Ajankohtaista…
Maaottelumarssi käynnissä nyt
Suomen Reserviupseeriliiton ja Reserviläisliiton Maaottelumarssi järjestetään nyt kolmannen kerran. Vuoden 1941 Maaottelumarssin hengessä marssitaan jälleen koko syyskuun ajan eli 1.–30.9.2023.
Marssihaasteen tavoitteena on ennen kaikkea muistuttaa reserviläisiä fyysisen toimintakyvyn ylläpidon tärkeydestä. Maaottelumarssin suojelijana toimii puolustusministeri Antti Häkkänen. Puolustusministerin tervehdyksen voit lukea täältä.
Hyväksyttyyn Maaottelumarssi-suoritukseen vaaditaan yhtäjaksoisesti suoritettu 10 kilometrin marssi kävellen tai juosten. Tarkan ajankohdan, marssiseuran ja -paikan voi valita itse. Marssille ei aseteta vaatimuksia kantamusten tai muun varustuksen suhteen.
Marssisuorituksia voi tehdä niin monta kuin haluaa – vaikka joka päivä syyskuun ajan! Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan marssille, joten mukaan liikkumaan voi innostaa myös perheen ja ystävät.
Osallistu ja tue Ukrainaa
Kun olet suorittanut syyskuussa vähintään 10 kilometrin marssin, voit kirjata tuloksesi sähköiselle lomakkeelle. Jokaisesta suorituksesta tehdään oma ilmoituksensa lomakkeelle. Huomioithan, että yhdelle päivälle voi kirjata vain yhden suorituksen. Samalla lomakkeella voit halutessasi tilata itselleen myös Maaottelumarssin velcro-merkin, jonka tuotot ohjataan Ukrainan hyväksi. Lomakkeeseen pääset tästä.
Kaikki osallistujat, jotka ovat suorittaneet vähintään 10 kilometrin marssin ja kirjanneet suorituksensa lomakkeelle, osallistuvat myös Varustelekan lahjakorttien ja liittojen tuotepalkintojen arvontaan.
Lisäksi aktiivisimmille piireille ja -yhdistyksille on luvassa suoritusperusteisia kannustintukia.
Maaottelumarssin teemawebinaari
Tänä vuonna marssin teemana on kaukopartiotoiminta. Viime sotiemme kaukopartiomiehet olivat pitkien siirtymien pioneereja, ja heidän ponnistelunsa toimivat esimerkkinä tämän vuoden marssijoille.
Kaukopartioteemainen webinaari järjestetään maanantaina 11.9.2023 klo 18–19. Webinaarissa luennoi tietokirjailija ja tiedusteluhistorian tutkija Mikko Porvali, joka on kirjoittanut mm. suomalaisten kaukopartioiden tiedustelutoiminnasta.
Webinaarin aiheena on ”Mikä kaukopartiokirjallisuudessa on totta – ja mikä ei?” Suomessa on laaja kertovan kaukopartiokirjallisuuden perinne. Historiallisten lähteiden näkökulmasta kertomakirjallisuus kuvaa todellisuutta vain valikoiden ja osittain. Kaukopartiohistorian tutkija kuvaa niitä jatkosodan Päämajan partiotiedustelun piirteitä, jotka kaukopartiokirjallisuus sivuuttaa.
Webinaariin voi ilmoittautua tällä Surveypal-lomakkeella sunnuntaihin 10.9.2023 klo 23.59 mennessä. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki webinaariin 11.9. aamupäivällä.
Lisätietoja vuoden 2023 Maaottelumarssista löydät myös RUL:n marssisivuilta.
Koulutusasiaa
Nyt on erinomainen mahdollisuus hakeutua taistelukoulutusyksikköön
sijoitetuksi kouluttajaksi.
Linkki: https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/162079#787bb944
Taistelukoulutusyksikön perusteet kurssi toteutetaan sotilaallisia valmiuksia palvelevana peruskurssina.
Kurssi antaa perusteet ja arvion sopivuudesta ja mahdollisuudesta hakea Taistelukoulutusyksikköön
13.-15.10.2023 Taistelijan viestivälineet koulutus, erityisenä kohderyhmänä ovat paikallispataljoonaan (MAAKK, SPOLK, EVK, HK)
sijoitetut reserviläiset. Koulutukset toteutetaan Taistelukoululla, Tuusula. Lisätiedot ja ilmoittautuminen mpk.fi kurssikalenteri.
22–24.9 NASTA TYYNI 2023 -harjoitus Tammisaaressa
-Naisten Valmiusliiton harjoitus
Lisätietoa NASTA- ja PikkuNASTA-harjoituksista: www.naistenvalmiusliitto.fi sekä
www.mpk.fi. Kirjaudu MPK:n sivuille ja MPK > Koulutuskalenteri in ohjeiden mukaan.
Lisätietoja muista ajankohtaisista tapahtumista löydät Naisten Valmiusliiton sivuilta,
tapahtumakalenterista Tapahtumakalenteri – Naisten Valmiusliitto ry ja NVL:n Facebook-
sivuilta Naisten Valmiusliitto ry | Facebook. Pysyt ajan tasalla, kun tilaat uutiskirjeen
osoitteella: NASTA ja PikkuNASTA valmiusharjoitusten uutiskirje (mailchi.mp)
Ohje aseluvan hankkimiseen
Reserviläisliitto ja Suomen Reserviupseeriliitto ovat yhdessä laatineet molempien liitojen jäsenistölle ohjeen aseluvan hakemista varten, mikäli piiri, yhdistys tai yksittäinen jäsen hakee poliisilta aselupaa. Ohjeen tarkoituksena on tuoda esille keskeisiä aselupien hakemiseen liittyviä käytännön asioita ja koko lupaprosessia niin yhteisön kuin yksilön näkökulmasta katsottuna. Lähteinä on käytetty viitteenä olevaa ohjeistusta.
Ohje aseluvan hakemista varten on luettavissa kansiossa, joka löytyy klikkaamalla tätä linkkiä.
Lisätietoja saa Reserviläisliiton ja Suomen Reserviupseeriliiton yhteiseltä projektipäälliköltä Timo Mustaniemeltä sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse 045 180 3323.
Aijalan majan käyttö
Kerhomaja Aijala on vapaasti Tuusulan reserviläiskerhojen jäsenten käytössä. Avain löytyy Aijalan seinästä numerolukollisesta säilytyslokerosta. Aijalan ”varauksia” varten on perustetttu Whatsapp-ryhmä, jota kautta saa myös tarvittavan koodin avainta varten. Olethan yhteydessä Antti Havulinnaan, 040 580 3593, jos haluat mukaan Aijala-ryhmään. Mikäli et käytä Whatsappia, niin ole yhteydessä Anttiin joko antti.havulinna(at)kolumbus.fi tai 040 580 3593, kun tarvitset avainta.
Ylennykset aina harkinnanvaraisia
Rinnasteisia kertausharjoituspäiviä voi saada osallistumalla vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen, kursseille ja tapahtumiin. Ne lasketaan hyväksi ylennyksiä harkittaessa.
Ylennykset ovat aina harkinnanvaraisia ja edellyttävät myös tiettyä koulutusvaatimusta. Pääsääntöisesti sodan ajan joukon ylempi esimies tai kertausharjoituksen johtaja tekee ylennysesitykset.
Reserviläisen artikkelissa ”Kuinka monta kertausharjoituspäivää tarvitaan ylennykseen?” on listattu ylennysten koulutusvaatimuksia.
Myös SA-tehtävällä ja edellisestä ylennyksestä kuluneella ajalla merkitystä
Myös sodan ajan tehtävä vaikuttaa ylennyksen mahdollisuuteen. Ylennykset eivät siis tule automaattisesti vain siten, että kertausharjoituspäiviä kertyy paljon.
Yleisimpiä ylennyspäiviä ovat Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4. kesäkuuta ja Suomen itsenäisyyspäivä 6. joulukuuta. Miehistöön kuuluvia voidaan ylentää myös kertausharjoituksen yhteydessä korpraaliksi, ylimatruusiksi tai ylirajajääkäriksi.
Ylennyksen mahdollisuuteen vaikuttaa myös, kuinka kauan edellisestä ylennyksestä on kulunut aikaa. Sotilasarvosta riippuen ylennysten minimiväli on neljästä seitsemään vuotta.