Im Memoriam

ANTTI AURIOLA IM MEMORIAM

Kesällä 2011 Mikkelin Reservinupseerien pitkäaikainen puheenjohtaja ja 1991 kunniapuheenjohtajaksi kutsuttu kapteeni Antti Kalevi Auriola saatettiin omaisten, sukulaisten ja ystävien saattamana helteisenä kesäpäivänä hänen viimeiselle matkalleen Mikkelin Rouhialan kappelista hautausmaalle Narvan marssin tahdissa. Yhdistyksen hallituksen jäsenet kantoivat arkun Suomen lipun ja Yhdistyksen lipun johtaessa kulkuetta airueineen.

Muistotilaisuudessa Kirkonmäen seurakuntakodissa kerrottiin insinööri Antti Auríolan pitkän ja monivaiheisen elämän kohokohdista ja saavutuksista. Eläkkeelle hän jäi 1991 Mikkelin Ammattioppilaitoksen ammattiaineiden opettajan toimesta, jota hän oli hoitanut vuodesta 1968 toimien myös Mikkelin Teknillisen oppilaitoksen tuntiopettajana ja raaka-ainelaboratoriossa vuoteen 1982. Mikkeliin Auriola siirtyi Ähtäristä Oy Fiskars Ab Inhan tehtaalta oltuaan siellä neljä vuotta. Täällä hän perehtyi myös reserviupseeriyhdistykseen toimimalla paikallisen yhdistyksen sihteerinä, joten Mikkelin Reservinupseerit saivat jäsenekseen koulutetun miehen. Vuosina 1956-1964 oli työnantajana Oy Valmet Lentokonetehtaan Veturinsuunnitteluosasto ja 1954-1956 Oy Tampella AB:n Turbiiniosasto, jossa hän alkoi soveltaa insinöörinoppejaan käytännön töihin. Sotakorvaustyöt tulivat tällöin tutuiksi.

Opettajan työ oli hänen päätyönsä eri vuosikymmenillä. Kaikki alat kokivat suuria muutoksia ja kehitys oli nopeaa, joten opettajat joutuivat itsekin kouluttautumaan uusiin opetusmenetelmiin ja tietokoneohjelmiin. Vielä eläkkeelle siirtymisen jälkeen Anttia tarvittiin metalliosaston uusien sorvi- ja työstökeskuksen koneiden peruskäyttöohjeiden laadinnassa. Työssään hän tottui arvioimaan oppilaiden soveltuvuutta ja vahvuuksia erilaisiin tehtäviin. Tätä kykyä hän sovelsi onnistuneesti myös vapaaehtoisessa harrastustoiminnassa. Myös kannustavat kiitokset kuuluivat usein esimerkillisen opettajan suusta. Täysi sitoutuneisuus ja jatkuvuus olivat luonteenominaista Antti Auríolan osallistumisessa kaikkien harrastusyhdistyksien toimintaan, joita olivat vapaaehtoinen maanpuolustustyö, urheilutoiminta sekä toiminta Lions-järjestössä näkyvimpinä.

Heraldiikka oli Antti Auríolan mieluisa ja vahva harrastus. Mikkelin Reservinupseereille saatiin Antti Auríolan suunnittelemina lippu, vitriini lippujen ja muistolaattojen esittelemiseksi ja säilyttämiseksi sekä “antinmiekka”, jonka hän lahjoitti puheenjohtajan tunnukseksi. Vanhan .kasarmialueen tykkipuiston salpalinjalta tuodun “Ritarikiven” laatta ja kiinnitys ovat kunniapuheenjohtajan aikaansaannoksia. Hän on suunnitellut kaikkiaan 17 kulkuelippua eri järjestöille. Viimeisin naulaustilaisuus oli joulukuussa 2010 Helsingissä, jossa Reserviläisurheiluliiton 40-vuotisjuhlassa hänelle luovutettiin RESUL:n ansioristi N:o 1. Hänet on palkittu myös Suomen Reserviupseeriliiton kultaisella ansiomerkillä soljella. Sukuvaakunoita ja standaareja hän on suunnitellut 15, kaikki Suomen Heraldisen Seuran rekisteröimiä. Auríolan omassa sukuvaakunassa on kypärän päällä soiva teeri muistona metsästysharrastuksesta ja eläinten täyttämisestä trofeiksi. Mikkelin Ammattikoulun 2,5 metrinen korkokuva on opettaja Auriolan suunnittelema.

Ilmavoimien Viestikoulun kertausharjoitusryhmän koulutus 1970-1976 vahvisti hänen opettajantaitojaan ja kapteeniksi ylentäminen tapahtui vuonna 1977. Varusmiespalveluksen hän suoritti 1948-1949 Hämeenlinnassa ja toimi kokelaana Santahaminassa It-rykmentissä jopa 4.6. paraatijoukkonsa johtajana, varusmiesajan kohokohta! Sota-aikana hän harrasti lennokkien rakentamista Toijalan partiolaisten lennokkiryhmässä. Muita nuoruuden harrastuksia olivat suunnistus ja nyrkkeily piiritasolla. Insinöörin tehtävät alkoivat kiinnostaa Koijärven Kokon kylässä 1928 syntynyttä maalaispoikaa harjoitteluaikana Jylhävaaran Konepajalla vuosina 1946-48.

Mikkelin Reservinupseerit viettävät syksyllä 80-vuotisjuhilaan. Kaikkien viime vuosikymmeninä palkittujen jäsentemme ansiot ja toiminnan pitkäjänteisyys on merkitty tarkkaan kunniapuheenjohtajamme tiedostoihin. Hän toimi aktiivisesti yllättävään lopulliseen eroon asti aatteellisen toimikunnan puheenjohtajana. Kaikkensa antanut sinivalkoinen ilmavoimien reservin kapteeni pysyy meidän kaikkien muistoissa.

Kirjoittaja: Mauno Punkka
11.6.2011
Mikkelin Reservinupseerit ry.