2017 – Saksanniemen 100v Muistojuhla


Ryhmäkuva glögi-/ lounastilaisuudesta Saksanniemen 100 v muistopäivänä kukkalaitteiden laskennan jälkeen Ravintola zum Beispielissä Porvoossa 17.11.2017.

Saksaniemen Järjestyslipuston 100-vuotisjuhlat syyskuussa

Suomi 100 –juhlavuotistapahtumiin liittyen syyskuussa juhlitaan myös Saksaniemen Järjestyslipuston perustamista. Juhla on kaksiosainen: sunnuntaina 17.09. on kenttähartaus Saksanniemen muistokivellä klo 12 ja heti sen jälkeen päiväjuhla kulttuuritalo Grandissa klo 14 alkaen.

Syksyllä 1917 perustettiin Porvoon Saksalaan ratsupoliisikoulu, johon valittiin kaksi sataa vapaaehtoista nuorukaista koulutettaviksi poliiseiksi. Perustettu poliisikoulu toimi senaatin tukemana ja sen johtajana toimi ratsumestari Gaston Ahrenberg.

Tarve järjestyksen ylläpitoon ja uusien poliisin kouluttamiseen oli tuolloin suuri, sillä itsenäistyvä Suomi oli vajoamassa anarkiaan pyrkiessään irti hajoavasta Venäjän valtiorakenteesta. Tsaarinvaltaa edustanut poliisilaitos oli lakkautettu ja järjestystä yritti pitää yllä sen tilalle perustettu miliisi, monin paikoin huonolla menestyksellä. Kumousmielisten käynnistämän syksyn yleislakon aikana surmattiin kymmeniä ihmisiä ja myös maassa oleva venäläinen varusväki kapinoi upseereitaan vastaan.

Järjestyslipuston merkitys itsenäistyvälle Suomelle oli suuri, sillä marraskuussa 1917 tapahtuneen, venäläisten matruusien ja punakaartilaisten toimin tapahtuneen hajottamisensa jälkeen se kokoontui uudestaan Pohjanmaalle, josta siitä muodostettiin helmikuulla 1918 Suomen senaatin armeijaan Uudenmaan Rakuunarykmentti.

Sunnuntaina kaksi tilaisuutta

Saksaniemen Järjestyslipuston perustamisen 100-vuotisjuhlaa vietetään sunnuntaina, 17.9. kello 12 alkaen sekä kenttähartaudella Saksaniemessä että iltapäiväjuhlalla kulttuuritalo Grandissa Porvoossa kello 14 alkaen. Kenttähartauden Saksanniemessä pitää kenttäpiispa Pekka Särkiö, tilaisuudessa puhuu Vapaussodan Helsingin seudun perinneyhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Uutela. Tilaisuutta kunnioittavat Porvoon seudun maanpuolustusjärjestöt sekä alueella samaan aikaan suoritettavan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ( MPK) järjestämän KILPI 2017:n asettama reserviläisten kunniavartio.

Kulttuuritalo Grandissa juhlapuhujaksi on lupautunut puolustusministeri Jussi Niinistö, ja Porvoon kaupungin tervehdyksen esittää kaupunginjohtaja Jukka Pekka Ujula. Juhlallisuuksiin osallistuvat niin Uudenmaan Eskadroonan perinneratsukot kuin Ratsuväen Perinnesoittokuntakin. Molempiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Muistojuhlan järjestäjinä toimivat Porvoon Reserviupseerikerho, Vapaussodan Helsingin seudun perinneyhdistys, Porvoon kaupunki sekä paikalliset maanpuolustusjärjestöt.

Lisätietoja:
Porvoon Reserviupseerikerhon puheenjohtaja Erkki Naumanen 044 3508 928 [email protected]
Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Fred Sahala 0400 414 910 [email protected]
Saksanniemi 100 –järjestelytoimikunnan tiedottaja Antti Kauranne [email protected]
Taustatietoa: https://saksaniemi100.wordpress.com/