Ohjeet, käskyt ja lomakkeet + koulutuspolut

Tälle sivulle on koottu sekä Uudenmaan Reserviupseeripiiri ry:tä että Uudenmaan Reserviläispiiri ry:tä koskevia ohjeita, käskyjä ja lomakkeita aihepiireittäin.


Reserviläisen ylentäminen (URUP ja UUDRES)

Ohje: Reserviin tai varareserviin kuuluvan reserviläisen ylentäminen

Lomake: Ylennysesitys piirin työvaliokunnalle


Palkitseminen

Palkitseminen RUL:n ansiomitalilla

Uudenmaan Reserviupseeripiiri ry, Palkitsemisohje, Piirihallituksen hyväksymä_2015

Täydentävä muistio palkitsemisista

Huomionosoitusten hakeminen

RUL:n ansiomitaliesitysten hakemisessa on siirrytty käyttämään aikana Surveypal-lomakkeita. Linkit ansiomitalien hakulomakkeisiin löytyvät liiton nettisivuilta.

RUL:n kultaisen ansiomitalin ja RUL:n kultaisen ansiomitalin soljen kera myöntää puolustusministeri. Jäsenyhdistysten ja piirien tekemät esitykset tulee toimittaa liiton toimistoon piirin puoltojärjestyksen kera 15.2 mennessä. Myöntö on kerran vuodessa, päivämäärällä 4.6.

RUL:n pronssisen ja hopeisen ansiomitalin myöntää RUL:n hallitus. Jäsenyhdistysten ja piirien tekemät esitykset tulee toimittaa liiton toimistoon piirin puoltamana vähintään viikkoa ennen liittohallituksen kokousta. Liittohallitus kokoontuu viisi kertaa vuodessa.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkejä yhdistys, piiri tai liiton puheenjohtajisto voi esittää lähettämällä esityksen liittoon ([email protected])15.2.  mennessä. Liiton puheenjohtaja, palkitsemistoimikunnan puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja päättävät, mitkä esityksistä toimitetaan eteenpäin sekä niiden keskinäisen puoltojärjestyksen. Liitto voi lähettää korkeintaan 12 esitystä eteenpäin. Ritarikunnat myöntävät kunniamerkit RUL:n esityksestä aina päivämäärällä 4.6. Esityslomake ohjeineen löytyy täältä.

————————-

Piirin oman käsittelyn takia RUL:n kultaisen ansiomitalin ja RUL:n kultaisen ansiomitalin + Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkejä soljen kera hakemukset tulee tehdä 21.1. mennessä. Muita voi hakea myöhemminkin.

Uudet sähköiset lomakkeet ja ohjelinkki löytyy liiton nettisivuilta  tai Oltermannin tiedostopankista: https://www.digioltermanni.fi/tiedostopankki/

——————————————

Palkitseminen RES ansioristillä

Ohje: RES ansioristien säännöt

Lomake: RES ansioristin ja ansiomitalin esityslomake

Palkitseminen RES ansiomitalilla

Ohje: RES ansiomitalien säännöt

 

Palkitseminen RESUL ansiomitalilla

Ohje: RESUL ohjeet ansiomitalista

 

Palkitseminen Uudenmaan Reserviläispiirin piirimitalilla

Ohje: UUDRES piirimitalin ohje

Lomake: UUDRES_Piirin_ansiomitalin_esityskaavake


Yhteystietojen ilmoittaminen

Jäsenkerhon tai -yhdistyksen yhteystietojen (luottamushenkilöiden) ilmoituslomake (URUP)

Yhteystiedot imoitetaan MP-rekisteriin yhdistysten toimesta

 


RESUL:n kilpailuihin osallistuvien Uudenmaan reserviläispiirien osallistujien osallistumismaksujen ilmoituslomake (URUP ja UUDRES)

Tällä lomakkeella RESUL:n kilpailuihin osallistuvan Uudenmaan piirien joukkueen kokoaja ilmoittaa piirin toiminnanjohtajalle osallistumismaksut maksutoimenpiteitä varten.

RESUL kisojen osallistumismaksut (WORD)

RESUL kisojen osallistumismaksut (PDF)


 

URUP:n KOULUTUSPOLUT

KOULUTUSPOLUT tästä

Taustaa:

MPK aloitti prosessin koulutuspolkujen mahdollistamiseksi jo muutama vuosi sitten kehittämällä valtakunnallisia koulutusohjelmia eri koulutusaiheille. Työ on vielä joidenkin aselajien osalta kesken, mutta valmistuneet MPK:n koulutusohjelmat ovat käyneet Pääesikunnassa asti hyväksyttävänä.

MPK:n koulutusohjelmat tarjoavat jo paljon kaivattua selkeyttä, kun reserviläinen etsii itselleen sopivia kursseja lähes loputtomasta MPK:n koulutuskalenterista (jossa kurssit eivät myöskään ole jatkuvasti nähtävillä).

MPK:n koulutusohjelmissa onkin oikeastaan vain muutamia, mutta merkittäviä, puutteita:

1. MPK:n koulutusohjelmat eivät, ainakaan vielä, ole nähtävillä kaikille

2. MPK:n koulutusohjelmat ovat aihe-/aselajikohtaisia.

Varsinkin reserviupseerien kannalta ei riitä, että käy vain yhden aihealueen kurssit, koska joukkueenjohtaja/varapäällikkötehtäviin tarvitaan paljon laaja-alaisempaa osaamista ja ymmärrystä eri aselajien toiminnasta.

HRUP:n koulutustoimikunta kehittää koulutuspolut

Nämä puutteet saivat HRUP:n koulutustoimikunnan miettimään ratkaisuja. Ratkaisu löytyikin läheltä, eli Etelä-Suomen maanpuolustuspiiristä. HRUP ja ESMPP ovat tiivistäneet yhteistyötään merkittävästi viimeisen puolentoista vuoden aikana. Yksi tärkeimmistä konkreettisista tuotoksista onkin HRUP-ESMPP reserviupseerien koulutuspolut.

Reserviläisten koulutus on ollut tapetilla melko paljon viime aikoina – itse asiassa jo kauan ennen Ukrainan sotaa. Kaikki aktiivireserviläiset, erityisesti ampujat, muistavat varmasti vuoden 2020 uudistettua lakia vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ja siihen liittyvät muutokset.
Mutta jo kauan ennen sitä, monen reserviläisen korviin on saattanut kantautua huhuja lähes myyttisistä ”reserviläisen koulutus/urapoluista”, joita ei kuitenkaan ole näkynyt missään.

Axi Holmström, koulutustoimikunnan puheenjohtaja 2021-2023

Koulutustoimikunnan ajatus koulutuspoluista oli varsin yksinkertainen: ESMPP:n tarjolla olevista kursseista piti luoda eri aselajien reserviupseereille sopivia koulutuspolkuja. Halusimme pitäytyä ESMPP:n kursseissa, koska haluamme koulutuspolkujen hyödyntävän myös uusa jäseniä. Kaikkein aktiivisimmat reserviläiset saattavat matkustaa esim. Ouluun kursseille, mutta uudelle jäsenelle kurssita jonnan pitää löytyä lähempää. Koulutuspolut syntyivät koulutustoimikunnan silloisen puheenjohtajan ja ESMPP:n valmiuspäällikön yhteistyönä.

Koulutuspolkujen rakenne

Rakenteen lähtökohta oli sopivat kohderyhmät, joiksi valikoitui (kts kuva): 1) Aselajisyventävä ja -ylläpitävä koulutus nuorelle vänrikille, 2) sotilasammattitaitoa laajentava koulutus komppanian johtotehtäviin tähtäävälle luutnantille (tai ylempiarvoiselle) ja 3) sotilasammattitaitoa syventävä koulutus esikuntasijoitukseen tähtäävälle. Ero MPK:n koulutusohjelmiin näkyy jo ensimmäisessä kohderyhmässä, johon on lisätty oman aselajin MPK:n koulutusohjelman mukaisten kurssien lisäksi myös tukevien aselajien peruskursseja.

Muiden kohderyhmien kurssit ovatkin aselajista riippumatta aika samannäköisiä, mutta näille kurssikokonaisuuksille ei kuitenkaan löydy MPK:n valtakunnallista koulutusohjelmaa. HRUP-ESMPP reserviupseerien koulutuspolkujen luomisen viimeinen työvaihe oli kahlata läpi ESMPP:n lista järjestettävistä kursseista ja jaotella ne aselajeittain koulutuspolkujen mukaisiin kategorioihin.

KOULUTUSPOLUT tästä

MPK – valtakunnallinen koulutusorganisaatio

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK on maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja. MPK tuottaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta sekä kouluttaa selviytymään paremmin arjen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. MPK on puolustusvoimien strateginen kumppani, joka tekee yhteistyötä kokonaisturvallisuusalan viranomaisten ja järjestöjen kanssa.

Käy etsimässä itsellesi sopivia kursseja MPK:n koulutuskalenterista – koulutuspolkuja hyödyntäen!

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n kurssitarjonta löytyy yhdistyksen koulutuskalenterista osoitteessa https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri