Yhdistyksen säännöt

SALON SEUDUN RESERVIUPSEERIT RY:N SÄÄNNÖT

Nimi ja kotipaikka
1 §
Yhdistyksen nimi on Salon Seudun Reserviupseerit ry. Se kuuluu jäsenenä Suomen Reserviupseeriliitto – Finlands Reservofficersförbund ry nimiseen järjestöön. Yhdistyksen kotipaikka on Salon kaupunki.

Tarkoitus
2 §
Yhdistyksen tarkoituksena on olla jäsentensä aatteellisena ja toiminnallisena yhdyssiteenä valtakunnan turvallisuutta edistävää toimintaa tukien.

Toiminnan laatu
3 §

Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa

– Ohjaamalla ja tukemalla jäsentensä toimintaa henkisesti ja aineellisesti tiedotuksen ja kurssitoiminnan avulla.
– Harjoittamalla koulutus- ja julkaisutoimintaa.
– Ylläpitämällä sotilasperinteitä sekä tukemalla sotilasperinnetoimintaa ja perinteen keräämistä ja tallentamista.
– Järjestämällä jäsentensä henkistä ja fyysistä kuntoa sekä upseeritaitoja ylläpitävää ja kehittävää toimintaa, siihen luettuna myös urheiluammunnan harjoitus- ja kilpailutilaisuudet.

Yhdistyksellä on oikeus hankkia ja omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta, vastaanottaa lahjoja ja testamentteja sekä varojensa kartuttamiseksi toimeen-panna juhlia, arpajaisia ja rahankeräyksiä asianomaisen luvan saatuaan.

Yhdistys ei osallistu puoluepoliittiseen toimintaan.

Jäsenet
4 §
Yhdistyksen jäsenet ovat varsinaisia jäseniä, kunniajäseniä ja kunniapuheen-johtaja. Uudet varsinaiset jäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus.

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi päästä puolustusvoimien reserviin kuuluva tai siitä poistettu upseeri.

Entisten sääntöjen mukaiset jäsenoikeudet säilyvät.

5 §
Varsinaiset jäsenet ovat velvollisia suorittamaan yhdistykselle syyskokouksen määräämän jäsenmaksun.

6 §
Yhdistyksen kokous voi yhdistyksen hallituksen esityksestä kutsua yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi yhdistyksen tarkoitusperiä huomatta-valla tavalla edistäneen henkilön.
Kunniapuheenjohtajaksi voidaan kutsua vain Suomen Reserviupseeriliitto – Finlands Reservofficersförbund ry:n jäsenyhdistyksen puheenjohtajana aikaisemmin toiminut henkilö. Kunniapuheenjohtajana voi olla ainoastaan yksi henkilö kerrallaan.

7 §
Jäsenen, joka on laiminlyönyt velvollisuutensa yhdistystä kohtaan, toiminut yhdistyksen tarkoitusperien vastaisesti tai menettänyt upseeriarvonsa, voi hallitus erottaa yhdistyksestä kokonaan tai määräajaksi.

Jäsenen, joka haluaa erota yhdistyksestä, on ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoitettava eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Hän on kuitenkin velvollinen maksamaan jäsenmaksun siltä vuodelta, jona hän eroaa.

Yhdistyksen toimielimet
8 §
Yhdistyksen toimielimet ovat yhdistyksen kokous ja yhdistyksen hallitus.

Yhdistyksen kokoukset
9 §
Yhdistyksellä on vuosittain kaksi varsinaista kokousta: syyskokous, joka pidetään viimeistään marraskuun 30. päivänä ja kevätkokous, joka pidetään viimeistään maaliskuun 31. päivänä. Kokoukset voidaan pitää muuallakin kuin yhdistyksen kotipaikkakunnalla.
Kokouspaikan ja -ajan määrää yhdistyksen hallitus.

Muita yhdistyksen kokouksia pidetään hallituksen päätöksen mukaan tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä erityisesti ilmoitettua asiaa varten hallitukselta kirjallisesti vaatii.

Kokoukset kutsutaan koolle ilmoittamalla niistä syyskokouksen päättämässä sanomalehdessä tai jäsenille jaettavassa lehdessä tai henkilökohtaisella kirjeellä. Kutsu kevät- ja syyskokoukseen julkaistaan vähintään seitsemän (7) päivää ja muuhun kokoukseen vähintään neljä (4) päivää ennen kokousta mainiten samalla käsiteltävät asiat.

10 §
Yhdistyksen kokouksessa tulee päätökseksi se mielipide, jonka puolesta useimmat äänet on annettu, jollei näissä säännöissä toisin määrätä. Äänten ollessa tasan asia ratkaistaan arvalla. Yhdistyksen kokouksessa on kaikilla jäsenillä äänioikeus.

11 §
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) Seuraavan toimintavuoden toimintasuunnitelma
2) Jäsenmaksun suuruuden määrääminen
3) Seuraavan toimintavuoden tulo- ja menoarvio
4) Hallituksen jäsenten lukumäärä
5) Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja
6) Valitaan hallituksen muut jäsenet
7) Valitaan kaksi tilintarkastajaa sekä heille varamiehet
8) Valitaan piirin sääntöjen edellyttämät edustajat piirin kokouksiin
9) Valitaan piirin sääntöjen edellyttämät ehdokkaat piirihallitukseen
10) Valitaan Suomen Reserviupseeriliitto- Finlands Reservofficersförbund ry:n sääntöjen edellyttämät edustajat liittokokouksiin
11) Kokouskutsu Tavan määrääminen sääntöjen 9§:n mukaisesti
12) Käsitellään muut hallituksen esittämät sekä jäsenten vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta hallitukselle kirjallisesti esittämät asiat, ei kuitenkaan yhdistyslain 23 §:ssä tarkoitettuja, ellei niitä ole kokouskutsussa mainittu.

12 §
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) Yhdistyksen toimintakertomus
2) Tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus
3) Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
4) Valitaan tarvittaessa piirin sääntöjen edellyttämät edustajat piirin kokouksiin
5) Käsitellään muut hallituksen esittämät sekä jäsenten vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta hallitukselle kirjallisesti käsiteltäväksi esittämät asiat, ei kuitenkaan yhdistyslain 23 §:ssä tarkoitettuja, ellei niitä ole kokouskutsussa mainittu.

Hallitus
13 §
Yhdistyksen asioita hoitaa ja sitä edustaa hallitus. Hallitukseen valitaan toiminta vuosittain puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä vähintään viisi (5) ja enintään kymmenen (10) muuta jäsentä.
Hallitus valitsee keskuudestaan sihteerin ja rahastonhoitajan, jotka voidaan valita myös hallitukseen kuulumattomista yhdistyksen jäsenistä.

Hallitukseen jäsen voidaan valita enintään kuudeksi (6) toimintavuodeksi peräkkäin, puheenjohtajaksi voidaan jäsen valita tämän lisäksi enintään kolmeksi (3) toimintavuodeksi. Hallitus voi asettaa avukseen yhdistyksen kokouksen antamien valtuuksien nojalla erilaisia tehtäviä hoitamaan ja asioita valmistelemaan toimikuntia.

14 §
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai tämän estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta ja on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet (1/2) hallituksen jäsenistä on läsnä.

Kokouksesta on ilmoitettava hallituksen jäsenille vähintään kolme (3) päivää ennen kokousta.

Hallituksen kokouksessa tulee päätökseksi se mielipide, jonka puolesta useimmat äänet on annettu. Äänten ollessa tasan vaali ratkaistaan arvalla, mutta muissa asioissa voittaa se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.

15 §
Hallitus huolehtii yhdistyksen toiminnasta ja sen tulee siinä tarkoituksessa muun muassa:
1) Toimia yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamiseksi ja huolehtia yhdistyksen toiminnasta
2) Edustaa yhdistystä
3) Kutsua koolle yhdistyksen kokoukset sekä valmistella niissä käsiteltävät asiat
4) Panna täytäntöön yhdistyksen kokousten päätökset
5) Hoitaa yhdistyksen rahavaroja ja muuta omaisuutta sekä huolehtia tilinpäätöksen valmistamisesta
6) Huolehtia yhdistyksen toimintakertomuksen laatimisesta
7) Huolehtia yhdistyksen toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta
8) Päättää yhdistyksen jäseneksi hyväksymisestä ja pitää luetteloa jäsenistä.

Toiminta- ja tilivuosi sekä tilintarkastus
16 §
Yhdistyksen toiminta- ja tilivuosi on kalenterivuosi. Hallituksen tulee antaa tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen sekä toimintakertomus tilintarkastajille viimeistään helmikuun 15. päivänä.
Tilintarkastajien tulee tehtävänsä suoritettuaan jättää tarkastuskertomuksensa yhdistyksen hallitukselle helmikuun kuluessa.

Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
17 §
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja jompikumpi yhdessä joko sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.

Sääntöjen muuttaminen
18 §
Päätös näiden sääntöjen muuttamisesta on tehtävä yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa vähintään kolme neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.

Muutos astuu voimaan, kun Suomen Reserviupseeriliitto-Finlands Reservofficersförbund ry:n liittohallitus on sen hyväksynyt ja kun muutos on merkitty yhdistysrekisteriin.

Yhdistyksen purkaminen
19 §
Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa, joista toinen on varsinainen kokous ja joiden välillä on vähintään kolmekymmentä (30) päivää.
Yhdistys katsotaan puretuksi, jos kummassakin kokouksessa vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) annetuista äänistä on purkamista puoltanut.

Jos yhdistys purkautuu, on purkamiskokouksessa päätettävä yhdistyksen varojen käytöstä näiden sääntöjen 3 §:ssä mainittujen toimintamuotojen tukemiseen.

20 §
Muissa suhteissa noudatetaan yhdistyslakia.