Vierailu Sodan ja rauhan keskus Muistissa 8.6.2021
Mikkelin Reservinupseerit ry:n hallitus vieraili Sodan ja rauhan keskus Muistissa 08.06.2021 Mikkelissä.
Muisti on yleishyödyllinen yhtiö. Voitto, mitä mahdollisesti syntyy, sijoitetaan toimintaan. Yhtiö toimii noin kuuden miljoonan euron rahoituksella, mistä 3 miljoonaa on Mikkelin kaupungin osuus, kun taas noin 1,6 miljoonaa on saatu Maanpuolustuksen kannatussäätiöltä. Keskuksen toimintaa juontaa vuoteen 2018, jolloin siinä toimi yhdeksän henkilöä, parhaimmillaan 15 henkilöä ja tällä hetkellä työntekijöitä on 11.
Yhdistyksen hallituksen jäsenet otti vastaan äskettäin 4.6.2021 avatussa museossa toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen. Leskinen kertoi, että nimi ”Muisti” laajentaa museon kertomaan myös inhimillisistä, yksittäisten ihmisten kokemuksista perinteisemmän sotahistoriallisen museon sijaan. Nimestä tehty logo ”M”-kirjan kuvaa kahta ihmistä ja tähtäintä ja ihmistä tähtäimen kohteena.
Ehkä koko vierailun mieliinpainuvin kokemus oli virtuaalilasein toteutettu kokemus Summan lähteen lohkon taistelukentällä tapahtuneesta taistelusta, missä oli mahdollisuus yrittää eläytyä rintamalla yöllä ja päivällä käytyyn taisteluun. ”Tolvajärveä mietittiin toteutettavaksi ensin, mutta sen toisintaminen virtuaalisesti koettiin kokijalle haastavaksi, koska sen taistelu oli niin liikkuva.” Virtuaalisen teoksen toteutuksessa hyödynnettiin entisen linnoituksen komentajan Antero Kallion kokemusta. Kallio kuoli taannoin 102-vuotiaana.
Tarinallisempaa otetta näyttelyssä edusti mahdollisuus tutustua Anjan tai Onnin tarinaan. Käytännössä siis katsojalle annettiin mahdollisuus valita, seuraisiko ja kokisiko hän näyttelyssä evakkotyttö Anjan vaiko Onnin tarinan. Itse päätin perehtyä tällä ensimmäisellä käynnillä tarkemmin Anjan tarinaan siksi, että ajattelin, että naisten rooli ja arki sodan aikana on jäänyt ehkä hieman aliarvostettuun asemaan. Kuljin askeleittain läpi evakkotyttö-Anjan tarinan läpi.
Seuraavaksi näyttelyyn tutustujalle tarjottiin perinteisempää museotarjontaa eli tietoa. Valta-huoneessa pyrittiin kuvaamaan, miten sota vaikutti päätöksentekoon. Koti-huone pyrki kuvaamaan naisten roolin muutoinkin kuin kliseisessä lotan tai emännän roolissa. Tietoa tarjoiltiin kuvapöydiltä. Museokävijän omaan harkintaan jääkin, kokeeko hän tämän tavan vuorovaikutteisempana, kuin perinteisemmät tavat esittää tietoa.
Aukioloajat ja tarkemmat tiedot Sodan ja Rauhan keskus muistista löytyvät Muistin verkkosivuilta: www.muisti.org. Museokortilla sisään pääsee ilmaiseksi, muuten pääsymaksut ovat toistakymmentä euroa. Muistin yhteydessä palvelee Kahvila Rauha.
KIITOS MUISTI!