirtola, lääk.luutnantti Hannu Pelkonen ja vänrikki Olli Holopainen.

Perustavassa kokouksessa Suomen Reserviupseeriliiton Suur-Savon piirin puheenjohtaja August Pasanen piti alustuksen reserviupseerikerhojen toiminnasta ja periaatteista. Yhdistys päätettiin perustaa ja hyväksyä sille säännöt. Kerhon ja hallituksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Reino Taskinen, hallituksen muiksi jäseniksi Martti Grönfors, Paavo Hyöky ja Aleks Takanen.

Vasta valittu hallitus piti ensimmäisen kokouksensa samassa paikassa 13.10.1957. Varapuheenjohtajaksi valittiin Martti Grönfors, sihteeriksi Paavo Hyöky ja taloudenhoitajaksi Olli Holopainen. Hallitus antoi puheenjohtajan ja sihteerin tehtäväksi anoa Sisäasiainministeriöltä lupa ampumaurheilun harrastamiseen sekä puheenjohtajan tehtäväksi ilmoittaa kerho yhdistysrekisteriin. Yhdistys hyväksyttiin merkittäväksi yhdistysrekisteriin oikeusministeriön päätöksellä 12.3.1959.

Ylläolevassa kuvassa 8.8.2003 reserviläismatkaan osallistuvat kuuntelevat liikuttuneina perustajajäsenemme, kapt. Sergei Kirtolan kertomusta Raivolasta ja Karjalan kannaksen elämästä ennen sotia. Retkeläiset ovat ryhmittyneet Sergein kotitalon kivijalan äärelle.

Juhlavuodet

Kerho on myös juhlinut merkkivuosien täyttyessä. Kerhon  35-vuotisjuhla pidettiin kenttäoloissa Kustaan sodan aikaisilla Stedingin valleilla Jukajärven ja Salajärven välisellä kannaksella. Juhlapäivä 31.10.1992 aloitettiin osallistumalla jumalanpalvelukseen ja laskemalla seppele Sankariristille. Silloinen puheenjohtaja, ylil  Esko Vuokko tervehti kutsuvieraat tervehdyssanoissaan.

Perustajajäsenistä kapt Sergei Kirtola esitti historiikin, jonka jälkeen yhdistyksen perustajapuheenjohtaja, maj Reino Taskinen piti juhlapuheen. Puheen teemana oli itsenäisyytemme 75-juhlavuosi. Juhlassa palkittiin liiton hopeisilla ansiomitaleilla kapt Risto Löppönen, kapt Markku Vihavainen ja ylil Timo Veijonen. Juvan Reserviupseerikerhon uudet standaarit luovutettiin nro:lla 1 taiteilija Taisto Karviselle, joka oli suunitellut kerhon lipun ja pöytästandaarin. Seuraavat luovutettiin perustajapuheenjohtaja Reino Taskiselle (nro 2), perustajajäsen Sergei Kirtolalle (nro 3), Juvan kunnalle (nro 4) ja Juvan seurakunnalle (nro 5). Maamme-laulun päätti mieliinjääneen  juhlan. Maastoon pystytetyissä teltoissa nautittiin upseerirouvien tarjoilemasta hernekeitosta, kahvista ja pannarista.

Juvan Reserviupseerikerhon 50-vuotisjuhlaa vietettiin juhlakonsertin merkeissä Juvan kirkossa 17.10.2007 klo 19 alkaen. Konsertissa esiintyivät Savon Sotilassoittokunta mus.maj Pasi-Heikki Mikkola johdolla. Dir.cant Pertti Laamanen esitti yksinlaulua kanttori Jari piikin säestämänä ja urkusävelmiä esitti lisäksi Jari Piikki.

Juvan Reserviupseerikerhon 60-vuotista taivalta on tarkoitus juhlia ”työn merkeissä” Suur-Savon maanpuolustusjuhlan yhteydessä 12.8.2017. Vuosi 2017 on Itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuosi ja Juvan kunnan 575-vuotisen historian merkkivuosi, kun pitäjä perustettiin 19.1.1442.

Kenttätykki 155H 15

Juvan kunnan alueella toimivat yhdistykset, Juvan Reserviupseerikerho ry ja Juvan Reservinaliupseerit ry allekirjoittivat lahjakirjan, jolla Jaakko ja Maria Kontio lahjoittivat omistamansa tykin 155 H Saint Chamond nro 269/263 allekirjoittaneille yhdistyksille.

Lahjaehtojen mukaan luovutus tapahtui korvauksetta. Yhdistykset sitoutuivat noutamaan tykin Sipoosta ja kunnostamaan sen ja rakentamaan tykille alustan Juvan seurakunnan omistamalle maalle Jalkaväki rykmentti (JR49) muistoa kunnioittavan muistopatsaan välittömään läheisyyteen sekä huolehtimaan jatkossa tykin huoltotoimenpiteistä paikan ja muistomerkin arvoja kunnioittaen. Juvan seurakunta on nimennyt alueen Veteraanipuistoksi.

Juvan seurakunnan kotisivuilta on luettavissa tarkempi kuvaus Veteraanipuistosta, Sankarihauta-alueesta ja muistomerkeistä.

Tykin paljastusjuhlassa 18.10.2009 arkkitehti Jaakko Kontio ”Santsamoonin” suuntaajana. Juvan Lehden päätoimittaja Antero Heikkinen kuvasi ja teki jutun lehden numeroon 22.10.2009.

Haastattelussa jatkosodan tulenjohtajana palvellut veteraani Jaakko Kontio kertoi haluavansa kunnioittaa lahjoituksella myös Kontion-suvun juuria Juvalla.

Aselajin historiasta kiinnostuneille oiva käyntikohde on Militaria Museo.